Uutinen

Uuden Erasmus+ -ohjelman valmistelut jatkuvat monella rintamalla

Ohjelmat Korkeakoulutus Erasmus+ Erasmus+ aikuiskoulutukselle Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Erasmus+ korkeakoulutukselle Erasmus+ nuorisoalalle Erasmus+ yleissivistävälle koulutukselle Erasmus+ liikunnalle ja urheilulle – Sport Kansainvälistyminen
Uusi Erasmus+ -ohjelmakausi alkaa tammikuussa 2021. Ohjelmaneuvottelut ovat kuitenkin vielä kesken, ja lopullista päätöstä ohjelma-asetuksesta odotetaan marraskuussa. Yksityiskohtaisemmat tiedot kevään 2021 hakukierroksista saadaan aikaisintaan joulukuun alussa. 
Direction

Erasmus+ -ohjelma perustetaan ohjelma-asetuksella, jota koskevat neuvottelut ovat loppusuoralla. EU-puheenjohtajamaa Saksan johdolla neuvotellaan viimeisistä avoinna olevista kysymyksistä, ja tavoitteena on saavuttaa poliittinen yhteisymmärrys uudesta Erasmus+ -ohjelmasta marraskuun aikana. 

Erasmus+ -ohjelman budjettineuvottelut ovat myös edelleen käynnissä, ja sovun löytyminen on edellytyksenä sille, että ohjelma-asetuksesta käytävät keskustelut saadaan loppuun. EU-maat pääsivät heinäkuussa EU:n huippukokouksessa yhteisymmärrykseen uudesta seitsemänvuotisesta budjettikehyksestä vuosille 2021-2027. Tässä yhteydessä uudelle Erasmus+ -ohjelmalle alun perin esitettyä 30 miljardin euron budjettia leikattiin 20%. Uusi budjetti, 24,1 miljardia euroa, tarkoittaa edelleen yli 70% nousua nykyisen Erasmus+ -ohjelmakauden budjettiin.

Budjetille tarvitaan vielä Europarlamentin hyväksyntä. Europarlamentti on kuitenkin ollut tyytymätön erityisesti Horisontti- ja Erasmus+ -ohjelmien ehdotettuun rahoitustasoon. Budjettineuvottelut ovat edelleen kesken.

Käytännön valmistelut etenevät budjettineuvottelujen rinnalla

Vaikka poliittinen päätöksentekoprosessi on viivästynyt, uskotaan vahvasti, että sopuun päästään riittävän ajoissa, ja ohjelma voi alkaa ensi vuonna. Poliittisen prosessin rinnalla onkin jo pitkään valmisteltu ohjelman käytännön toimeenpanoa. Uuteen ohjelmaan tähtäävät akkreditointihaut ovat käynnissä ja vuoden 2021 ohjelmaopas ja hakulomakkeet ovat työn alla.

Käytännön valmisteluprosessi on kuitenkin hieman viivästynyt koronaepidemian vuoksi. Epidemian vaikutusten hallinta on vaatinut komissiolta paljon työtä, mikä on hidastanut käytännön valmisteluja. Tämän hetken arvioiden mukaan vuoden 2021 hakukierrokset järjestettäisiin noin kuukautta normaalia myöhemmin.

Samoin jo nyt on tiedossa, ettei kaikkia Erasmus+ -ohjelman uusia toimintoja ennätetä toteuttaa vielä vuoden 2021 hakukierroksilla. Esimerkiksi Euroopan ulkopuolinen liikkuvuus tai kumppanuushankkeiden uudet rahoitusmuodot alkaisivat vasta vuonna 2022, samoin kuin urheilutoimintojen uudet liikkuvuushankkeet. 

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että yksityiskohtaisemmat tiedot kevään 2021 hakukierroksista saadaan aikaisintaan joulukuun alussa, mahdollisesti vasta vuoden vaihteessa. Tiedotamme tilanteen etenemisestä.