Kulttuurikahvila Monroe tarjoaa herkkua masulle ja mielelle
Työtä ja tuskaa – ja olo kuin voittajalla
– Kun kuulin epätoivon vimmalla leipomani ja koristelemani kakun menneen alle tunnissa ja pienen äänen kysyvän kahvilan puolella "Vau, onko tämä kakku leipomosta?", tunsin kaiken vaivannäön ja säätämisen olleen sen arvoista.
Mitäpä jos nykymaailman menon vaatimukset olisivat sinulle enemmän tai vähemmän liikaa? Uuvuttaa, ahdistaa, omat kyvyt pärjätä epäilyttävät.
Mitäpä jos siitä huolimatta löytäisitkin itsesi pyörittämästä kivalla porukalla kahvilaa, jonka menu tulee joka kerta eri maasta? Onnistuisit. Asiakkailla ja sinulla olisi kivaa ja tulevaisuus näyttäisi valoisammalta.
Kajaanin kulttuurikahvila Monroe on ehkä Suomen erilaisin kahvila. Se käynnistyi Kulttuuripaja Marilynin nuorten mielenterveyskuntoutujien aloitteesta viime vuonna pop-up-kahvilana. Monroe-kahvila kestitsi 2019 kolmesti Kajaanissa ja kerran Suomussalmellakin. Neljännen kahvilakerran jälkiä siivotessaan vapaaehtoiset saivat Sosiaalipedagogiikan säätiön kulttuuripajatoiminnan päälliköltä Jaana Vanhalalta ilouutisia: Euroopan solidaarisuusjoukot ovat myöntäneet vuoden 2020 kahviloille täyden tuen! Se järjestettäisiin helmikuusta 2020 alkaen Ohjaamo Nupan tiloissa kerran kuussa.
Ennen minua ei olisi saanut ihmisten eteen kirveelläkään, mutta nyt olen löytänyt sellaisen aiheen, jota haluan aktiivisesti edistää.
– Siinä tuli aika hyvä tunne, että jotain ollaan tehty oikein, sanoo Timo Hassinen.
Hassinen on vapaaehtoinen vertaisohjaaja Kulttuuripaja Marilynissa – ja Monroe-kahvilassa “jokapaikan höhlä”, joka auttaa siellä missä tarvitsee, yleensä keittiössä.
Kehutun ranskalaisen “leipomokakun” pyöräyttänyt Mia Luostarinen kertoo kahvilahankkeen muuttaneen elämäänsä.
– Suurin asia, mitä olen varmaan tältä koko projektilta saanut, on varmaankin valtava harppaus rohkeudessa astua ihmisten eteen ja puhua. Ennen minua ei olisi saanut ihmisten eteen kirveelläkään, olen potenut pahemman sortin esiintymisjännitystä koko elämäni ajan. Mutta nyt kun olen löytänyt sellaisen aiheen, josta olen kiinnostunut ja jota haluan aktiivisesti edistää, ryhmän eteen sijoitetusta fläppitaulusta on tullut paras kaverini.
Löhöilyä mieluummin jotain merkityksellistä
Kun astuu kulttuurikahvilan ovesta sisään, pääsee hetkeksi osaksi teemaa. Vähän niin kuin matkalle toiseen maahan.
Jokaisen toteutuneen Monroe-kahvilapäivän takana on paitsi keittiötiimi, myös suunnittelutiimi, koristelutiimi ja markkinointitiimi. Joskus kemiat ja energiat eivät natsaa eivätkä asiat mene suunnitelmien mukaan, mutta siinä oppii sosiaalisia taitoja ja improvisointia.
– Jaana Vanhalalla on historiaa pitopalvelualalta, joten hänen palautteensa ja ohjeistuksensa on ollut meille äärimmäisen tärkeää. Toinen Marilynin työntekijä, joka on ollut mukanamme pitämässä ryhmää kasassa, on Niina Piirainen, joka hyppäsi mukaamme vuoden alusta, Mia Luostarinen kiittää.
– Jos haluaa keittiön puolelle, pitää olla hygieniapassi. Minä olen niitä harvoja, joilla on se ja jaksamista toimia. Se vaatii älyttömästi keskittymiskykyä ja fyysistä kuntoa, helposti kuudesta seitsemään tuntia pitää olla jaloillaan, kuvailee Timo Hassinen.
Miksi Hassinen ja Luostarinen rasittavat jalkojaan vapaaehtoisina kyökkipiikoina, kun voisivat yhtä hyvin vaikkapa löhötä kotona katsomassa suoratoistoviihdettä?
– Kuulun väliinputoajiin, juuri niihin mielenterveyskuntoutujiin, joista sanotaan että hei, tuo vaan katsoo sitä Netflixiä, eihän tuolla oo mitään muuta tekemistä. Olen kuitenkin tuuminut, että samalla kun autan itseeni, saatan auttaa muita, Hassinen kertoo.
– Aikansa sitä Netflixiäkin jaksaa kyllä tuijotella, mutta kun vaihtoehtona on päästä tekemään jotain merkitsevää, mieluummin valitsen sen! Kahvilan pyörittäminen on jollain sadistisella tavalla äärimmäisen antoisaa – jokainen teema vaatii valtavasti työtä, tuskaa ja hampaiden kiristelyä, mutta kun h-hetki koittaa ja kahvila avaa ovensa, olo on kuin voittajalla, Luostarinen tuulettaa.
