Uutinen

The Star of Europe -menetelmä laadukkaan nuorisovaihdon rakentamiseen saatavilla digitaalisesti ja englannin kielellä

Ohjelmat Nuorisotyö Kansalaistoiminta Erasmus+ nuorisoalalle Youth in Action EU:n nuoriso-ohjelmat Koulutuksen kehittäminen Laatu ja kehittäminen Rahoitus
The Star of Europe -menetelmäkokonaisuuden ensimmäinen video

Kehittämämme Euroopan Tähti on pidetty ja hyväksi havaittu menetelmä nuorisovaihdon suunnitteluun yhdessä nuorten kanssa. Menetelmä ohjaa suunnittelussa vaihe vaiheelta: se antaa hyviä vinkkejä ja auttaa ohittamaan yleisimmät karikot. Menetelmästä saa helposti kokonaiskuvan siitä, mitä kaikkea suunnittelu- ja hakuprosessi pitää sisällään ja kuinka kauan se kokonaisuudessaan kestää.

Koska menetelmä on herättänyt ihastusta myös kansainvälisesti, on siitä kehitetty verkkoon englanninkielinen digitaalinen versio. Näin menetelmää käyttämään on helppo kutsua myös kansainväliset kumppanit. Digitaalisessa The Star of Europe -menetelmässä lyhyet videot ja oheismateriaali vievät nuorisovaihdon suunnittelua eteenpäin.

Menetelmän kehittämis- ja levittämistyöstä Erasmus+ -ohjelman kansallisessa toimistossa vastaa ohjelma-asiantuntija Paavo Pyykkönen. Menetelmän ympärille on rakennettu myös sekä kotimaisia että kansainvälisiä koulutuksia.

– Euroopan Tähteä on toteutettu jokaiselle jotakin -periaatteella. Perinteinen paperiversio on saatavilla suomen-, ruotsin- ja englanninkielisenä. Sen voi myös tulostaa verkkosivuiltamme, Pyykkönen valistaa.

Pyykkösen mukaan digitaalisen materiaalin hienous on siinä, että se on aina käden ulottuvilla mobiililaitteessa.  Menetelmän voi jakaa yhteistyökumppaneille sivustona tai suorina linkkeinä videoihin tai harjoituksiin. Kun kumppanit seuraavat samoja ohjeita, työskentely on jouhevampaa ja erot toimintatavoissa kaventuvat.

Euroopan Tähteä seuratessa nuoret osallistuvat konkreettisesti vaihdon suunnitteluun ja toteutukseen, mikä onkin yksi laadukkaan nuorisovaihdon tunnusmerkki.

– Tehtäviä suorittaessaan nuoret voivat kerätä digitaalisia oppimismerkkejä, joiden avulla uudet taidot ja tiedot on helpompi hoksata. Digitaalinen menetelmäpaketti on todella kokonaisvaltainen, ja sitä kannattaa tutkiskella huolella, kuvailee Pyykkönen.

Jos koulutukseen osallistuminen houkuttelee enemmän kuin itsenäisesti menetelmään tutustuminen, on sekin mahdollista. Kansainvälisiä The Star of Europe -koulutuksia järjestetään kolmesti vuodessa.

– Myöhemmin tänä vuonna koronatilanteen helpotuttua avataan osallistujahaku pariin-kolmeen koulutukseen. Koulutuksissa syntyy helposti kumppanuuksia niillekin, joilla sellaisia ei ennestään ole. Kun koulutuksessa on opittu samanlaiset toimintatavat, yhteistyö on helpompaa ja suunnitelmat etenevät takkuamatta, analysoi Pyykkönen partaansa sivellen.