Uutinen

Koronaviruksen vaikutukset Erasmus+ -liikkuvuuteen

Ohjelmat Korkeakoulutus Erasmus+ Erasmus+ korkeakoulutukselle Kansainvälistyminen
Kina

Kiinassa puhjenneen koronavirusepidemian vuoksi Suomen ulkoministeriö kehottaa tällä hetkellä välttämään kaikkea matkustamista Kiinan Hubein maakuntaan. Toistaiseksi vastaavia kehotuksia ei ole annettu muiden Aasian maiden osalta. Kehotamme korkeakouluja seuraamaan ulkoministeriön matkustustiedotteita, kun arvioidaan, onko suunniteltuja vaihtoja syytä perua tai siirtää virusepidemian vuoksi. 

Korkeakoulujen on syytä olla yhteydessä kaikkiin alueella oleviin Erasmus+ -vaihtoon osallistuviin ja neuvoa heitä ottamaan välittömästi yhteyttä Suomen suurlähetystöön tai konsulaattiin lisäohjeiden saamiseksi. 

Erasmus+ -ohjelman opiskelija- ja henkilökuntavaihtoja Suomesta Kiinaan tai Kiinasta Suomeen on mahdollista perua, keskeyttää ennenaikaisesti tai siirtää myöhempään ajankohtaan ja tästä aiheutuneita kuluja voidaan korvata force majeure -menettelyn kautta. Kulujen korvaamista on kuitenkin ensin tiedusteltava osallistujan matkavakuutuksen kautta. 

Force majeure -menettelyä on perustelluista syistä mahdollista laajentaa koskemaan Kiinan ohella myös muita Aasian maita. Epävarmoissa tapauksissa korkeakouluja kehotetaan olemaan yhteydessä Opetushallitukseen lisäohjeiden saamiseksi. 

Lomake ja ohjeet force majeure -tapausten raportoimiseksi kansalliseen toimistoon löytyvät Opetushallituksen verkkosivuilta (ks. linkki alla).

Tätä ohjetta tarkennetaan tarvittaessa, mikäli virusepidemia laajenee.

Lisätietoja: erasmus(at)oph.fi