Uusi opas: Kymmenen askelta kansainvälisyyden edistämiseen
Oppaan kehittämisen lähtökohtana on Opetushallituksen ja Erasmus+ -ohjelman yhteinen tavoite kansainvälisyyden tasa-arvon lisääntymisestä.
– Pyysimme oppaan toteutukseen mukaan Lahden Ohjaamon, jolla on useiden vuosien kokemus kansainvälisistä hankkeista työttömien nuorten osaamisen ja itsetunnon vahvistajana. Näin pyrimme varmistamaan, että sisältö on varmasti mielekästä alan toimijoille ja sovellettavissa monenlaisiin tarpeisiin, selvittää ohjelma-asiantuntija Hilma Ruokolainen.
Ruokolainen suositteleekin opasta kaikille nuorten tieto-, neuvonta- ja ohjaustyön parissa toimiville:
– Ohjaamojen lisäksi tästä voivat hyötyä niin ohjauksen ammattilaiset oppilaitoksissa kuin TE-toimistoissa, työelämävalmentajat sekä nuorisotyöntekijät ja -tiedottajat. Opasta ei tarvitse noudattaa orjallisesti, vaan sieltä voi poimia ne askeleet, jotka soveltuvat parhaiten omassa työssä toteutettaviksi.
Miksi kansainvälisyys sitten on niin tärkeää, että siihen pitäisi ohjata kaikkia nuoria? Vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä:
– Työelämän valttikortit kuten ongelmanratkaisutaidot, epävarmuuden sietokyky, globaalien asiayhteyksien ymmärtäminen, empatia ja solidaarisuus kehittyvät, kun nuori toimii erilaisten ihmisten kanssa kansainvälisissä ympäristöissä. Tällaista osaamista tarvitsevat kaikki, joten meillä ei ole varaa jättää ketään kansainvälisten mahdollisuuksien ulkopuolelle, toteaa vastaava asiantuntija Anne Valkeapää.
Kansainvälisyys käsitteenä on juuri nyt murrosvaiheessa. Ruokolainen ja Valkeapää uskovat kuitenkin, että vaikka matkustaminen mahdollisesti vähenee ja korvautuu virtuaalisella yhteistyöllä, kansainvälisyyden merkitys sinänsä tulee kasvamaan.
– Ilmastomuutos ja koronaviruksen aiheuttama pandemia ovat esimerkkejä ilmiöistä, joiden selättämiseen tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä ja ongelmanratkaisua. Tarve kansainväliselle osaamiselle ja solidaarisuudelle ei näytä heikkenemisen merkkejä – päinvastoin, kollegat pohtivat.
Opasta kansainvälisyyden edistämiseen voi tulostaa Opetushallituksen verkkopalvelusta. Suunnitelmissa on painattaa opasta ja postittaa niitä, kunhan etätyöstä siirrytään takaisin toimistolle. Painettua opasta on tietysti saatavilla myös tulevissa tapahtumissa.
Oppaan ovat toteuttaneet Erasmus+ -ohjelmaan kuuluvat kansainvälisen tieto-, neuvonta- ja ohjaustyön tukipalvelut Eurodesk ja Euroguidance.