Uutinen

Media-alalla etätyö on itsestäänselvyys

Kokemuksia Erasmus+ Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle
Valletta aurinngonlaskun aikaan

SASKY koulutuskuntayhtymän Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa graafista suunnittelua opiskeleva Elisa Niskala oli ehtinyt työskennellä koulutussopimuspaikassaan vain kaksi viikkoa, kun globaalisti jylläävä koronavirus laittoi kuviot uusiksi.

Uusia kokemuksia hakemaan

Elisan mukaan tärkein syy hakeutua ulkomaille oli se, että sitä kautta saisi uusia kokemuksia niin ammatillisesti kuin muutenkin. Ensin kaikki sujuikin odotusten mukaan: työ mainostoimistossa oli kiireistä ja yrityksessä kävi paljon asiakkaita, mutta työilmapiiri oli kuitenkin mukava ja Maltan maisemat kauniita.

Joskus tilanteet kuitenkin muuttuvat nopeasti, ja niin kävi nytkin. Maailmanlaajuisen koronapandemian vuoksi Elisan oli palattava koti-Suomeen. Työnantaja teki kuitenkin Elisalle yllättävän ehdotuksen; mitäpä, jos tämä tekisi jaksonsa loppuun Suomesta käsin?

 Some-kanavat tehokäytössä

”Elisa kysyi, olisiko tällainen järjestely koululle OK”, oppilaitoksen kansainvälisyysvastaava Heli Silvennoinen kertoo ja jatkaa;

”sanoin, että ilman muuta on, kunhan käytännön asioista ja menettelytavoista vain sovitaan ensin yhteisesti”.

Suomeen paluunsa jälkeen Elisa kertoo olleensa yhteydessä työnantajansa kanssa esimerkiksi Whatsapp:n ja sähköpostin välityksellä.

”Saan heiltä niiden kautta seuraavan tehtäväni samalla, kun palautan edelliset. Kommunikaatio on sujunut hyvin, eikä erityisiä haasteita ole ollut.”, hän sanoo. Työtehtäviin on kuulunut muun muassa erilaisten julisteiden ja flyereiden tekoa.

Koulun puolelta Elisan tukena on ollut ohjaava opettaja Petri Aarnio, jonka kanssa yhteydenpito on säännöllistä, muun muassa perjantaisin sähköpostitse lähetettävän oppimispäiväkirjan muodossa. Siihen on koottuna Elisan tärkeimmät havainnot ja oivallukset viikon varrelta.

Yksi havainnoista on ollut se, että esimerkiksi valmis juliste pitää palauttaa eri tiedostomuodossa kuin Suomessa tehtäisiin.

”Työnantaja pyytää lopullisen version jpg:nä, eikä siihen tule leikkuumerkkejä”, Elisa kertoo.

Hänen mukaansa työ on ylipäätään opettanut paljon.

”Esimerkiksi kärsivällisyyttä, kun on pitänyt odottaa työnantajan vastausta ja myös joustavuutta; minun mielestäni hyvä lopputulos ei olekaan ollut työnantajan mieleen.”

Kansainvälisyyden uudet muodot

”Joillekin aloille etätyö sopii paremmin kuin toisille ja tästä näkökulmasta media-ala kuuluu voittajiin”, Sasky koulutuskuntayhtymän kansainvälisten asioiden koordinaattori Sirpa Uotila toteaa. Hän arvelee korona-ajan normalisoivan etätyötä ja tekevän digivälineet ylipäätään aiempaa tutummaksi ympäri Eurooppaa myös työnantajille.

Onhan nimenomaan media-alaa totuttu pitämään alana, jossa ihminen voi työskennellä aika- ja paikkariippumattomasti mistä päin maailmaa tahansa.

Petri Aarnio on samoilla linjoilla: ”Tällä alalla työvälineenä on läppäri ja aineistot ovat digitaalisessa muodossa pilvipalveluissa, joten korona on muuttanut arkea vain vähän, joskin viestintätaitojen merkitys on korostunut”, hän sanoo.

Uotilan mukaan on ainutkertaista, että opiskelija suorittaa osan kansainvälisestä koulutussopimusjaksostaan kotimaassa siten kuin Elisa Niskala tekee. Uotila kuitenkin näkee tässä vahingossa keksityssä uudessa suoritustavassa uusia mahdollisuuksia toteuttaa kansainvälistä yhteistyötä myös tulevaisuudessa.

”Opiskelija voisi olla alkuosan jaksosta fyysisesti läsnä ulkomailla ja jatkaa sen jälkeen työtä etänä. Tämä voisi sopia hyvin esimerkiksi aikuisopiskelijoille, jotka eivät perhesyistä voi viettää pitkiä aikoja ulkomailla”, Uotila toteaa ja jatkaa;

”Kokeilemisen arvoista voisi olla myös esimerkiksi työpaikkaperehdytyksen tekeminen etukäteen etänä. Se voisi parantaa yhteistyötä työpaikan ja oppilaitoksen välillä ja antaa kaikille osapuolille realistisemman kuvan siitä, mitä jakson aikana on odotettavissa.”

Teksti: Marko Jääskeläinen