Tiedote

Korkeakoulujen yhteishaku alkaa: tarjolla 46 600 aloituspaikkaa

Ajankohtaista Korkeakoulutus Opiskelijavalinnat
Yhteishaussa haetaan ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen ensi syksynä alkavaan suomen- ja ruotsinkieliseen koulutukseen. Haettavana on noin 46 600 aloituspaikkaa yli 1600 hakukohteessa. Opiskelijavalinnat pyritään toteuttamaan suunnitellusti opetus- ja kulttuuriministeriön vahvistamalla aikataululla. Viime vuosien hakijamäärien perusteella odotetaan, että opiskelupaikkaa tavoittelee noin 140 000 hakijaa. Tarjolla oleviin koulutuksiin voi tutustua ja hakea Opintopolku.fi -palvelussa.
Kuvituskuva, opiskelijoita keskustelemassa rappusissa

Korkeakoulupaikkaa voi hakea kahdessa erillisessä yhteishaussa, joista ensimmäisessä haettavina olivat vieraskieliset ja Taideyliopiston koulutukset. Nyt käynnistyvä toinen yhteishaku alkaa keskiviikkona 18.3.2020 klo 8 ja päättyy keskiviikkona 1.4. klo 15.

Yhteishaun aloituspaikosta valtaosa, noin 39 300, on suunnattu lukion, ammatillisen tutkinnon tai vastaavan ulkomaisen tutkinnon suorittaneille. Lisäksi yhteishaussa on mukana korkeakoulututkinnon suorittaneille tarkoitettuja yliopistojen maisterikoulutuksia sekä ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavia koulutuksia. Näihin on tarjolla yhteensä noin 7 300 aloituspaikkaa. Kaikista aloituspaikoista 55 % on ammattikorkeakouluissa ja 45 % yliopistoissa.

Kevään toisessa yhteishaussa voi hakea enintään kuuteen hakukohteeseen. Koulutukset on laitettava hakulomakkeella mieluisuusjärjestykseen. 

Todistusvalinta tulee tänä keväänä laajasti käyttöön

Tänä keväänä tulee voimaan uudistus, jonka mukaan todistusvalinnasta tulee pääväylä korkeakouluun. Todistusvalinnan kautta yliopistoon voi päästä ylioppilastutkinnon arvosanoilla ja ammattikorkeakouluun joko ylioppilastutkinnon tai ammatillisen perustutkinnon arvosanoilla. Myös valintakoe säilyy edelleen merkittävänä valintatapana. 

Todistusvalinnalla valittavien osuus vaihtelee aloittain ja hakukohteittain. Tyypillisimmin todistuksen perusteella hyväksytään 51–60 % hakijoista, mutta osuudet vaihtelevat 25 % ja 100 % välillä.  Suurin osa todistusvalinnan aloituspaikoista on varattu ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Kaikista korkeakoulujen aloituspaikoista ensikertalaisille on varattu noin 65 %. Määrä on hieman kasvanut verrattuna viime vuoteen, jolloin ensikertalaisille varattiin niistä 63 %. 

Suunnitellun aikataulun mukaan todistusvalinnan tulokset julkaistaan viimeistään 27.5, koko yhteishaun viimeistään 8.7.

Yhteishaussa pyritään valtioneuvoston suosituksen mukaisesti noudattamaan suunniteltuja aikatauluja ja periaatteita. Opetushallitus tiedottaa erikseen, mikäli koronavirustilanne aiheuttaa muutoksia yhteishaun aikatauluihin. Korkeakoulut tiedottavat mahdollisista muutoksista valintojen toteuttamiseen. Tietoa kootaan myös Opintopolkuun.

Tämän hetkisen tiedon mukaan kevään 2020 ylioppilaskirjoitusten tulokset valmistuvat viimeistään 12.5, minkä jälkeen tehdään todistusvalinnat. Ammatillisen tutkinnon todistusvalinnassa huomioidaan 1.8.2015 jälkeen suoritetut tutkinnot. Ehtiäkseen mukaan todistusvalintoihin täytyy tänä keväänä valmistuvien suorittaa tutkintonsa 15.5. mennessä. Todistusvalinnan tulokset julkaistaan viimeistään 27.5.

Valintakokeet pyritään järjestämään todistusvalinnan tulosten julkaisun jälkeen. Koko yhteishaun tulokset valmistuvat viimeistään 8.7. 

Lisätietoja

  • erityisasiantuntija Merja Väistö, merja.vaisto[at]oph.fi,  p.029 533 1386
  • suunnittelija Minea Wilo-Tanninen, minea.wilo-tanninen[at]oph.fi, p. 029 533 1397