Uutinen

Suomen EU:n puheenjohtajuuskausi avattiin 8.7.2019 – myös kulttuuriin haetaan voimaa koulutuksesta, kestävyydestä ja kilpailukyvystä

Ohjelmat Luova Eurooppa
Kesäinen juhlatapahtuma kokosi heinäkuisena maanantaina paljon väkeä piknikille Helsingin Töölönlahdelle Suomen puheenjohtajuuskauden avajaisten kunniaksi. Juhlassa oli perinteikkään avauspuheen lisäksi ohjelmaa kaikenikäisille kansalaisille ja Pelikenttänä EU -info. Lastenlava oli tapahtuman ylivoimaisesti suosituin kohde – lapsiperheitä oli saapunut sankoin joukoin ihailemaan Pikku Papun Orkesteria ja Leikkipuisto Lorun musiikkileikkihetkeä. Nurmikentälle oli sijoitettu erilaisia eurooppalaisia pihapelejä ja pienessä teltassa pääsi tutustumaan lähietäisyydeltä saunamestarin vastanäytökseen. Kesäpäivän viettäjien sykettä nostivat Päivätanssit ja 1920-luvun jumppa.
Suomen EU:n puheenjohtajuuskauden avajaiset. Kuva väkijoukosta ja esiintymislavasta.

Avajaisten juhlavuuteen olikin syytä: Suomi toimii tänä vuonna kolmatta kertaa EU:n puheenjohtajamaana. Puheenjohtajuus tuo puolivuotisen kauden aikana maahan tuhansia kokousvieraita, kuten politiikkoja ja toimittajia. Suomen ykköstavoite puhejohtajuuskauden aikana on ilmastonmuutoksen torjuminen. Pääteemaan osuvasti Helsingin Kansalaistorin oli vallannut avajaisjuhlassa jättimäinen Plastic Mama -muovijätetaideteos, jonka päällä teoksen tehnyt taiteilija Kaisa Salmi piti kymmenen tunnin mittaisen ilmastosaarnan.

Kestävyys liittyy vahvasti Suomen puheenjohtajuuskauden tavoitteisiin kulttuurin saralla. Heti avajaisia seuraavana päivänä järjestettiin kulttuurialan Creative Transformations -asiantuntijakonferenssi, jossa keskusteltiin kulttuurin roolista EU:n tulevaisuudessa ja kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa.

Tavoitteisiin puheenjohtajuuskaudella lukeutuu myös kilpailukyvyn vahvistaminen. Syyskuussa järjestettävän audiovisuaalisen alan asiantuntijakonferenssin ohjelmassa kilpailukykyä edistävinä teemoina ovat muun muassa osaamisen kehittäminen ja innovaatiot, uuden teknologian hyödyntäminen ja sukupuolten välinen tasa-arvo. Koulutuksen ja kulttuurin yhteydet tulevat hyvin esiin kummassakin tapahtumassa ja heinäkuun konferenssissa nostettiinkin esiin Luova Eurooppa -rahoitusta saaneet suomalaisvetoiset hankkeet Heritage Hubs ja Future Songwriting sekä liikkuvuuspilotti iPortunus.

Puheenjohtajuuskauden tavoitteet yhdistyvät EU:n komission aiempiin kulttuuria koskeviin linjoihin, joissa esitetään Euroopan kulttuurinen monimuotoisuus vahvuutena luovuuden ja innovaatioiden näkökulmasta. Komission pohdinnoissa unionin perusarvojen edistämisessä ja unionin monimuotoisuuden ja rikkauden ylläpitämisessä niin kulttuurilla, mutta myös koulutuksella ja urheilullakin on erittäin keskeinen rooli.

teksti: Susanna Perhomaa