Uutinen

Ammatillisen koulutuksen tutkintoihin tulossa muutoksia

Koulutus ja tutkinnot Ammatillinen koulutus
Opetus- ja kulttuuriministeriö vastaa ammatillisen koulutuksen tutkintorakenteesta. Kesäkuussa antamassaan asetuksessa ministeriö poistaa tutkintorakenteesta viisi tutkintoa ja tuo rakenteeseen kaksi uutta. Vaikka tutkintoja tutkintorakenteesta poistuu, ajantasainen ja työelämän tarvitsema osaaminen säilyy. Osaaminen sisällytetään jatkossa osaksi muita ammatillisia tutkintoja.
Kuvituskuva: sähkömiehen työkalupakki

Opetus ja kulttuuriministeriö säätää antamallaan asetuksella siitä, mitkä ammatilliset perustutkinnot, ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot kuuluvat ammatillisen koulutuksen tutkintorakenteeseen. 30.6.2020 annetun asetusmuutoksen myötä tutkintorakenteesta poistuvat

  • tieto- ja tietoliikennetekniikan ammattitutkinto ja tieto- ja tietoliikennetekniikan erikoisammattitutkinto 31.12.2020
  • kehitysvamma-alan ammattitutkinto 31.7.2021
  • yritysneuvojan erikoisammattitutkinto ja yrittäjän ammattitutkinto 31.12.2021.

Tutkintojen suorittamisen voi aloittaa niin kauan kuin tutkinto on tutkintorakenteessa. Tutkinnon voi suorittaa loppuun kolmen vuoden kuluessa siitä, kun tutkinto on poistunut tutkintorakenteesta. 

 

Tutkintorakenteen uudet tutkinnot

Ammatillisen koulutuksen tutkintorakenteeseen uusina tutkintoina lisätään

  • vammaisalan ammattitutkinto 1.8.2021 alkaen
  • yrittäjyyden ammattitutkinto 1.1.2022 alkaen.

Tieto- ja tietoliikennetekniikanalan osaamista voi jatkossa opiskella osana tieto- ja viestintätekniikan ammatti- tai erikoisammattitutkintoa. Yritysneuvojan työssä tarvittavaa osaamista on tarkoitus jatkossa sisällyttää yrittäjyyden ammattitutkintoon ja tarvittaessa myös liiketoiminnan erikoisammattitutkintoon.

 

Lisätietoja

Tutkintorakenteeseen liittyvää lisätietoa saa sähköpostitse opetusneuvos Markku Kokkoselta, markku.kokkonen [at] oph.fi (markku.kokkonen[at]oph.fi)