Uutinen

Ryhmäytyminen kävi hetkessä! Virtuaalivaihto hitsasi urheilulliset nuorisotyöntekijät yhteen

Kokemuksia Nuorisotyö Kansalaistoiminta Erasmus+ nuorisoalalle Youth in Action Digitaalisuus Ilmasto Kulttuurinen moninaisuus
Erään työpäivänsä päätteeksi Helsingin NMKY:n nuorisotyöntekijä Ville Ahonen osallistui 8 muun nuorisotyöntekijän kanssa fasilitoituun virtuaalikeskusteluun. – Tarvitsin vain ajan, paikan ja älylaitteen sekä jonkin verran digitaitoja. Se oli yllättyvän yksinkertaista, Ahonen kuvailee osallistumisen edellytyksiä.
Nuori ihminen kuulokkeet päässä tietokoneella videopuhelussa.

Parin tunnin aikana ryhmä syventyi fasilitoijan johdolla kulttuurien väliseen oppimiseen yksilö-, pari- ja ryhmätehtäviä tekemällä. – Ne menetelmät olivat hyvin samalaisia kuin livenäkin, Ahonen naurahtaa ja kertoo, että virtuaalikeskustelun aikana jakaannuttiin pienissä porukoissa eri keskusteluhuoneisiin tekemään vetäjän antamia tehtäviä. – Jälkeenpäin tuntui ihmeelliseltä, kuinka nopeasti meistä tuli toisilleen tuttu ryhmä pelkän virtuaalivuorovaikutuksen avulla, Ahonen ihmettelee ja kertoo, että kaikki osallistujat toimivat nuorten ja urheilun parissa ja ovat tottuneet, että ryhmäytyminen edellyttää yhteistä tekemistä.

Virtuaalivaihto osana nuorisotyön kehittämishanketta

Miten Ville Ahonen päätyi osallistumaan virtuaalivaihtoon? Siihen osaa vastata paremmin Helsingin NMKY:n projektikoordinaattori Tiia Soininen. – Virtuaalivaihtoa päätettiin käyttää osana Erasmus+:n rahoittamaa kehittämishanketta, jossa syvennetään nuorisotyöntekijöiden kulttuurisen osaamisen taitoja sosiaalisen inkluusion lisäämiseksi, Soininen kertoo.

Virtuaalivaihdot sopivat erinomaisesti osaksi kansainvälisen nuorisotyön hankkeita, mutta toimivat myös itsenäisinä jaksoina.

Tiia Soinisen mukaan virtuaalivaihdon kautta hankkeen hyödyt siirtyivät laajemmin kumppaniorganisaatioihin ja useammat työntekijät kokivat osallisuutta hankkeessa. –Aiomme ottaa Erasmus+ Virtual Exchange -toiminnot osaksi myös tulevia hankkeitamme, Soininen vakuuttaa. Erasmus+ Youth in Action -ohjelma-asiantuntija Ysi Valve pitää ajatusta hyvänä. – Virtuaalivaihdot sopivat erinomaisesti osaksi kansainvälisen nuorisotyön hankkeita, mutta toimivat myös itsenäisinä jaksoina.

Virtuaalimahdollisuuksia nuorille ja nuorisotyöntekijöille

Myönteisen omakohtaisen kokemuksen jälkeen Ville Ahonen mietti, että voisi hyvinkin osallistua virtuaalivaihtoa uudelleen ja käyttää sitä myös työssään nuorten kanssa. Erasmus+ Virtual Exchange -järjestelmän kautta tulevilla koulutetuilla fasilitaattoreilla on valmiina erilaisia kokonaisuuksia, joissa nuoret voivat keskustella esimerkiksi ilmastonmuutoksesta tai rasismista. Ahonen neuvoo, että kannattaa kysyä, mistä aiheista fasilitoijilla on jo valmiita paketteja ja rohkeasti myös ehdottaa nuorten omia aiheita.

Mikä ihmeen Erasmus+ Virtual Exchange?

Erasmus+ Virtual Exchange tarjoaa valmiita virtuaalivaihtoja sekä koulutuksia, joissa opit suunnittelemaan oman virtuaalivaihdon. Nuorille suunnattuja valmiita vaihtoehtoja on eri pituisia kahdesta viikosta muutamaan kuukauden mittaisiin jaksoihin. Oman virtuaalivaihdon suunnittelukoulutus kestää 6 viikkoa muutaman tunnin viikoittaisella työpanoksella. Tutustu vaihtoehtoihin Erasmus+ Virtual Exchange -koulutuskalenterin kautta.

Erasmus+ Virtual Exchange toimii Euroopan komission rahoittamana, ja sen järjestämä toiminta on osallistujille sekä osallistuville organisaatioille maksutonta.

Lisätietoa antaa
ohjelma-asiantuntija
Ysi Valve
029  5331 698
etunimi.sukunimi [at] oph.fi