Uutinen

Lokakuu on Euroopan kyberturvallisuuskuukausi

Opettajat ja kasvattajat Perusopetus Digitaalisuus Opettajat ja kasvattajat
Lokakuussa vietetään koko Euroopan laajuista kyberturvallisuuskuukautta. Ota teemakuukausi huomioon opetuksessa ja hyödynnä kyberturvallisuustaitojen opettamisessa Spoofy-peliä.
Spoofy

Spoofy on viihteellinen oppimispeli, joka tutustuttaa lapset kyberturvallisuuden sanastoihin ja ilmiöihin. Peli opettaa heitä muun muassa tunnistamaan netin vaaranpaikkoja ja neuvoo, kuinka vaaroilta voi välttyä. Pelaaja on arjen kybersankari, joka auttaa pulaan jääneitä tuttavia heidän kybermaailmaan sijoittuvissa pulmissaan.

Ilmiöihin tutustutaan neljässä lasten arkielämässä tutussa paikassa:
•    koti, jossa käydään läpi laitteisiin ja ohjelmistoihin liittyviä tietoturvataitoja.
•    koulu, jossa muistutetaan netin käyttäytymissäännöistä
•    mummola, jossa pohditaan kehen ja mihin voi luottaa
•    kaupunki, jossa opitaan suojaamaan omaa ja muiden yksityisyyttä


Opetuksen avuksi on myös koottu opettajan opas, jossa ilmiöitä avataan laajemmin ja josta löydät valmiit tuntisuunnitelmaehdotukset. Voit esimerkiksi pitää kyberturvallisuuskuukauden aikana kerran viikossa yhden oppitunnin, jossa pelaatte yhden Spoofy-maailmoista läpi. Opettajan opas, lisämateriaali sekä kybersankari-diplomi ovat kaikki ladattavissa ilmaiseksi osoitteessa spoofy.fi/opettajille


Spoofy on CGI:n tarjoama peli, joka on toteutettu yhteistyössä Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen, Valtion kehitysyhtiö Vaken, Opetushallituksen, Nordean sekä Espoon, Turun ja Jyväskylän kaupunkien kanssa.