Uutinen

HOP Crash Course hyppäsi verkkoon - hyppää sinäkin!

Ohjelmat Nuorisotyö Kansalaistoiminta Erasmus+ nuorisoalalle Youth in Action EU:n nuoriso-ohjelmat Euroopan solidaarisuusjoukot Digitaalisuus Kansainvälistyminen Rahoitus
Vuosi 2020, maaliskuun toinen viikko. Tilanne niin sanotusti eli. Ensin kukaan ei tiennyt, mitä EU:n nuoriso-ohjelmien koulutustoiminnalle tapahtuu, sitten kursseja alettiin siirtää ja perua.
Videopuhelu

Verkko-opiskelua ja lähijakson sisältävä, HOP-verkko-oppimisalustan käyttöön perehdyttävä, HOP Crash Course oli alkanut verkossa maaliskuun alussa. Lähijakso oli tarkoitus järjestää Oulussa kuun puolivälissä. Tilanteen muututtua äkillisesti koulutus päätettiin kuitenkin siirtää kokonaisuudessaan HOP-alustalle.  Kouluttajatiimin ja järjestäjien yhteisellä ponnistuksella lähijakso oli muutamassa päivässä muokattu verkkokurssiksi. Lähijakso hajautettiin kahdelle viikolle ja kurssi saatiin päätökseen lähes alkuperäisessä aikataulussa.

Tykkäsin kovasti tämmöisestä tavasta toteuttaa koulutus

Suomesta HOP-verkkokurssille osallistui Sami Sorjonen Youth Against Drugs ry:stä. Sorjoselle kurssi oli korona-ajan ensimmäinen verkkokoulutus. Kurssilla osallistujat pääsivät pienissä ryhmissä testaamaan ja rakentamaan omia koulutuksia alustalle.

–  Alusta on hyvä lisä erilaisten koulutusten tarjoamiseen, jos vaikka epäilee omaa kielitaitoa ja se on este lähteä live-koulutukseen. Alustalla voi edetä omaan tahtiin rauhassa ja silti oppia uutta nuorisotyöstä ja eri käytännöistä, välineistä tai tavoista tehdä työtä, Sorjonen pohtii.

Sorjonen näkee, että HOP voisi palvella esimerkiksi nuorisovaihto- tai virtuaalivaihto-osaamisen jakamisessa tai miksei myös organisaatioiden perehdyttämisessä ensi vuonna alkavaan uuteen ohjelmakauteen. Alusta tuntui oppijan näkökulmasta melko selkeältä käyttää, varsinkin jos on aikaisemmin opiskellut Moodlessa.

– Koulutuksen suunnittelun puolesta alusta näyttäytyi melko monipuolisena, mikä toi siihen vaikeutta, koska erilaisia vaihtoehtoja ja moduuleja oli reilusti. Toisaalta moduulien monipuolinen hyödyntäminen rikastuttaa koulutuksia ja mahdollistaa erilaisten oppijoiden huomioimisen, analysoi Sorjonen käyttökokemustaan.

 

Oppimisympäristö nuorisoalan kansainvälisestä yhteistyöstä innostuneille

HOP-oppimisympäristö on kehitetty nonformaalien verkkokurssien järjestämiseen EU:n nuoriso-ohjelmien viitekehyksessä. Alustasta vastaa viime vuosina nuorisoalan verkko-oppimiseen voimakkaasti panostanut Itä-Euroopan ja Kaukasuksen alueen SALTO-resurssikeskus.

Uutta oppimisympäristöä kehitetään kovaa tahtia. Alustalta löytyy jo esimerkiksi peruskurssi Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmasta kiinnostuneille organisaatioille ja ”Welcome to HOP” -lyhytkurssi alustan tärkeimmistä ominaisuuksista. Lisäksi SALTOn ylläpitämät Facebook-yhteisöt tarjoavat tukea verkko-opiskelijoille ja kurssien suunnittelijoille. Alustalla on käytössä digitaaliset osaamismerkit, joilla tunnistetaan kursseilla saavutettua osaamista.

Rohkenetko sinäkin seurata SALTOa & Samia ja siirtää oppimisesi verkkoon?

Lisätietoja oppimisympäristöstä saat suoraan SALTO:sta: HOP@salto-youth.net.