Tiedote

Maailman suurin vanhempainilta 12.11. – mitä on hyvä tietää lasten ja nuorten mediakäytöstä?

Ajankohtaista Perusopetus
Miten rakennetaan positiivista ja hyvää vuorovaikutusta kodin ja koulun välille? Maailman suurimmassa vanhempainillassa 12.11. klo 18 keskustellaan teemasta viisas viestintä.
Maailman suurin vanhempainilta -uutiskuva

Maailman suurin vanhempainilta, koko Suomen koululaisten vanhemmille tarkoitettu yhteinen keskustelu, järjestetään tänä vuonna 12.11. Kellokosken koululta Tuusulasta. Samaan aikaan vanhempainiltoja järjestetään myös kouluilla eri puolella Suomen.

Nyt neljättä kertaa järjestettävää Maailman suurinta vanhempainiltaa voi seurata suorana lähetyksenä verkossa Kellokosken koululta 12.11. klo 18–19.30. Vanhemmat ja huoltajat voivat myös osallistua verkkokeskusteluun illan aikana. Viime vuonna tapahtuman verkkodialogiin osallistui liki 600 vanhempaa ja noin 120 koulua ympäri Suomen.

Kodin ja koulun yhteistyötä rakennettava pitkäjänteisesti

Vanhemmilla ja huoltajilla on tärkeä rooli lapsen koulun käynnin tukena, ja siksi myös kodin ja koulun yhteistyötä on rakennettava pitkäjänteisesti.

– Suomalaisen koulun vahvuutena pidetään luottamusta – oppilaiden ja opettajien, koulun ja huoltajien, välillä. Luottamus on seuraus hyvästä vuorovaikutuksesta, ei itsestäänselvyys. Yhdessä muotoillut ja hyväksytyt vuorovaikutuksen ja viestinnän pelisäännöt tarvitaan, jotta luottamus säilyy myös nopeasti muuttuvassa viestintäympäristössä, sanoo Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen.

– Rakentava vuorovaikutus ja viestintä on keskiössä kodin ja koulun yhteistyössä monessakin mielessä: koti ja koulu yhdessä kasvattavat lapsia ja nuoria vastuulliseen viestintään, toisaalta kodin ja koulun yhteistyö kiteytyy usein toimivaan viestintään. Siksi on hienoa, että Maailman suurimman vanhempainillan teema tänä vuonna on viisaasti viestiminen, sanoo Vanhempainliiton toiminnanjohtaja UIla Siimes.

Vanhempainillasta vinkkejä vanhemmille lasten ja nuorten mediakäyttöön liittyen

Illan aikana on luvassa keskustelunavauksia siitä, miten viestiä viisaammin kotona, koulussa javerkossa. Miten rakennetaan positiivista ja hyvää vuorovaikutusta kodin ja koulun välille? Voiko kannustavaa kasvatusta harjoitella? Mitä vanhempien on hyvä tiedostaa lasten ja nuorten mediakäytöstä? Entä millaisia viestinnän pelisääntöjä tarvitsemme lasten ja nuorten ruudun ääressä viettämälle ajalle?

Vanhempien on hyvä olla perillä siitä, mitä ruudun äärellä tapahtuu. Kuulemmekin illan aikana, miten nuoret kokevat viestimisen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tai verkkopeleissä.

Tilaisuudessa mukana keskustelemassa on Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen. Illan juontaa vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes.

Median edustajat ovat tervetulleita keskusteluun ja myös paikan päälle Tuusulan Kellokosken koululle.

Lisätietoa:

Valpuri Kurppa, kehittäjä, 029 533 1716, valpuri.kurppa [at] oph.fi
Pia Kola-Torvinen, opetusneuvos, 029 533 1525 pia-kola.torvinen [at] oph.fi