Kansainvälisempi, puheliaampi Kajaani
Monroe-kahvila elää Marilynin ja Kajaanin nuoria auttavan Ohjaamo Nupan hengessä. Eli ei anneta sen haitata, vaikka kajaanilaiset olisivatkin hiukan ujoja ottamaan kontaktia tuntemattomiin tai vaikka elämäntilanne saisi jonkun yleensä vetäytymään omiin oloihinsa.
– Nupassa ja Kulttuuripaja Marilynillä perusoletuksena on, että ihminen kohdataan ihmisenä, oli tämän tausta mikä tahansa ja tämä heijastuu suoraan ihmisten käytökseen. Kassajonossa seisoessa ei uskalla alkaa jutella mukavia kenenkään kanssa, mutta Marilynissä morjenstetaan saman tien ja lähdetään juttelemaan jokaisen uuden kasvon kanssa – oli kieli mikä tahansa, Mia Luostarinen havainnoi.
Kulttuurikahvila Monroe paitsi tuo lisää kansainvälisiä tuulia Kajaaniin ja voimaannuttaa mielenterveyskuntoutujia, myös toimii paikkana, jossa kaikki tuntevat olevansa tervetulleita riippumatta siitä, mikä on synnyinmaa. Kajaaniin onkin tullut viime vuosien aikana yhä enemmän maahanmuuttajaväestöä, vaihto-opiskelu KAMKissa kukoistaa ja Erasmuksen kautta tulleita harjoittelijoita vilisee katunäkymässä entistä enemmän.
– Olen toiminut vertaisohjaajana Marilynissa vuodesta 2014 lähtien ja on tullut nähtyä, miten jotkut suhtautuvat tiettyihin asioihin karsaasti ja jotkut taas sitten avoimin mielin, Timo Hassinen tuumii.
Itse hän muistelee ilolla kansainvälisiä kokemuksiaan Marilynin Erasmus+ -yhteistyöstä italialaisten kanssa.
– Ehkä ihaninta on ollut todistaa, kuinka kanssakäymistä syntyy vaikkei kieltä, esimerkiksi englantia, kunnolla osaisikaan! Suomen opiskelijat käyttävät sitä sanavarastoa, mitä heiltä löytyy ja meidän nuoremme vastaavat sillä englannilla mitä osaavat käyttää. Kyllä tälläkin kahvikuppikeskustelut sujuvat! kertoo Luostarinen, jonka mielestä Kajaanin kansainvälistyminen on ollut mahtavaa.
Positiivista korona-ajattelua: se toi meille vuoden lisää!
Valitettavasti korona pysäytti tänä vuonna kahvilatoiminnan jo ensimmäisen, Ranska-teemaisen kahvilakerran jälkeen. Jäihin meni myös yhteinen hygieniapassikoulutus. Pysähdys ei kuitenkaan ole lopullinen.
– Saimme projektillemme jatkoaikaa vuoden eteenpäin! Mia Luostarinen iloitsee. – Eli Kajaani pääsee nauttimaan Kulttuurikahvila Monroen annista myös vuonna 2021. Haaveilen myös uusista yhteistyökumppaneista ja erilaisista tempauksista, joita voisimme muiden Kajaanin toimijoiden kanssa järjestää. Ehkäpä saamme jalansijaa tarpeeksi, että toiminnallemme olisi kysyntää myös ensi vuoden jälkeen?
Näillä näkymin kulttuurikahvila Monroe avaa ovensa seuraavan kerran lokakuussa. Siihen asti kahvilan väki suunnittelee ja keskittyy hankkimaan somenäkyvyyttä.
– Nämä nuoret ovat saaneet Marilynissä vuosien ajan mentorointia ja työhönvalmennuksellista tukeamme ja siitäpä tämä innostus varmasti osaltaan myös johtuukin, miettii Jaana Vanhala, joka on ollut kulttuurikahvilasta innoissaan.
Monroe on onnistunut tavoitteissaan toimia siltana yhteiskunnan marginaalissa elävien nuorten ja valtaväestön välillä. Se oli sellaisenaan Euroopan solidaarisuusjoukkojen solidaarisuusprojektiksi sopiva nuorten oma idea. Yhdessä tekeminen ja oppiminen on ollut paitsi kivaa, myös kasvattavaa ja kuntouttavaa.
– Ehkäpä tällä toiminnalla kynnys matalan kynnyksen nuoriso- ja mielenterveyspalveluiden käyttämiseen madaltuu entisestään, eikä sana “mielenterveys” näyttäytyisi niin uhkaavana suuremmallekaan yleisölle, Vanhala toivoo.
Timo Hassista kahvilahanke on auttanut urasuunnittelussa. Eikä hän enää ole “poropeukalo keittiössä”.
– Nyt on enempi itsevarmuutta sielläkin suunnalla, osaan tehdäkin asioita keittiössä. Markkinoinnin puolella olen oppinut mainosten ja julisteitten tekoa. Tituleeraan itseni wannabe-graafikoksi ja vertaisohjaajuuden kautta olen oppinut yhteisöpedagogian alaa. Katsotaan nyt, mihin miehen tie vie!
Teksti: Natalia Kisnanen
Sosiaalipedagogiikan säätiön ja Kulttuuripaja Marilynin Kulttuurikahvila Monroe -hanke (2020–2021):
- Mielenterveyskuntoutujien kokonaan järjestämä kuukausittainen kahvila, joka kerta eri Euroopan maan teemalla.
- Kahvilanpyöritystiimissä noin 20 jäsentä, edellisessä kahvilassa 50 asiakasta.
- Euroopan Solidaarisuusjoukkojen -ohjelmasta hanke sai rahoitusta 8 568 euroa (ESC31 Solidaarisuusprojekti).