Uutinen

Valtakunnallinen Koulurauha julistetaan jo 30. kerran – juhlavuoden teemana on yhdenvertaisuus

Ajankohtaista Perusopetus Opettajat ja kasvattajat
Koulurauha julistetaan koko maahan Turussa 19. elokuuta 2020. Tapahtuma on osa Koulurauha-ohjelmaa, joka jatkuu kouluissa ja oppilaitoksissa läpi lukuvuoden. Lukuvuoden 2020–21 teemaksi työryhmän nuoret valitsivat yhdenvertaisuuden.
Kuvituskuva, tytöt leikkivät sisällä

Koulurauha julistettiin ensimmäisen kerran vuonna 1990, silloinkin Turussa. Koulurauhaohjelman tarkoituksena on edistää hyvinvointia ja turvallisuutta kouluissa. Koulujen lisäksi myös päiväkoteja kannustetaan julistamaan päiväkoti- ja eskarirauha.

– Koulurauhassa parasta on oppilaiden innostus ja osallisuus. He itse pohtivat kouluissa tehdyn koulurauhakyselyn pohjalta, mitä he voisivat tehdä, jotta kaikilla olisi kaveri eikä kukaan jäisi yksin. Koulurauha on kiertänyt vuosikymmeniä viestikapulan lailla paikkakunnalta toiselle. Eri vuosien teemat ja ideat ovat osoittaneet, että oppilaat osaavat ja haluavat vaikuttaa kouluyhteisöönsä, MLL:n pääsihteeri Milla Kalliomaa kertoo.

Julistustapahtuma järjestetään 19. elokuuta Turun Veritas-stadionilla kello 10 ja siihen osallistuu paikan päällä noin 500 turkulaista ala- ja yläkoululaista sekä toiseen asteen opiskelijaa. Muualla Suomessa tapahtumaa voi seurata suorassa nettilähetyksessä.

Koulurauha-ohjelmaan liittyy myös verkkovanhempainilta, jossa pohditaan miten vanhemmat ja vanhempaintoiminta voivat edistää kouluhyvinvointia sekä koulurauhaa. Tilaisuus järjestetään tiistaina 18.8. kello 18 alkaen Teams-alustalla. Turun kaupungin perusopetuksen ja Suomen Vanhempainliiton järjestämään iltaan voi ilmoittautua Vanhempainliiton nettisivujen kautta.  

 

Tapahtuman nettilähetys on nähtävissä osoitteessa www.koulurauha.fi

Lisätietoja

Suunnittelija Elina Rautiainen, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, p. 075 3245 414, elina.rautiainen [at] mll.fi (etunimi[dot]sukunimi[at]mll[dot]fi)
Nuorisotoiminnan koordinaattori Ina Vahalahti, MLL:n Varsinais-Suomen piiri, p. 0405187212, etunimi.sukunimi [at] mll.fi
Opetusneuvos Satu Honkala, Opetushallitus, p. 029 533 1544,
Poliisitarkastaja Ari Järvenpää, Poliisihallitus, p. 071 8781 766,
Osastopäällikkö Pia Rosengård-Andersson, Folkhälsan, p. 044 788 3620
Järjestötoiminnan asiantuntija Anri Leveelahti, Suomen Vanhempainliitto, p. 044 755 1372
Tiedottaja Eveliina Kutila, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, p. 040 580 2393

 

Koulurauha-ohjelma on Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Poliisihallituksen, Opetushallituksen, Folkhälsanin ja Suomen Vanhempainliiton yhteinen ohjelma, jonka tavoitteena on kouluyhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen. Ohjelman keskeisiä periaatteita ovat oppilaiden osallisuus, yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen. Tavoitteena on, että kaikilla kouluyhteisön jäsenillä on koulussa hyvä olla. Oppimista tukeva, turvallinen ja toimiva koulu vaatii aktiivista työtä ympäri lukuvuoden.