Uutinen

Kohtauspaikka jopa koronan aikaan

Kokemuksia Nuorisotyö Kansalaistoiminta EU:n nuoriso-ohjelmat Euroopan solidaarisuusjoukot
Y-Line on Euroopan solidaarisuusjoukkojen rahoittama nettikeskusteluhanke nuorilta nuorille. Teemailloissa pureudutaan nuoria askarruttaviin aiheisiin, päiväsaikaan virtuaalikahvitellaan. Tavoitteena on torjua syrjäytymistä keskustelemalla matalalla kynnyksellä, avoimesti ja anonyymisti.
Tietokone ja NMKY:n logo.

Ulkopuolisuuden tunne. Ilmastonmuutos. Nettipelaaminen. Vaikuttamismahdollisuudet. Minä netissä verrattuna tosielämän minään.

Tälläkin viikolla kymmenet nuoret kokoontuvat kahvitauolle juttelemaan mielessään pyörivistä asioista ja kuulumisistaan. Sillä ei ole väliä, istuvatko he kahvitauon aikana koulussa, bussissa, vai lojuvatko sängyllään. Kahvitaukoja vietetään netissä, ja niitä pyörittää Helsingin NMKY.

Kahvitauot ovat versoneet Euroopan solidaarisuusjoukkojen tukemasta Y-line-hankkeesta. Y-Line veti syksyllä 2019 ja keväällä 2020 yhteensä satakunta nuorta yhteiseen, moderoituun keskusteluun viikoittain vaihtuvan aiheen tiimoilta. Keskusteluun nuorten itsensä valitsemista aiheista, joista ei välttämättä tule keskusteltua kaverin kanssa tai johon tulee uusia näkökulmia, kun keskustelee muidenkin kuin aina samojen kaverien kanssa.

Osallistujamäärät olivat syyskuusta kevään koittoon tasaiset. Kun korona pilasi keväällä mahdollisuudet harrastaa ja tavata vapaasti kavereita, keskusteluihin tuli niitäkin, jotka eivät olisi normaalitilanteessa mukaan ehtineet.

– Esimerkiksi vappuaattona pidetty Y-Line oli hauska kokemus. Yhdistetty kahvitauko ja vappukeskustelu tarjosivat vähän enemmän aikaa eri ihmisille piipahtaa paikalle ja mahdollisuuden päästä yhteiseen juhlatunnelmaan etänäkin! Tuli todettua, että myös etänä voi järjestää pieniä pelejä keskustelun ohella, tuumivat Y-Linen vapaaehtoiset nuoret moderaattorit Patrick, Wili, Viivi, Anna, Riikka, Veikka ja Eetu.

– Koronan tultua keskustelijat toivoivat lisää Y-Linea. Loimme niiden rinnalle vapaamuotoiseen kuulumisten ja ajatusten vaihtoon kahvitauot, joista on tullut paljon kiitosta ja joita päätimme jatkaa hankkeen päätyttyäkin, kertoo Eve Niemelä, HNMKY:n nuorisotyön kehityspäällikkö.

Keskustelu pysyi asiallisena

Euroopan solidaarisuusjoukkojen solidaarisuusprojekti on nuorten itsensä ideoimaa ja toteuttamaa solidaarisuustoimintaa, jossa käydään yhdessä nuorten kohtaamia haasteita vastaan. Ohjatussa nettikeskustelussa päästiinkin aika monen haasteen kimppuun.

– Kouluttauduimme etukäteen nettikiusaamisen varalle, koska pelkäsimme, että keskustelu menee asiattomaksi, mutta ei se mennyt, Niemelä iloitsee. 

– Näin tarkkailijana ja sivustakatsojana keskustelut ovat olleet erittäin sympaattisia ja menneet myös syvälliselle tasolle. Nuorten näkökulmasta keskustelut ovat olleet rentoja ja avoimia. Nuoret moderaattorit ovat hienosti pitäneet keskustelut kurissa, ei ole aikuisen tarvinnut puuttua moderointiin, vahvistaa etsivä nuorisotyöntekijä Mona Kaverinen.

Niemelä ja Kaverinen ovatkin oikeastaan vain avustajia. Todellinen vastuu ja kiitokset onnistuneesta verkkonuorisotyöstä kuuluu nuorille vapaaehtoisille, jotka rakensivat koko jutun Discord-alustalle.

– Discord oli meille niin sanotuille aikuisille entuudestaan tuntematon alusta, johon nuoret auttoivat meidät sisään tai opettivat käyttöä. Discord on pelaajien suosima alusta. Y-Line-moderaattorinuori rakensi Y-Linen Discord-alustalle, ja yhdessä moderaattorinuoret muokkasivat kanavia, Kaverinen toteaa. 

