Uutinen

Solidaarisuutta koronan aikaan

Ohjelmat Nuorisotyö Kansalaistoiminta Eurodesk Euroopan solidaarisuusjoukot Kansainvälistyminen
Työskentelyä kannettavalla tietokoneella

Olen valmis jeesaamaan, jos vain voin

Pari viikkoa koronaviruksen Suomeen saapumisen jälkeen saimme viestin EuroPeer-vapaaehtoisena toimivalta Lauri Heikkiseltä: ”Tuli mieleen, että jos tarvitsette jonkinlaista apua solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoisten kanssa, vaikka keskusteluavun tarjoamista tai vastaavaa, niin olen valmis jeesaamaan, jos vain voin.”

Heikkisen vertaistuki-ideasta innostui kymmenkunta muuta EuroPeeriä, ja niin oli kasassa nuorista koostuva joukko, joka haluisi tarjota juttuseuraa korona-Suomeen jääneille ulkomaalaisille vapaaehtoisille.

EuroPeerit ovat EU:n nuoriso-ohjelmiin osallistuneita nuoria, jotka haluavat omalla esimerkillään rohkaista muita nuoria kansainvälisyyteen ja katselemaan maailmaa avoimin silmin. Hupsunkuuloisessa nimessä euro viittaa eurooppalaisuuteen ja peer vertaisuuteen. EuroPeer-toiminta perustuu nuorten omiin ideoihin ja aktiivisuuteen.

Internetista vapaaehtoisille löytyy monenlaista tukea. Esimerkiksi Maailmanvaihto ry on siirtänyt kielikahvilansa verkkoon, ja Lahdessa Nuortentila Triplan Discordissa voi tavata muita kansainvälisiä nuoria.

 

Sitoutuneita ja muuntautumiskykyisiä

Solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoispalvelusta vastaavan asiantuntijan Jutta Kivimäen mukaan Suomessa on tällä hetkellä arviolta 60–80 ulkomaalaista vapaaehtoista. Koronakriisin puhjettua moni vapaaehtoinen päätti jäädä Suomeen, mikä on vaatinut sekä vapaaehtoisilta itseltään että heitä vastaanottavilta organisaatioilta joustavuutta ja muuntautumiskykyä.

 – Suomalaiset organisaatiot ovat olleet uskomattoman sitoutuneita vapaaehtoisiinsa ja osoittaneet myös toisiaan kohtaan ihailtavaa solidaarisuutta. Jos jollain organisaatiolla ei ole enää ollut vapaaehtoiselle töitä, on jokin toinen taho aivan eri puolelta Suomea saattanut tarjota työnsä menettäneelle vapaaehtoiselle uusia tehtäviä, Kivimäki selittää selvää kiitollisuutta äänessään.

Monen ulkomaalaisen vapaaehtoistyöntekijän tehtävät ovat siirtyneet verkkoon. Kouvolan nuorisopalveluiden vapaaehtoisten blogi ja Instagram-tili päivittyvät nyt entistä useammin. Nuorisokeskus Marttisen vapaaehtoiset ovat kyläilleet Discordin välityksellä muun muassa Hankasalmella.

Loimaalla strategiana on ollut keskittyä niihin asioihin, jotka ovat muun tohinan lomassa jääneet hoitamatta.
– Nyt on tietysti otollinen aika ottaa tehokuuri suomen kielen opiskelussa sekä tehdä valmiiksi meidän vapaaehtoisten hommiin kuuluva "presentation of yourself". Lisäksi laitetaan tulille vapaaehtoistyö Loimaalla -esittelyvideon teko. Sitäkin on suunniteltu jo vissiin 5 vuotta, kuvailee etsivä nuorisotyöntekijä Mauri Vainio.

 

Pidetään huolta itsestä ja muista

Mauri Vainio kertoo, että Loimaan vapaaehtoisia on kannustettu painokkaasti "oman koneen huoltoon", eli ulkoilemaan, pitämään yhteyttä kotipuoleen sekä huolehtimaan omasta jaksamisesta ja terveydestä. Hyvinvointiin satsaaminen onkin tässä tilanteessa viisasta. Monissa organisaatioissa mentorointitapaamisia on järjestetty useammin ja vapaaehtoisten vointia kuulosteltu tavanomaista herkemmällä korvalla.

– Tuntuu, että tällä hetkellä kaikki on aika hyvin. Alkuhämmennyksen jälkeen tilanteeseen on sopeuduttu. Poikkeusoloissa ei tarvitse niin tarkkaan miettiä, mitä hakulomakkeeseen on kirjoitettu, vaan vapaaehtoisten työkuvaa voi muokata vapaammin, Opetushallituksen Kivimäki ohjeistaa.

Kivimäki visioi, että uusia tehtäviä voisi vapaaehtoisille voisi etsiä sieltä, missä solidaarisuutta juuri nyt eniten kaivataan. Kriisi on synnyttänyt monilla paikkakunnilla erilaisia auttamisrinkejä, joihin vapaaehtoiset voisivat esimerkiksi mennä mukaan. Lisää solidaarisuutta solidaarisuusjoukkoihin siis! Vapaaehtoisten työtehtäviin pätee EuroPeer-Laurin vertaistukitarjoukseen johtanut ajatus: "Tämä on kaikin puolin poikkeuksellista aikaa, ja pienetkin teot auttavat."