Uutinen

Opetushallitus kehittää ammatillista koulutusta Ukrainassa

Koulutus ja tutkinnot Ammatillinen koulutus Kansainvälistyminen
Opetushallitus on mukana toteuttamassa monenvälistä koulutuksen kehittämishanketta Ukrainassa. EU4Skills: Better Skills for Modern Ukraine -hanke on Euroopan komission ja sen jäsenmaiden yhteisrahoitteinen hanke, joka tukee Ukrainan ammatillisen koulutuksen uudistamista.
Kuvituskuvassa kaulimia pinossa

Euroopan komission ja sen jäsenmaiden rahoittamassa EU4Skills: Better Skills for Modern Ukraine -hankkeessa Suomi on mukana kehittämässä erityisesti ammatillisia tutkintoja ja opetussuunnitelmia. Lisäksi kehittämiskohteina ovat ammatillinen opettajankoulutus ja oppilaitosten johtaminen. Suomen osuuden toteutuksesta vastaa Opetushallitus.

 

Ukrainassa koulutus uudistuu

Ammatillisen koulutuksen kehittäminen on osa New Ukrainian School -reformia. Hankkeessa ovat Suomen lisäksi mukana Viro, Saksa ja Puola. Die Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) toimii koko hankkeen hallinnoijana. Hankkeen rahoituksesta valtaosa tulee Euroopan Unionilta (16 milj. euroa). Muina rahoittajina Saksa (2 milj. euroa), Suomi (2 milj. euroa), Puola (1 milj. euroa). Myös Viro on ilmoittanut osallistuvansa rahoitukseen.   

Vuoteen 2023 asti jatkuvaa hanketta toteutetaan Ukrainassa seitsemällä pilottialueella, jotka ovat Chernivtsi, Mykolayiv, Lviv, Poltava, Rivne, Vinnytsya, Zaporizhzhya.

 

Tarjouskilpailu osahankkeiden toteuttamiseksi

 

Opetushallitus hankkii ammatillisia opetussuunnitelmia, ammatillista opettajankoulutusta ja oppilaitosten johtamista koskevien osuuksien toteutuksen alan asiantuntijoilta. Toteuttajat valitaan avoimen tarjouskilpailun kautta. Hankinnan arvon ennakoidaan olevan noin 2,5 milj. euroa. Hankintaa koskevaan ennakkoilmoitukseen voi tutustua työ- ja elinkeinoministeriön ylläpitämässä julkisten hankintojen ilmoituskanavassa (HILMA).  

 

Lisätietoa