Vapaaehtoiset olivat aiemmin olleet mukana HNMKY:n eli Namikan isostoiminnassa lastenleireillä ja ripareilla. Lisäksi osalla oli kokemusta talkootöistä, ja toimimisesta opiskelijajärjestössä sekä toimitsijana korispeleissä.

Jokainen keskusteluilta vaati vapaaehtoiselta tunnin tai puolitoista suunnittelua ja valmistautumista. Y-Linen avauduttua jutella sai anonyymisti tai halutessaan vakituisella nimimerkillä. Menoa sai seurata taustalla hiljaakin. Omakohtaisiakin kokemuksia jaettiin paljon, ja tunnelma oli usein lämmin ja liikuttunut. Vapaaehtoiset pitivät keskustelua asiassa ja huolehtivat, ettei yhdellekään keskustelijalle tulisi sellaista oloa, ettei tule kuulluksi.

Ei jälkipuintia, ei väärinkäytöksiä

Y-Linen tarkoitus on ollut toimia kohtaamispaikkana ja kanavana, jossa 15–26-vuotiaat nuoret pääsevät keskustelemaan heitä mietityttävistä aiheista yhteisesti. 

Yksi nuoria puhututtanut teema on ollut opiskelu. Eri ikäisillä osallistujilla omat opinnot voivat olla eri vaiheissa. Keskusteluissa osallistujat jakoivatkin omia kokemuksiaan ja oletettavasti vanhemmat nuoret toimivat vertaistukena eri vaiheissa oleville opiskelijoille tai opiskelua suunnitteleville. 

Vapaaehtoisilla moderaattoreilla oli tietoa nuorille suunnatuista erilaisista tuki- ja vapaa-ajan palveluista, jos tarvetta jatko-ohjaukselle olisi tullut. Tiedoista oli iloa etenkin työnhakuongelmiin keskittyneessä keskustelussa; etsivä nuorisotyöntekijä oli valmiina vastaamaan kysymyksiin.

Sellaiseen nuorisoslangiin, jota aikuiset eivät ymmärtäneet, ei menty kuin korkeintaan silloin, kun aiheena oli jokin harrastus, jossa on oma jargoninsa.

Jälkeenpäin Y-Linen keskusteluja ei voi lukea. Tämäkin oli nuorten oma päätös, jolla torjuttiin sitä, että joku voisi ottaa kuvakaappauksia ja tehdä kiusaa, puheet kenties asiayhteydestään irrotettuina.

Suositut kahvitauot jatkuvat.

– Vaihtelemme niiden aikaa, jotta keltään ei jäisi kahvitauko aina väliin harrastusten vuoksi, Niemelä kertoo.

Väännä sarkasmi nollille, olemme netissä

Onko netti siis täydellinen paikka keskustella? Ei, pohtivat vapaaehtoiset.

– Nettikeskustelu eroaa vaikkapa leireillä käydyistä keskusteluista siinä, että netissä joutuu arvailemaan, kun ei näe tai tiedä kenelle puhuu. Kysymysten ja vastausten välillä on pitkä viive, se tekee keskusteluista tosi lineaarisia, eivätkä ne oikein kehity niin kuin luonnollinen keskustelu. Ja kun kaikki ilmeet ja eleet jää uupumaan, tunteiden näyttäminen muille rajoittuneempaa ja tapahtuu lähinnä emojien avulla.

Perinteistäkin nuorisotyötä tarvitaan siis edelleen. Mutta netin kautta tavoitetaan niitäkin, joiden pirtaan nämä perinteet eivät istu.

– Anonyymisti saattaa uskaltaa keskustella avoimemmin ja tuoda omia mielipiteitä rohkeammin esiin, vapaaehtoiset summaavat.

Keskustelu tapahtuu kuitenkin nuorten itse luomien sääntöjen rajoissa. Yksi säännöistä on sarkasmikielto: jos vitsailet tai käytät sarkasmia, varmista että muut ymmärtävät sen.

 

 

Teksti: Natalia Kisnanen

Helsingin NMKY:n Y-Line-hanke (2019–2020):

  • Moderoiduista teemailloista sekä vapaamuotoisista virtuaalisista kahvitauoista koostuva nettikeskusteluhanke täysi-ikäisiltä vapaaehtoisnuorilta noin 15–26-vuotiaille nuorille.
  • 7 vapaaehtoisnuoren ja nuorisotyöntekijöiden pyörittämä hanke tavoitti noin sata nuorta ja poiki HNMKY:n toiminnassa jatkuvat viikoittaiset virtuaaliset kahvitauot. 
  • Euroopan Solidaarisuusjoukkojen -ohjelmasta hanke sai rahoitusta 7568 euroa (ESC31 Solidaarisuusprojekti).