Uutinen

Luova Eurooppa -ohjelman viimeiset yhteistyöhankkeet valittu: Cultura-säätiölle tuntuva hankerahoitus

Ohjelmat Kulttuuri Luova Eurooppa Kansainvälistyminen
EU:n Luova Eurooppa -ohjelman rahoituksesta eurooppalaisille yhteistyöhankkeille kilpaili ohjelman viimeisellä hakukierroksella 391 hakemusta. Rahoitettaviksi on valittu 113 hanketta, joita tuetaan yhteensä 47 miljoonalla eurolla. Suomalaisia on mukana 11 hankkeessa ja rahoitusta tulee suoraan Suomeen yli 900 000 euroa.
museokävijöitä taideteoksen äärellä.

Cultura-säätiön hanke edistää inkluusiota

Yksi rahoitetuista hankkeista on suomalaisen Cultura-säätiön koordinoima Agents of Change: Mediating Minorities. Hanke tarkastelee art mediation -lähestymistavan mahdollisuuksia inklusiivisemman, moninaisemman ja yhtenäisemmän yhteiskunnan rakentamisessa.  Mukana on Ruotsista, Latviasta ja Virosta hankekumppaneita, joilla on kokemusta kulttuurin hyödyntämisestä osallisuuden edistämisessä.

Cultura-säätiön museoyhteistyön koordinaattori Daria Agapova iloitsee siitä, että malleja päästään nyt testaamaan ja kehittämään EU-tasolla:

- Haluamme vaikuttaa siihen, että art mediation -konsepti, sekä terminä että toimintatapana, vakiintuisi itsessään kulttuurialan instituutioiden kielenkäyttöön ja työkalupakkiin. Cultura-säätiön näkökulmasta on erityisen tärkeää, että jo pilotoimamme ja testaamamme ideat ja mallit saavat nyt EU-tason tukea.

Menestystä hankekonkareille ja joukolle uusia toimijoita

Suomen biotaiteen seura, ANTI-festivaali Kuopiossa ja Musiikin Aika Viitasaarella ovat pienestä koostaan huolimatta tehneet pitkäjänteisesti eurooppalaista hankeyhteistyötä, jolle nyt käynnistyvät hankkeet ovat jatkumoa.

- Ulysses-rahoitus on nostanut huomattavasti festivaalin tunnettuutta kansainvälisesti. Samalla festivaalin kansainvälinen ja kansallinen rahoitus on noussut merkittävästi ja olemme pystyneet tuottamaan laajoja kokonaisuuksia, jotka olisivat haasteellisia myös suurilla festivaaleilla, toteaa Musiikin Ajan taiteellinen johtaja Johan Tallgren monivuotisen EU-hankeyhteistyön merkityksestä festivaalille.

Suomessa myös oppilaitokset ovat olleet aktiivisesti mukana Luova Eurooppa -ohjelmassa. Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemia kuuluu hankekonkareihin ja on nyt kumppanina peräti kahdessa hankkeessa. Itä-Suomen yliopistolle Luova Eurooppa -hanke on ensimmäinen ja yliopisto pääsee tuomaan osaamistaan yhdeksän eurooppalaisen radion, taiteilijakollektiivin ja tiedeyliopiston hankkeeseen, jossa pohditaan taiteellisen radiotuotannon uusia mahdollisuuksia.

Sairaalaklovnit ry. on yksi uusista toimijoista ja suomalainen linkki seitsemän maan hankkeessa, jossa vaihdetaan ja kehitetään menetelmiä taidesisältöjen tuomiseksi sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Muita Luova Eurooppa -hankkeissa ensimmäistä kertaa mukana olevia toimijoita ovat Oulun ja Turun kaupungit sekä Holonic Systems Oy.

Suomalaiset organisaatiot vuonna 2020 käynnistyvissä Luova Eurooppa -hankkeissa:

 • Agents of change: Mediating Minorities, Cultura-säätiö (koordinaattori)
 • ART4MED - Art meets open science and technology in health and medical research, Suomen biotaiteen seura
 • ReFresh Plus - Young art(ist)s refreshing heritage sites and legends, Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemia
 • Collective Moves: Libertalia lab and performance, Turun kaupunki
 • Getting Unstuck, Turun ammattikorkeakoulun taideakatemia
 • Light Art in Public Spaces, Oulun kaupunki
 • Vibes – Connected Dance, Holonic Systems Oy
 • FACE to FAITH, ANTI-festivaali
 • Clowning Connects Us – ClowNexus, Sairaalaklovnit ry.
 • Ulysses, Musiikin aika
 • B-AIR Art Infinity Radio - Creating sound art for babies, toddlers and vulnerable groups, Itä-Suomen yliopisto, Humanistinen osasto