Tiedote

Korkeakoulujen syksyn yhteishaun valintojen tulokset on julkaistu

Ajankohtaista Korkeakoulutus Opiskelijavalinnat Tilastot
Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen syksyn yhteishaussa oli mukana noin 300 koulutusta ja 38 100 hakijaa. Noin 22 % hakijoista sai opiskelupaikan.
Kuvituskuva, opiskelijoita keskustelemassa rappusissa

Korkeakoulujen syksyn yhteishaussa haki tänä vuonna 8 000 hakijaa enemmän kuin viime syksynä. Tämän vuoden 38 100 hakijasta opiskelupaikan sai yli 8 500. Hyväksyttyjä on noin 1 500 enemmän kuin viime syksynä. Tarjolla oli pääasiassa ammattikorkeakoulujen koulutuksia. Mukana olleista yliopistokoulutuksesta (30 kpl) valtaosa oli joko maisterikoulutuksia tai suunnattu avoimen korkeakoulun opintoja suorittaneille.

Eniten uusia opiskelijoita, 45 % hyväksytyistä, valittiin terveys- ja hyvinvointialoille. Toiseksi eniten opiskelijoita valittiin kaupan, hallinnon ja oikeustieteiden aloille, joilta opiskelupaikan sai 18 % hyväksytyistä.

Nyt opiskelupaikan saaneista 69 % pääsi ensimmäisenä hakutoiveenaan olevaan koulutukseen.

Yli 50 % hyväksytyistä valittiin valintakokeen perusteella. 42 % hyväksytyistä valittiin suoraan todistusvalinnalla.

Loput valittiin muilla valintatavoilla, esimerkiksi avoimen korkeakoulujen opintojen perusteella. Todistusvalinnassa valtaosa (66 %) hyväksyttiin ylioppilastutkinnon perusteella, ja 34 % ammatillisen perustutkinnon perusteella.  

Syksyn yhteishaussa aloituspaikoista 62 % oli varattu ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville, joita oli noin 79 % kaikista hakijoista ja noin 76 % hyväksytyistä.

Hakijat saavat tällä viikolla tiedon yhteishaun tuloksista sähköpostiinsa. Nyt valituksi tulleiden hakijoiden tulee ottaa paikka vastaan viimeistään perjantaina 4.12. klo 15. Varasijoilla olevia hakijoita voidaan hyväksyä vielä 15.12. asti.

Lisähaut yhteishaussa vapaiksi jääneille opiskelupaikoille

Korkeakoulut voivat järjestää lisähakuja yhteishaussa vapaiksi jääneille opiskelupaikoille 30.11.─11.12. välisenä aikana. Tarjolla olevat koulutukset julkaistaan Opintopolku-palvelussa ja korkeakoulujen omilla nettisivuilla sitä mukaa, kun korkeakoulut päättävät lisähaun järjestämisestä.  Koulutuksiin haetaan Opintopolun kautta.

Lisätietoja

Suunnittelija Minea Wilo-Tanninen, puh. 029 533 1397, etunimi.sukunimi [at] oph.fi,
Erityisasiantuntija Merja Väistö, puh. 029 533 1386, etunimi.sukunim [at] oph.fi,
Erityisasiantuntija Mikko Eronen, puh. 029 533 1485 etunimi.sukunim [at] oph.fi