Uutinen

Kansainvälinen nuorisotyö jatkuu ja kehittyy vaikka liikkuvuudet ovat pysähdyksissä toistaiseksi

Hankkeet Nuorisotyö Erasmus+ nuorisoalalle Digitaalisuus
Erasmus+ Youth in Action -ohjelman vuoden ensimmäinen hakukierros päättyi 11.2.2020. Hakukierroksella myönnettiin 37 hankkeelle yhteensä 1 250 000 euroa kansainväliseen ja paikalliseen nuorisotyöhön. Nuorten hankkeiden aiheissa näkyi nuorten halu vaikuttaa omaan ja ympäristön hyvinvointiin. Nuorisotyön kehittämishankkeissa puolestaan on havaittavissa digibuumi.
Euroja eteenpäin ojennetuissa käsissä

Myönteisistä rahoituspäätöksistä huolimatta monet hanketoimijat ovat odottavassa tilassa, koska koronatilanne estää liikkuvuudet vielä toistaiseksi. Muiden muassa Punkalaitumella rahoitushaun tulosten odotus vaihtui nuorisovaihtojakson odotukseen. Tilannetta helpottaa se, että kunnan kansainvälisyyskerho jatkaa toimintaansa ja on vain siirtynyt verkkoon. Nuoret jakavat liettualaisten nuorten kanssa haasteita ja videoita sekä jatkavat nuorisovaihdon suunnittelua.

Kerho itsessään tuo kansainväliseen toimintaan jatkuvuutta nyt kun matkustaminen ei onnistu

Punkalaitumen nuorisotyön kansainvälisyyskerho singahti ensikertalaisena hakijana suoraan good practice -kategoriaan 90 pisteellä. Nuorisovaihtoa koordinoivan ja kerhoa ohjaava Jenna Johanssonin mielestä nuorten osallisuus mahdollisti hakemuksen kirkkaan läpimenon ensiyrittämällä. Johanssonin osallistavan työotteen takana ovat ”Let Youth Take Control” -koulutus, Euroopan tähti -materiaali sekä Nuorisokeskus Marttisen kansainvälisyyspalveluiden tarjoama tuki. Lisäksi Johanssonin omat kokemukset kansainvälisyydestä ja vahva usko kansainvälisyyden hyötyihin auttoivat nuorten motivoinnissa hakuprosessin aikana.

Kansainvälisyyskerho ja nuorisovaihto ovat olleet kunnan vapaa-ajantoiminnan yhteisiä tavoitteita, koska nuorille suunnatun kyselyn vastausten perusteella kansainvälistä toimintaa nuoret ovat kaivanneet. – Kerho itsessään tuo kansainväliseen toimintaan jatkuvuutta nyt kun matkustaminen ei onnistu, Johansson summaa.

Kehittämishankkeet toimivat myös diginä

Kaikkea hanketoimintaa korona ei onneksi estä. Esimerkiksi Jyväskylässä toimiva YAD Youth Against Drugs ry aloittelee kaksivuotista strategista kumppaanuushankettaaan vain pienin muutoksin. Vital Information for Drugs Awareness  -hanke kouluttaa nuorisotyöntekijöitä ja nuoria vertaisjohtajia sekä kehittää ennaltaehkäisevän huumetyön digimateriaaleja.

– Ei tarvinnut kauaa vastausta odotella, kun kysyimme hankekumppaneilta hankkeen käynnistämisestä poikkeusoloista huolimatta, kertoo hankkeen koordinaattori ja ehkäisevän huumetyön suunnittelija Iida Porkka YAD:sta. Kaikki 5 hankekumppania olivat yhtä mieltä siitä, että hanke käynnistetään live-tapaamisen asemasta webinaarilla ja maakohtaiset kehittäjäpaneelit pääsevät aloittamaan suunnitellusti työnsä.

Nuorista ja nuorisotyöntekijöistä koostuvat kehittäjäpaneelit alkavat työstää interaktiivista infografiikkaa hankkeen työntekijöiden kanssa. Hankkeen aikana lanseerataan 12 infografiikan sarja 5 kielellä. Iida Porkan mukaan nuoria kiinnostavan ehkäisevän huumetyön materiaalin tarve on suuri ja yleiseurooppalainen. Päihteet ovat voimakkaasti esillä mediassa ja somessa, mutta nuoret eivät saa riittävästi tietoa, jonka avulla tehdä tietoisia ratkaisuja päihteiden käytöstä.