Uutinen

Suomen etäopetus täyttää 100 vuotta – osallistu juhlawebinaariin

Opettajat ja kasvattajat Perusopetus Digitaalisuus Opettajat ja kasvattajat
Kansanvalistusseura sr. ja Opetushallitus järjestävät juhlawebinaarin 6. marraskuuta Suomen 100-vuotisen etäopetuksen kunniaksi. Ohjelmassa nähdään nimekkäitä puhujia ja mielenkiintoisia puheenvuoroja etäopetuksen nykytilasta ja tulevaisuudesta.
Ihminen tietokoneen ääressä, #etä100

Tänä vuonna tulee 100 vuotta täyteen Suomen etäopetuksen historiassa. Sen kunniaksi Suomalaisen etäopetuksen pioneeri Kansanvalistusseura sr. (Kvs-säätiö) sekä Opetushallitus järjestävät #etä100-juhlaseminaarin 6. marraskuuta klo 9–16. Tilaisuus on kaikille avoin.

Webinaarin viimeinen ilmoittautumispäivä on 4. marraskuuta.

Satavuotiaan etäopetuksen merkitys korostuu pandemia-aikana

Sata vuotta sitten Kansanvalistusseura sai rahoituksen kotiopetuksen edellytysten parantamiseen. Rahoituksen avulla seura perusti kirjeopiston 1920-luvulla. Tästä alkoi Suomen etäopetuksen historia.

Kirjeopisto oli suomalaisen etäopetuksen edelläkävijä. Siellä opiskeli parhaimmillaan lähes 40 000 oppilasta. Sittemmin kirjeopistosta on kehittynyt verkossa toimiva Etäkoulu Kulkuri, ja sen rinnalle on syntynyt suomenruotsalaisille lapsille ja nuorille suunnattu Nomadskolan.

45-vuotiaassa Kulkurissa opiskelee nyt vuosittain yli 400 perusopetusikäistä lasta maailmalla – osa päättötodistukseen saakka.

Etäopetuksen juhlavuotta vietetään aikana, jolloin teema on ajankohtaisempi kuin koskaan. Keväällä kaikkialla maailmassa koulut ja oppilaitokset siirtyivät etäopetukseen koronapandemian vuoksi.

– Etäopetus on jo sadan vuoden ajan näyttänyt merkityksensä sivistysyhteiskuntamme rakentajana. Kun menemme kohti niin sanottua uutta normaalia, etäopetus on tärkeää tuoda luontevaksi osaksi koko elinikäisen oppimisen valikoimaa, sanoo Kvs-säätiön toimitusjohtaja Lauri Tuomi.

Ohjelmassa luvassa nimekkäitä puhujia

Juhlaseminaarissa luodaan katsaus historiaan, mutta painotus on tiukasti tässä päivässä ja tulevaisuudessa. Etä- ja verkko-opetuksen nykytilaa ja tulevaisuutta valottavat muun muassa futuristi Perttu Pölönen ja eOppimiskeskuksen toiminnanjohtaja Kaisa Honkonen.

Valtion opetushallinnon etäopetusta koskevista kokemuksista, linjauksista ja avauksista kertovat pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen ja opetusministeriön valtiosihteeri Minna Kelhä. Globaalia näkökulmaa etäopetukseen tuo Unescon elinikäisen oppimisen johtaja David Atchoarena.

Seminaarin paneelikeskustelussa jatketaan viime keväänä vilkkaana käynyttä keskustelua perusopetusikäisten etäopetuksesta. Keskustelemassa on muun muassa Opetushallituksen, OAJ:n ja koulun edustajia.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan alta!