Uutinen

"Maailma on kuin jalkapallojoukkue" - yhteistyö ja urheilu osana Suomen EU-puheenjohtajuuskautta

Kokemuksia Erasmus+ Erasmus+ liikunnalle ja urheilulle – Sport Tasa-arvo ja osallisuus
Suomen EU-puheenjohtajuuskausi avattiin virallisesti Töölönlahdella maanantaina 8.7. Kesäpäivä -tapahtuman yhteydessä. Urheilu ja liikunta olivat vahvasti esillä tapahtumassa ja tulevat olemaan myös tulevalla puheenjohtajuuskaudella.
Neljä ihmistä juoksemassa Suomen liput kädessä Hakasalmen huvilan edustalla. Juoksevien ihmisten takana noin kahdeksan ihmistä odottavat vuoroaan.

Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala järjesti maanantaina 8.7. Kesäpäivä Töölönlahdella -tapahtuman, jossa pääministeri Antti Rinne sekä Helsingin pormestari Jan Vapaavuori virallisesti avasivat Suomen EU-puheenjohtajuuskauden. Suomen puheenjohtajuuskausi Euroopan unionissa on 1.7. – 31.12.2019. Molemmat puhujista painottivat puheissaan kestävyyttä ja ilmastonmuutosta, jotka ovat keskeisiä teemoja Suomen puheenjohtajuuskaudella.

Kesäpäivästä starttaa myös puolen vuoden mittainen Töölönlahden liikkumistempaus, joka ottaa kantaa näihin teemoihin. Tempauksen tavoitteena on kiertää Töölönlahtea kävellen, juosten tai hölkäten, ja kartuttaa näin yhteiseen matkamittariin kilometrejä noin 40 000 km eli maailmanympärysmatkan verran. Jos Töölönlahti kierretään kuuden kuukauden aikana yhteensä 18 182 kertaa, Helsinki tekee 50 000 euron suuruisen lahjoituksen Itämeren suojelutyöhön. 

 

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori potkaisemassa jalkapalloa maalia kohti. Maalissa maalivahtina HJK:ssa pelaava noin 10-vuotias Frank. Etualalla Euroopan unionin pieni lippu, joka on laitettu maaliverkkoon kiinni.

EU-puheenjohtajuuskauden lisäksi potkaistiin käyntiin vuosittainen Helsinki-cup. Avauspotkun sai kunnian suorittaa pormestari Vapaavuori, kun maalivahtina toimi HJK-junioreiden Frank. Vapaavuori sai hieman hämättyä Frankia, mutta lopulta Frank veti pidemmän korren torjuessaan avauspotkun. Myös Antti Rinne nosti esille puheessansa jalkapallon, kun hän vertasi maailmaa jalkapallojoukkueeseen. Niin maailmassa kuin joukkueessakin kaikkien   pitää tehdä töitä yhteisen hyvän eteen, jotta asiat toimivat halutulla tavalla. Yhteistyön tekeminen tulee myös olemaan tärkeä osa puheenjohtajuuskautta.

 

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö on määritellyt erityisesti urheilun ja liikunnan pääteemat puheenjohtajuuskauden ajalle. Ne ovat:

1. Lasten ja nuorten turvallinen urheilu / Safeguarding children in sport

2. Korruption vastainen taistelu urheilussa / Fight against corruption in Sport

 

Lisäksi Suomen puheenjohtajuuskaudella on tarkoitus aloittaa ns. trilogineuvottelut Euroopan parlamentin ja komission kanssa uudesta Erasmus-rahoitusohjelmasta (2021-2027). Urheilu tulee olemaan osa Erasmus-ohjelmaa myös tulevalla rahoituskaudella.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon sanoin:

”Lasten ja nuorten liikunta- ja urheiluharrastusten tulee edistää liikkujien hyvinvointia sekä ilon ja onnistumisen kokemuksia. Suomen puheenjohtajakaudella tavoitteemme on lisätä lasten fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia urheiluharrastuksissa luomalla yhteistä tilannekuvaa ja toimenpiteitä Euroopan tasolla asian edistämiseksi.”

Myös opetus- ja kulttuuriministeriön liikunnan vastuualueen johtaja Tiina Kivisaari kommentoi pääteemoja seuraavasti:

”Puheenjohtajuuskaudellamme haluamme nostaa esille lasten ja nuorten turvallisen liikunnan ja urheilun. Jokaisella on oikeus turvalliseen ympäristöön harrastaa liikuntaa ja urheilua. Meillä aikuisilla, niin liikunnan ammattilaisilla kuin myös vapaaehtoisilla toimijoilla, on velvollisuus luoda sellaisia liikkumisympäristöjä ja - yhteisöjä missä jokainen voi tuntea itsensä tervetulleeksi. On mahtavaa, että 8000 lasta ja nuorta avaavat Euroopan urheiluviikon (European Week of Sport) Leppävaaran urheilupuistossa 23. syyskuuta. Luvassa on liikkumisen iloa ja riemua!”

Puheenjohtajuuskausi jatkuu Suomessa 24.9. järjestettävällä puheenjohtajuuskauden konferenssilla Hanasaaressa. Teemana on lasten ja nuorten turvallinen urheilu.

Teksti: Krista Kyyrönen