Uutinen

Opetushallitus kannustaa jokaista lähtemään vaihtoon

Ohjelmat Korkeakoulutus Aasia Erasmus+ Erasmus+ korkeakoulutukselle FIRST+ HEI ICI Nordic Master Nordplus Korkeakoulutus Kansainvälistyminen
Kansainvälisyys kuuluu kaikille! Opetushallitus on julkaissut kahden vaihto-opiskeluun esteettömyystukea saaneen korkeakouluopiskelijan tarinat.
Nuoria ihmisiä

Esteettömyystuki on tarkoitettu vamman, sairauden tai muun erityistarpeen perusteella lisätukea tarvitsevalle vaihtoon lähtijälle. Yksilöllisten järjestelyjen tavoitteena on tukea vaihtoon lähtijää ja mahdollistaa sujuvampi opiskelu ja arki kohdemaassa. Esteettömyystuki maksetaan normaalin vaihtoapurahan lisäksi.

Vaivattomasti vaihtoon vamma, sairaus tai muu erityistarve ei ole este

Opetushallitus varaa vuosittain erillisen budjetin esteettömyystukea varten. Esteettömyystukea voi saada monenlaisten vammojen tai erityistarpeiden perusteella. Myös psyykkisten syiden takia voi hakea lisätukea: tukea voi saada esimerkiksi terapiakuluihin ulkomaanjakson ajaksi, jolloin ei voi käyttää opiskelijaterveydenhuollon palveluja. 

– Videoiden avulla haluamme levittää tietoisuutta esteettömyystuesta ja sen tuomista mahdollisuuksista, sanoo Opetushallituksen kansainvälinen korkeakouluyhteistyö -yksikön vastaava asiantuntija Sofia Lähdeniemi

– Varaamaamme esteettömyystuen budjettia jää joka vuosi käyttämättä. 

Tuen hakeminen on helppoa

Videoilla esteettömyystukea saaneet opiskelijat Sanna ja Katja kertovat kokemuksistaan ja rohkaisevat myös muita hakemaan tukea ja lähtemään ulkomaille osana opintoja.

– Tuen hakeminen oli kyllä todella helppoa. Siihen tarvitsi vain lääkärinlausunnon, jossa kerrottiin, minkälaisia erityistarpeita on, kertoo Jyväskylän ammattikorkeakoulussa opiskeleva Katja.

Suosittelen selvittämään tämän vaihtoehdon, niin ettei vaihtoon lähteminen jää ainakaan siitä kiinni, että on terveydellinen este.

Myös Aalto-yliopistossa opiskeleva Sanna kannustaa kaikkia kiinnostuneita lähtemään ulkomaanjaksolle.

– Muille vaihtoa harkitseville erityistarpeisille haluan sanoa, että ehdottomasti hakekaa!

 

Katso videot YouTubesta

Sanna Larken kokemuksia vaihtojaksolta Dublinista
Katja Minkkisen vaihtovuosi Alicantessa

 

Mitä on esteettömyystuki?

Esteettömyystukea on mahdollista hakea Erasmus+ -FIRST+ -, Aasia-, Nordplus -ja north2north -ohjelmissa opiskelija- ja harjoittelijavaihtoon, opettaja- ja henkilökuntavaihtoon, intensiivikursseille ja verkostotapaamisiin. Hakuehtona on osallistuminen joihinkin näistä ohjelmista. Tukea voidaan myöntää esimerkiksi esteettömään asumiseen, liikkumiseen tai opiskeluun liittyviin erityisjärjestelyihin kuten oppimateriaaleihin. 

Hakuaika on jatkuva. Hakuprosessi on täysin luottamuksellinen. Opiskelija tai korkeakoulun henkilökuntaan kuuluva hakija täyttää oman osuutensa lomakkeesta ja korkeakoulu oman osuutensa. Korkeakoulu toimittaa hakemuksen Opetushallitukseen.