Tiedote

Korkeakoulujen toisessa yhteishaussa opiskelupaikka 52 500 opiskelijalle

Ajankohtaista Korkeakoulutus Opiskelijavalinnat
Korkeakoulujen kevään toiseen yhteishakuun osallistui 151 700 hakijaa, joista opiskelupaikan sai noin 52 500 eli 35 %. Ammattikorkeakouluun pääsi 29 600 ja yliopistoon 22 900 hakijaa.
Kuvituskuva, nuoret juttelevat koulun edessä

Kuluvan vuoden alusta siirryttiin korkeakouluihin hakemisessa kahteen erilliseen yhteishakuun. Ensimmäisessä haussa haettavina olivat korkeakoulujen syksyllä alkavat vieraskieliset koulutukset sekä Taideyliopiston koulutukset. Haku oli tammikuussa ja sen tulokset julkaistiin kesäkuun alussa. Kevään toisessa yhteishaussa haettiin korkeakoulujen syksyllä alkaviin suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin.

Yhteishakujen kautta korkeakouluihin pyrki yhteensä 167 000 hakijaa, joista hyväksyttiin 57 500.

Kevään toisessa yhteishaussa hyväksytyistä puolet valittiin todistuksen perusteella

Tänä keväänä tuli voimaan myös uudistus, jossa todistusvalinnasta tuli pääväylä korkeakouluun. Uudistus koskee toisen asteen tutkinnon suorittaneille tarjolla olevia koulutuksia, joihin kevään toisessa yhteishaussa haki 136 500 hakijaa. Heistä opiskelijaksi hyväksyttiin 45 300. Hyväksytyistä 50 % sai opiskelupaikan todistuksen ja 40 % valintakokeen perusteella. Loput paikat täytettiin muilla valintatavoilla, esimerkiksi avoimen korkeakoulun opintojen perusteella. Ammattikorkeakouluihin hyväksytyistä todistuksella valittiin 48 % ja valintakokeella 45 %. Yliopistoihin päässeistä valittiin todistuksella 54 % ja valintakokeella 35 %. 

Lisäksi opiskelupaikan saaneista 14 % eli 7150 hakijaa hyväksyttiin yliopistojen maisterikoulutuksiin tai ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin. Hakijoita näihin koulutuksiin oli 19 000. Sama hakija on voinut hakea sekä toisen asteen tutkinnon suorittaneille suunnattuihin koulutuksiin että yliopistojen maisterikoulutuksiin tai ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin.

Hyväksyttyjen määrää nostaa se, että korkeakoulut saivat kevään toiseen yhteishakuun yli 4200 ylimääräistä aloituspaikkaa.

Valintaperusteita jouduttiin muuttamaan koronapandemian vuoksi hakuajan päättymisen jälkeen. Korkeakoulut vastaavat autonomisesti valintaperusteistaan ja valinnoistaan. Joissakin hakukohteissa kasvatettiin todistuksen perusteella valittavien osuutta. Lisäksi lähes kaikista valintakokeista tuli kaksivaiheisia eli kokeen ensimmäisessä vaiheessa parhaiten menestyneet hakijat kutsuttiin valintakokeen toiseen vaiheeseen. Valintojen toteuttamisessa sattui tänä keväänä valitettavia virheitä, jotka korjattiin pääsääntöisesti ottamalla korkeakouluun ylimääräisiä opiskelijoita. Näin opiskelupaikan saaneiden määrä jäi kuitenkin joihinkin kymmeniin. 

Vaikeinta oli päästä opiskelemaan lääketieteitä

Nyt opiskelupaikan saaneista 57 % pääsi ensimmäisenä hakutoiveenaan olevaan koulutukseen. Ammattikorkeakouluihin hakeneista hyväksyttiin 32 % ja yliopistoihin hakeneista 28 %. 

Vaikeinta oli päästä opiskelemaan lääketieteiden alalle, jolle hyväksyttiin 10 % hakeneista, sekä yhteiskunnallisille aloille, joille hyväksyttiin 13 % hakeneista. Helpoiten opiskelupaikan sai tekniikan aloilta, jonne hyväksyttiin 41 % hakijoista. 

Opiskelupaikan saaneista 80 % ensikertalaisia

Noin 65 % korkeakoulujen aloituspaikoista oli tämän kevään toisessa yhteishaussa varattu ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Ensikertalaisten osuus hakijoista oli nyt 76 % ja hyväksytyistä 80 %, kun heitä viime vuonna oli 79 % hakijoista ja 82 % hyväksytyistä. 

Ammattikorkeakouluihin hyväksytyistä 82 % oli ensikertalaisia ja yliopistoon hyväksytyistä 78 %. Suurimmat ensikertalaisten osuudet olivat ammattikorkeakouluissa palvelualoilla (86 % hyväksytyistä) ja yliopistoissa tekniikan aloilla (84 % hyväksytyistä).

Tämän kevään ylioppilaista haki ja myös pääsi opiskelemaan suurempi osuus kuin vuosi sitten: 85 % haki kevään toisessa yhteishaussa ja 44 % hakeneista hyväksyttiin. Viime vuonna vastaavat luvut olivat 84 % ja 37 %. Uusia ylioppilaita oli 25 100.

Tulokset tällä viikolla – vapaita paikkoja voi hakea lisähaussa

Hakijat saavat tällä viikolla tiedon kevään toisen yhteishaun tuloksista. Opiskelupaikka tulee vastaanottaa viimeistään keskiviikkona 22.7. klo 15. Varasijalta voi vielä tulla hyväksytyksi 3.8. saakka.

Korkeakoulut voivat järjestää lisähakuja yhteishaussa vapaiksi jääneille opiskelupaikoille heinä-elokuussa. Tarjolla olevat koulutukset ovat nähtävissä Opintopolussa ja korkeakoulujen omilla nettisivuilla sitä mukaa, kun korkeakoulut päättävät lisähaun järjestämisestä.  Koulutuksiin haetaan Opintopolun kautta. 

Lisätietoja

  • Erityisasiantuntija Merja Väistö, puh. 029 533 1386, merja.vaisto[at]oph.fi 
  • Erityisasiantuntija Mikko Eronen, p.029 533 1485 mikko.eronen[at]oph.fi, 
  • Suunnittelija Risto Hanhinen, puh. 029 533 1615, risto.hanhinen[at]oph.fi