Uutinen

Uusi oppimateriaali kiertotaloudesta innostaa kestävän arjen tekoihin

Ajankohtaista Perusopetus Opettajat ja kasvattajat Oppimateriaali
Kierroksia!-oppimateriaali kannustaa oppilaita kestävän arjen tekoihin ja tutustuttaa kiertotalouden aiheisiin. Materiaali on tarkoitettu peruskoulun 3.-6. luokkalaisille ja heidän opettajilleen.
Kierroksia!-oppimateriaali
Kierroksia!-oppimateriaalissa tutustut berliiniläiseen Malteen ja hänen pieneen hunajatehtaaseensa.

Kestävällä arjella tarkoitetaan arkea, jossa inspiroidutaan päivittäin tekemään ekologisia valintoja ja tekoja sekä samalla parannetaan elämänlaatua. Kiertotalous on puolestaan talousmalli, jossa ei tuoteta jatkuvasti lisää tavaroita, vaan kulutus perustuu omistamisen sijaan palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen ja kierrättämiseen. Materiaaleja ei lopuksi tuhota, vaan niistä syntyy uusia tuotteita.

Uusi Kierroksia!-oppimateriaalin tavoitteena on auttaa oppilaita oivaltamaan, että jokainen voi vaikuttaa tulevaisuutensa ja kestävän yhteiskunnan kehittämiseen.  

– Digitaalinen oppimisalusta antaa opettajalle toimivat työkalut tuoda kiertotalouden ja kestävän arjen teemat lähelle oppilaan omaa elämää. Oppimateriaalin parissa lapsi saa helposti ymmärryksen siitä, miten jokainen meistä voi olla kiertotalousosaaja ja vaikuttaa omilla valinnoillaan ja teoillaan ilmastonmuutoksen hillintään, projektipäällikkö Anni Elina Karvonen sanoo.

Kierroksia!-oppimateriaali sisältää yli 80 valmista oppituntia

Kierroksia!-oppimateriaali vastaa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaisiin kestävän elämäntavan tavoitteisiin. Oppimateriaali ylittää oppiainerajat: samalla kun opiskellaan kiertotaloutta ja kestävää arkea, opitaan myös muun muassa äidinkielen ja kirjallisuuden, maantiedon, kuvataiteen ja käsityön oppisisältöjä.

Oppimateriaali sisältää yli 80 valmista oppituntia ja neljän kestävää arkea tavoittelevan ihmisen tarinat.  Se soveltuu sekä itsenäiseen opiskeluun että yhdessä tekemiseen. Peruskoulun 3.-6. luokkalaiset ja heidän opettajansa saavat materiaalin maksutta käyttöönsä.

Oppimateriaalin on tehnyt yhteistyössä Lyfta, Opetushallitus ja Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra.

Tutustu materiaaliin osoitteessa: www.oph.fi/kierroksia

Lisätietoa:

  • Johanna Lahti, oppimateriaalipäällikkö, Opetushallitus p. 029 533 1535; johanna.lahti (at) oph.fi
  • Tiina Sipilä, oppimateriaalipäällikkö, Opetushallitus p. 029 533 1337; tiina.sipila (at) oph.fi
  • Sari Laine, johtava asiantuntija, Sitra, p. 029 461 8445; sari.laine (at) sitra.fi
  • YC Felin, projektikoordinaattori, Lyfta, p. 045 134 1336; yc (at) lyfta.com