Uutinen

Torniossa kahden maan raja on luonteva osa arkea

Kokemuksia Kansalaisten Eurooppa
Pari vuotta sitten Suomeen tuli ennätysmäärä maahanmuuttajia ja moni heistä nimenomaan Tornion kautta. Tornion nuorisotoimessa työskentelevän nuoriso-ohjaaja Jan-Mikael Hakomäen mukaan paikallinen nuorisoneuvosto pohti jo tuolloin, pitäisikö asiaan ottaa jollakin tavalla kantaa.
Nuoria tapahtuman yleisössä Torniossa.

Nuorten ääni kuuluviin

Aika oli kypsä keväällä 2016, jolloin syntyi Tornion nuorisotoimen koordinoima ja Haaparannan nuorisotoimen sekä molempien kaupunkien nuorisoneuvostojen kesken yhteistyössä toteutettu Open Borders of Solidarity –hanke. Sen kantavana ajatuksena oli tuoda esiin rajan molemmilta puolilta kotoisin olevien nuorten mielipiteitä maahanmuutosta ja maahanmuuttajista. Samalla oli luontevaa keskustella siitä, kuinka heidän arkensa muuttuisi, jos nykyään avoinna oleva raja suljettaisiin.

-Yhteistyömme Haaparannan kaupungin kanssa oli hyvin luontevaa, koska Tornio-Haaparannasta puhutaan yleisesti kaksoiskaupunkina ja olemme tottuneet yhteistyöhön eri sektoreilla. Tämä oli kuitenkin ensimmäinen yhteinen EU-hanke meillä nuorisotoimessa, Hakomäki sanoo.

Yhteinen tapahtuma kirjaimellisesti rajan pinnassa

Hankkeen suurin ponnistus oli toukokuussa, 24.5. järjestetty yhteinen tapahtuma, jossa maahanmuuttoon ja rajayhteistyöhön liittyviä teemoja käytiin läpi useasta eri näkökulmasta työryhmätyöskentelyn, paneelikeskustelun ja loppuhuipennuksena järjestetyn ulkoilmakonsertin kautta.

-Eräässä työpajassa lähdettiin liikkeelle määrittelemällä nuorten arjessa niitä asioita, jotka he saavat luontevasti rajan toiselta puolelta, Hakomäki kertoo ja jatkaa;

-Turvallisuustyöpajassa puolestaan pohdittiin turvallisuutta piirtämällä ensin niitä pelkoja ja ennakkoluuloja, joita maahanmuuttajilla ja kantasuomalaisilla saattaa olla toisiaan kohtaan. Sen jälkeen niihin kehitettiin yhdessä ratkaisuja post it -lappuja apuna käyttäen.

Paneelikeskusteluun ei aikatauluhaasteiden vuoksi saatu Euroopan Parlamentin jäseniä. mutta paikalla olivat kuitenkin muun muassa kansanedustaja Katri Kulmuni Torniosta ja Ruotsin parlamentin jäsen Ida Karkiainen Haaparannalta – kuten kaksoiskaupungin paneeliin hyvin sopii.

Tavoitteena uusi perinne

Hakomäen mukaan hankkeen aikana kävi selvästi ilmi se, kuinka arkipäiväinen asia raja Tornion ja Haaparannan seudulla on.

-Nuoret ovat kasvaneet rajan molemminpuoliseen liikkumiseen. Siinä ei ole heille mitään ihmeellistä. Rajaa ei käytännössä huomata, mennään vaan yli. Täällä ymmärretään vapaan liikkumisen arvo, Hakomäki sanoo.

Hänen mukaansa Tornion ja Haaparannan nuorisoneuvostot lähentyivät toisiaan hankkeen aikana ja olisikin toivottavaa, että yhteistyö jatkuisi vaikkapa jatkohankkeen muodossa.

-Minä jo vähän heitin palloa Haaparannalle ja siellä oltiin asiasta ihan yhtä innoissaan kuin mekin olemme, joten eiköhän tälle jatkoa tule.

Teksti: Marko Jääskeläinen