Uutinen

140 suomalaisorganisaatiota haki Erasmus+ -akkreditointia

Ohjelmat Erasmus+ Erasmus+ aikuiskoulutukselle Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Erasmus+ yleissivistävälle koulutukselle Kansainvälistyminen
Ensimmäisiä askelia kohti uutta Erasmus+ -ohjelmakautta on otettu syksyllä 2020, kun koulutusalan organisaatiot ja verkostot hakivat liikkuvuustoiminnalleen Erasmus+ -akkreditointia. Akkreditointi mahdollistaa pitkäjänteisempää ja laatuvarmistettua kansainvälistä yhteistyötä.
Kuvituskuva: osallistujat nauravat kokouksessa

Yleissivistävän, ammatillisen ja aikuiskoulutuksen Erasmus+ -akkreditointihaku päättyi 29.10.2020. Akkreditointia haki yhteensä 140 suomalaista organisaatiota tai organisaatioverkoston koordinaattoria: 69 yleissivistävällä sektorilla, 60 ammatillisella ja 11 aikuiskoulutussektorilla. 

Korkeakoulusektorilla akkreditointi eli liikkuvuusperuskirjan haku on ollut käytössä jo pitkään ja ammatillisella sektorilla vuodesta 2014 alkaen. Uudella ohjelmakaudella akkreditointi otetaan käyttöön myös yleissivistävässä ja aikuiskoulutuksessa ja nuorisosektorilla sekä entistä laajemmin myös ammatillisella sektorilla.

Erasmus+ -akkreditointi ꟷ jäsenkortti Erasmus+ -ohjelman liikkuvuustoimintaa varten

Erasmus+ -akkreditointi tarkoittaa laatuvarmistettua "Erasmus+ -jäsenyyttä": organisaatiot ja verkostot osoittavat toimintansa operatiivisen ja strategisen pitkäjänteisyyden sekä sitoutuvat noudattamaan Erasmus+ -ohjelman laatustandardeja. Akkreditointihakemukset arvioidaan arviointikriteereillä, jotka ovat kaikissa Erasmus+ -ohjelmaan osallistuvissa maissa samat. Akkreditointipäätökset tehdään Opetushallituksessa helmikuussa. 

Organisaatiot, joille myönnetään akkreditointi, saavat Opetushallituksen antaman muodollisen tunnustuksen siitä, että organisaation kansainvälinen toiminta täyttää Euroopan komission laatuvaatimukset. Akkreditoiduille organisaatioille rahoitus oppija- ja henkilöstöliikkuvuuteen on taattu koko ohjelmakauden ajaksi. Näin akkreditointi mahdollistaa organisaatioille pitkäjänteisempää ja strategisempaa kansainvälistä yhteistyötä. 

- Tämä on komissiolta selvä viesti siitä, että kansainvälisestä liikkuvuudesta halutaan tehdä osa koulutusorganisaatioiden jatkuvaa toimintaa, valottaa Opetushallituksen ammatillisen koulutuksen kansainvälistymispalvelut -yksikön vastaava asiantuntija Sari Turunen-Zwinger. Suomalaiset koulutusalan organisaatiot ja verkostot hakivat ilahduttavan innokkaasti akkreditointia jo tällä ensimmäisellä hakukierroksella. Tämä kertoo siitä, että koronatilanteesta huolimatta halutaan sitoutua pitkäjänteiseen ja strategiseen kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön kehittämiseen, jatkaa Turunen-Zwinger.

Akkreditointihaut valmistavat kohti uutta Erasmus+ -ohjelmakautta 

Akkreditointihaun yhteydessä ei vielä haettu liikkuvuusjaksojen rahoitusta, vaan akkreditoidut organisaatiot jättävät rahoitushakemuksensa vuosittain Erasmus+ -hakukierroksilla keväästä 2021 alkaen. 

Akkreditoinnin lisäksi komissio suunnittelee uudenlaista lyhytkestoisten liikkuvuushankkeiden toimintoa. Näin myös esimerkiksi uudet toimijat voivat kokeilla Erasmus+ -ohjelman liikkuvuustoimintaa. Myös organisaatiot tai verkostokoordinaattorit, joiden akkreditointihakemusta ei hyväksytä tällä hakukierroksella, voivat hakea lyhytkestoisen hankkeen kautta rahoitusta vuoden ajaksi oppija- ja henkilöstöliikkuvuuteensa.

Nuorisoalan akkreditointihaku on käynnissä ja siinä on jatkuva haku 31.12.2021 saakka.
 

Lisätietoja:
Vastaava asiantuntija Sari Turunen-Zwinger, vs. yksikön päällikkö, ammatillisen koulutuksen kansainvälistymispalvelut, puh. 029 533 8617, sari.turunen-zwinger[at]oph.fi