Uutinen

Oppikirjan visuaalisuus oppimisen tukena

Perusopetus Oppimateriaali Elämänkatsomustieto
Peili on Opetushallituksen uusi materiaali elämänkatsomustietoon 3.–6. luokille. Se koostuu kahdesta oppikirjasta, joissa on erityisesti panostettu ulkoasuun. Kuvavoittoisissa kirjoissa on vähän mutta tarkoin punnittua tekstiä. Opettajan avuksi on tekeillä sivusto, jonka keskeistä sisältöä ovat kuvien taustalla olevat ajatukset ja vinkit siitä, miten kutakin kuvaa voi käsitellä.
Kuva Peili-kirjasta

Elämänkatsomustiedossa on tärkeintä saada oppilaat keskustelemaan, muuten tuntia ei kannata pitää, koko työryhmä totesi Peili-oppimateriaaliprojektin ensimmäisessä tapaamisessa keväällä 2017. Ryhmä päätti panostaa oppilaita puhuttelevaan kuvitukseen, ja jo prosessin alkumetreillä sovittiin, että mennään kuvat ja visuaalisuus edellä: kirjoitetaan kuvista eikä päinvastoin.

Kuvitus ei ole kuorrutusta vaan sisältöä, toteaa Peili-materiaalin kuvittaja Jussi Kaakinen, joka osallistui aktiivisesti oppimateriaalin tekoon jo ideointivaiheessa. On ollut tärkeää ja poikkeuksellista, että oppikirjan visuaalisesta ilmeestä vastaavat henkilöt ovat olleet mukana kirjan tekemisessä alusta lähtien, täydentää graafikko Markus Morén. Erilaiset ideat ja elementit ovat syntyneet pitkälti yhteistyön pohjalta ja ajatuksia on jalostettu yhdessä. Visuaalisuus on ryhmätyöskentelyä ja eri ammattilaisten vuoropuhelua siinä missä kirjoittaminenkin, Morén muistuttaa.

Kuvittajan mielestä on ollut hauskaa miettiä, miten oppiaineen abstraktit aiheet saisi puettua kuvallisiksi tilanteiksi ja symboleiksi. Olen pyrkinyt tulkitsemaan työryhmän keskustelua kuviksi. Niissä on paljon vertauskuvallisuutta ja symbolisuutta. Kokemukselliset kuvat toimivat myös muistin tukena, Kaakinen kertoo.

Palautetta Peilin käyttäjiltä

”Ihanaa kun meille on vihdoinkin tehty materiaali ja se on näin valtavan hieno!”
”Sopivassa suhteessa kuvia ja tekstiä eli kuvia on oikeastaan enemmän ja teksti on tarkkaan mietitty.”
”Kirjan toiminnalliset tehtävät ovat innostavia.”

Materiaalin tekijät

Käsikirjoittajat Lauri Calonius, Emilia Lehtinen, Jaakko Lindfors ja Ritva Tuominen, kuvittaja Jussi Kaakinen, graafikko Markus Morén, kustannustoimittaja Salla Ranta, tuottaja Kaija Pirinen sekä korkeakouluharjoittelijat Hilma Reittola ja Tiia Siltanen, jotka myös haastattelivat visuaalisen ilmeen toteuttajia.