Tiedote

Korkeakoulujen vieraskielisiin koulutuksiin ja Taideyliopistoon opiskelupaikka yli 5000 opiskelijalle

Ajankohtaista Korkeakoulutus Opiskelijavalinnat
Kevään ensimmäisessä yhteishaussa haki yli 20000 hakijaa, joista opiskelupaikan sai 5043, eli 25 %. 
Kaksi miestä selailee kirjoja kirjaston hyllyjen välissä

Korkeakoulujen vieraskielisiin ja Taideyliopiston koulutuksiin hyväksyttiin tänä vuonna noin kaksinkertainen määrä uusia opiskelijoita kuin vuosi sitten. Edelliseen vuoteen verrattuna haussa oli nyt kaksinkertainen määrä aloituspaikkoja ja myös hakijoiden määrä kasvoi. mutta hyväksyttyjen osuus pysyi kuitenkin samana. 

Vaikeinta oli päästä opiskelemaan taiteisiin ja kulttuurialoille, joille hyväksyttiin 9 % hakeneista, sekä maa- ja metsätalousaloille, jolle hyväksyttiin 12 % hakeneista. Helpoiten opiskelupaikan sai kasvatusaloilta, jonne hyväksyttiin 29 % hakijoista. Opiskelupaikan saaneista 40 % hyväksyttiin yliopistojen maisterikoulutuksiin tai ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin. 

Hakeneista 60 % hyväksyttiin ammattikorkeakouluun ja 40 % yliopistoon. Hakijoista ja hyväksytyistä suurin osa on Suomen kansalaisia. Seuraavaksi yleisimmät kansalaisuudet hyväksyttyjen osalta ovat Vietnam ja Venäjä. Hakijoista ja hyväksytyistä noin puolet ei ole EU/ETA-alueen kansalaisia.

Hakijat saivat tällä viikolla tiedon yhteishaun tuloksista. Opiskelupaikka tulee vastaanottaa ennen 17.7. klo 15. Varasijalta voi vielä tulla hyväksytyksi 31.7. saakka.

Korkeakoulut voivat järjestää lisähakuja yhteishaussa vapaiksi jääneille opiskelupaikoille. Tarjolla olevat koulutukset ja näihin hakeutumisen aikataulut tulevat nähtäviin Opintopolkuun ja korkeakoulujen omille nettisivuille sitä mukaa, kun korkeakoulut päättävät lisähaun järjestämisestä.  Koulutuksiin haetaan Opintopolun kautta. 

Vuodesta 2020 alkaen korkeakoulujen yhteishaku on jaettu kahteen erilliseen yhteishakuun. Ensimmäisessä yhteishaussa haetaan korkeakoulujen syksyllä alkaviin vieraskielisiin koulutuksiin sekä Taideyliopiston koulutuksiin. Kevään toisessa yhteishaussa haetaan korkeakoulujen syksyllä alkaviin suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin.

Lisätietoja:

Suunnittelija Risto Hanhinen, risto.hanhinen [at] oph.fi, puh. 029 533 1615
Erityisasiantuntija Merja Väistö, merja.vaisto [at] oph.fi,  p.029 533 1386