Uutinen

Laura Kolehmainen: Muiden kanssa yhdessä tekeminen on se tapa, jolla saadaan vaikutuksia aikaan

Kokemuksia Nuorisotyö Kansalaistoiminta Euroopan solidaarisuusjoukot Erasmus+ nuorisoalalle Youth in Action Tasa-arvo ja osallisuus
Laura Kolehmainen turhautui siihen, ettei ilmastonmuutoksen torjuntaa otettu tarpeeksi vakavasti ja perusti kampanjan, jossa on nyt mukana kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Euroopan nuorisoviikon kampanjakäyttöön - Laura Kolehmainen

"Perustin Ilmastoveivi 2019 -kampanjan, sillä koin, että nyt on pakko ryhtyä toimeen. Lokakuussa julkaistiin kansainvälisen ilmastopaneelin raportti. Sen pohjalta oli selvää, että nykyinen ilmastopolitiikka on täysin riittämätöntä. Mietin, että jos otan tämän ilmastoasian vakavasti, nyt on pakko ryhtyä toimimaan. Siinä sitten keksittiin tapa, joka on tarpeeksi iso: Ilmastoveivi 2019 -kampanja.


En hyväksy ilmastonmuutoksen torjunnassa sitä selitystä, että yksilön tehtävä on miettiä kulutustaan ja että markkinat hoitavat asian. Tarvitaan poliittisia päätöksiä ja ohjausta. Tavoitteenamme on muuttaa ajattelua siihen suuntaan. On ihan sairaan siistiä, että niin moni ihminen on herännyt samaan aikaan tähän asiaan. Tässä on nyt joukkovoimaa. Pelkkä omaa latua yksin hiihtäminen ei riitä. Muiden kanssa yhdessä tekeminen on se tapa, jolla saadaan vaikutuksia aikaan.


Olen aina ollut sellainen mahdollisimman suoran kontaktin vaikuttaja. En ole tällaista kampanjaa tehnyt aikaisemmin. Suomessa on matalat hierarkiat. Käytännössä kelle tahansa poliitikolle, virkamiehelle tai muulle voi laittaa viestiä ja kysyä, että voisitko neuvoa tai tavata. Mun mielestä ihmisten lähestyminen suoraan rakentavassa hengessä on kiva tapa tehdä asioita. Jos haluaa rakentaa jotain, se pitää tehdä kunnioittavasti.


Siellä, missä on raha ja valta, ei siellä ole nuoria ihmisiä. Olen ruvennut saamaan kutsuja erilaisiin tilaisuuksiin, kabinetteihin ja pyöreän pöydän keskusteluihin, koska me ollaan meidän kampanjassa kysytty sitä, miksi nuoret eivät ole mukana ilmastoasioita koskevassa päätöksenteossa. 

Ne, jotka on tähän mennessä hankkineet vallan, ne on meidän vanhempien sukupolvi. Onhan se ihan saakelin vaikeaa nuoren päästä sinne mukaan. Jos Ilmastoveivi olisi epäonnistunut, en mä olisi siellä. Siinä, että mä olen tuolla pöydissä puhumassa ilmastonmuutoksesta, on taustalla satojen ihmisten vapaaehtoistyö.


Olen kamalan iloinen siitä, että olen Suomessa. Täällä tällaista kampanjaa on mahdollista tehdä. Omien suorien havaintojen perusteella erittäin harvassa maassa pääsee vaikuttamaan samalla tavalla kuin Suomessa. On tärkeää muistaa, ettei demokratia supistu puoluepolitiikkaan. Demokratia on sitä, että kansalaiset saavat vietyä omia ajatuksiaan ja aloitteitaan eteenpäin."

Teksti: Anna Takala

En hyväksy ilmastonmuutoksen torjunnassa sitä selitystä, että yksilön tehtävä on miettiä kulutustaan ja että markkinat hoitavat asian. Tarvitaan poliittisia päätöksiä ja ohjausta.

Kuka?

 

Laura Kolehmainen


•25-vuotias

•Asuu Helsingissä

•Ollut perustamassa Ilmastoveivi 2019-kampanjaa. Kampanjan tavoitteena on saada 500 000 suomalaista allekirjoittamaan vetoomus paremman ilmastopolitiikan puolesta

•Opiskelee Helsingin yliopistossa oikeustieteellisessä ja valtiotieteellisessä tiedekunnissa

 

Perinteinen Euroopan nuorisoviikko nostaa jälleen näkyviin nuorten asioita kaikkialla Euroopassa 29.4.─5.5.2019. Teemana on tänä vuonna ”Demokratia ja minä” ja tarkastelun kohteena ovat yhteiskunnallisen vaikuttamisen keinot. Viikon mittaan järjestetään satoja tapahtumia eri puolilla Eurooppaa. Viikon päätapahtuma kokoaa Brysseliin 800 nuorta ja nuorten parissa toimivaa. Suomessa järjestetään useita paikallisia tapahtumia, joista kymmenen yhteistyössä Opetushallituksen kanssa.