Uutinen

Tuetut hankkeet ovat tarttuneet mahdollisuuteen aloittaa hanke virtuaalisesti

Ohjelmat Nuorisotyö Erasmus+ nuorisoalalle EU:n nuoriso-ohjelmat Euroopan solidaarisuusjoukot Koronavirustilanne Digitaalisuus
Erasmus+ Youth in Action ja Euroopan solidaarisusjoukkojen tuettuja hankkeita on mahdollista aloittaa virtuaalisesti.
Pietarilainen Tamara Verenich tekee töitä tietokoneella.
Pietarilainen Tamara Verenich on vapaaehtoisena Suomen luonnonsuojeluliiton hankkeessa Energetic Solidarity: a (re)new(able) deal for Europe. Hän viestii uusiutuvasta energiasta Suomessa ja Venäjällä.

Suomen luonnonsuojeluliiton 58. vapaaehtoinen aloitti etänä

Pietarilainen Tamara Verenich on ollut Suomen luonnonsuojeluliiton vapaaehtoinen syyskuun alusta – poistumatta kotikaupungistaan Pietarista.
– Ei tätä ole aiemmin tehty, koska matkustaminen oli helppoa, Verenich kertoo.

Suomen luonnonsuojeluliiton tämän syksyn vapaaehtoisista 3 on päässyt aloittamaan paikan päällä, 1 etänä Pietarista ja yhtä vielä odotetaan saapuvaksi kahden viikon kuluttua.
– Jos tunisialainen ei pääse paikalle, aloitamme hänenkin kanssaan virtuaalisesti, kertoo hankkeen koordinaattori Steven Vanholme. – Kaikki ovat joka tapauksessa omissa huoneissaan tekemässä etätöitä, joten ei sillä oikeastaan ole väliä, missä se huone sijaitsee, Vanholme pohdiskelee naurahtaen.

Kaikki kävi helposti ja hallinnollisesta näkökulmasta juuri mikään ei muuttunut, vaikka aloitimme jakson virtuaalisesti.

Kun selvisi, ettei Verenich pääse matkustamaan Helsinkiin sovitussa aikataulussa, Steven Vanholme selvitti mahdollisuuden aloittaa virtuaalisesti. Jo päivä aiotun aloituksen jälkeen Tamaralla oli pääsy yhteisiin dokumentteihin, sähköpostiin, Slackiin, Whatsapp-ryhmiin ja Skypeen sekä tietenkin yhteisiin tapaamisiin.
– Kaikki kävi helposti ja hallinnollisesta näkökulmasta juuri mikään ei muuttunut, vaikka aloitimme jakson virtuaalisesti, Vanholme kertoo.

– Usein vapaaehtoisjakson alussa on perehtymistä organisaatioon ja toimintakulttuuriin, minkä voi hyvin aloittaa etänä, komppaa Euroopan solidaarisuusjoukkojen ohjelma-asiantuntija Annina Kurki. Sometilien ja muiden viestintäkanavien haltuunotto, esittelyblogin kirjoittaminen ja omien projektien suunnittelu ovat tyypillisiä vapaaehtoisten tehtäviä, joita voi tehdä ennen kuin on päässyt paikan päälle melkein kaikissa hankkeissa.
– Toki jos vapaaehtoiselle suunniteltuihin työtehtäviin kuuluu paljon esimerkiksi kunnossapitoa tai vanhusten ulkoiluttamista, ei jaksoa voi välttämättä aloittaa virtuaalisesti, Kurki myöntää.

Nuorisovaihto alkaa paikallisissa ryhmissä ja verkossa

Kuusamolaisten nuorten oli tarkoitus lähteä Turkkiin ylängölle tapaamaan muita maaseudun yläkouluikäisiä nuoria. Pettymys oli todella kova keväällä, kun reissu oli pakko perua. Hankekumppanit päättivät heti mahdollisuuden auettua, että virtuaalialoitus tehdään, jotta päästään kuitenkin touhuamaan yhdessä. 

Suunnitteilla on reseptivihkojen kokoamista, vaihtamista ja kokeilua, toisintoja klassikkokuvataideteoksista sekä selviytymistaitojen opiskelua luonnossa eli versioita alkuperäisistä suunnitelmista. Lisäksi luvassa on kotikansainvälisyyttä paikallisen turkkilais- ja suomalaistaustaisen ihmisen kanssa.

Suomalaisten ryhmänjohtajan Heidi Verkaman mukaan haastavaa on ollut irtaantua ajan ja paikan vaatimuksesta. Ei todella tarvitse kokoontua edes paikallisesti, jotta voidaan kokoontua ajallisesti.
– Selvästi suomalaisten nuorten on helpompi mieltää etä- ja virtuaalitekeminen oikeaksi tekemiseksi, koska koko kevät oltiin etäkoulussa toisin kuin turkkilaiset. Voi olla kotona ja tehdä töitä, Verkama pohtii ryhmien eroja ja haasteita.

Kuusamolaiset ja afyonkarahisarilaiset nuoret tapaavat hankkeen virtuaalisen osan aikana oman ryhmän kesken fyysisesti ja kumppaniryhmän kanssa verkossa sekä erilaisen kirjeenvaihdon kautta. Itse asiassa tutustuminen verkossa toisiin nuoriin on erittäin tärkeä taito maaseudun nuorille, koska omanhenkiset ihmiset voivat aina olla kaukana.

Paljon nuoret tekevät kumppaneiden kanssa oma-aloitteisesti, kun on paikka missä ”kokoontua”.

Myös nuorisokeskus Marttisessa osa alueen nuorisovaihdoista aiotaan aloittaa virtuaalisesti.
– Musabotti laulaa, on Minecraft-serveriä, pallonpomputushaastetta, elokuvailtaa ja niin edelleen. Paljon nuoret tekevät kumppaneiden kanssa oma-aloitteisesti, kun on paikka missä ”kokoontua”, summaa kansainvälisen nuorisotyön koordinaattori Antti Korhonen. Marttinen tarjoaa tukea nuorille Discord-serverin rakentamiseen ja käyttämiseen. Myös Marttisessa aiotaan yhdistää paikallisten ryhmien fyysisiä tapaamisia ja verkossa tehtävää kansainvälistä tekemistä.

Pääsääntö on, että hankkeen toimintajakso voi alkaa virtuaalisesti mutta fyysinen jakso on myös toteutettava.
– Osa nuorten ryhmistä haluaa toteuttaa ensin virtuaalisen vaihdon ja jatkaa alkuperäisen suunnitelman mukaan fyysisellä jaksolla. Osa haluaa siirtää ja odottaa alun perin suunniteltua fyysistä vaihtoa. Molemmat ovat hyviä vaihtoehtoja, nuorisovaihdoista vastaava ohjelma-asiantuntija Paavo Pyykkönen vakuuttaa.

Hankkeen virtuaalinen toteutus on mahdollinen tietyin ehdoin

  • Tuettujen hankkeiden edustajat ovat saaneet tiedon mahdollisuudesta aloittaa Erasmus+ Youth in Action ja Euroopan solidaarisuusjoukkojen hankkeita virtuaalisesti. 
  • Virtuaalisesti alkavaan hankkeeseen tulee liittää myös fyysinen toimintajakso.
  • Jos suunniteltua fyysistä liikkuvuutta ei muuttuneen koronatilanteen vuoksi voida toteuttaa, voi sen korvata virtuaaliliikkuvuutena force majeure -sääntöjen perusteella.
  • On hyvä olla yhteydessä kansalliseen toimistoon ja keskustella suunnitelmista.

 

Teksti: Ysi Valve