Uutinen

Vuoden 2019 viimeisellä Youth in Action -hakukierroksella jaettiin yli miljoona euroa

Ohjelmat Nuorisotyö Kansalaistoiminta Erasmus+ nuorisoalalle Youth in Action EU:n nuoriso-ohjelmat Erityinen tuki Kansainvälistyminen Kotoutuminen Kulttuurinen moninaisuus Laatu ja kehittäminen Rahoitus Tasa-arvo ja osallisuus
Erasmus+ Youth in Action -ohjelma jakoi vuoden 2019 viimeisellä hakukierroksella nuoriin liittyville hankkeille yli miljoona euroa. Useassa tuetussa hankkeessa on mukana muita heikommassa asemassa olevia nuoria tai kehittämiskohteena heidän parissaan tehtävä työ.
Aikuisopiskelijat tekevät ryhmätöitä

Yksi tuetuista hankkeista on Keski-Suomessa sijaitsevan nuorisokeskus Piispalan koordinoima nuorisovaihto. Ensi kesän lopulla yli 30 nuorta, joilla on Touretten oireyhtymä, kokoontuu viideksi päiväksi Norjaan pohtimaan muun muassa tulevaisuuttaan ja työelämää. Nuorisovaihdossa on mukana nuoria viidestä eri maasta.

Nuorille ja nuorille aikuisille, joilla on Touretten oireyhtymä, ei ole tarjolla kovin paljon juuri heille suunnattua toimintaa. Monille nuorisovaihto onkin ollut tärkeä mahdollisuus saada vertaistukea ja jakaa omia kokemuksia.

Moni kaipaa onnistumisen kokemuksia, joita nuorisovaihto tarjoaa.

– Usein nuoret sanovat, että se on vapaa-aika yhdessä toisten tourettenuorten kanssa, milloin syntyvät parhaat keskustelut. Moni myös kaipaa onnistumisen kokemuksia, joita nuorisovaihto tarjoaa, kertoo Piispalan kansainvälisyyskoordinaattori Mari Puranen.

Tämä on jo kolmas kerta, kun tourettenuoret eri puolilta Eurooppaa kokoontuvat yhteen. Matkan varrella nuoret ja aikuiset ovat oppineet kaikenlaista.

– Jokainen vaihto tuonut uutta suunnitteluun ja toteutukseen. Olemme huomanneet sen, kuinka suuri vaikutus tapahtumapaikalla on osallistujiin. Hollannissa esimerkiksi olimme kaupungin lähellä, ja nuorille tuli nopeasti kiusaus livistää kaupunkiin. Osa nuorista on ollut mukana alusta asti, ja heitä on myös otettu apuohjaajiksi. Nuoret osaavat nyt myös kertoa aiempaa paremmin, mitä he haluavat, Puranen listaa muutoksia.

 

Tärkeitä teemoja, monipuolisia hankkeita – sekä lisää rahaa luvassa

Lokakuussa päättyneellä hakukierroksella rahoitusta myönnettiin yli miljoona euroa. Tukea myönnettiin nuorisovaihtoihin, nuorisotyöntekijöiden liikkuvuushankkeisiin, strategisiin kumppanuushankkeisiin sekä nuorisodialogiin.

Touretttenuorten lisäksi tukea sai muun muassa Kanava Nuoriso ry:n ”Rights & Respect” -nuorisovaihto, jossa maahanmuuttajataustaiset nuoret Suomesta ja Ruotsista kokoontuvat yhteen käsittelemään ihmisoikeuksia. Seinäjoen kaupungin vetämässä nuorisotyöntekijöiden liikkuvuushankkeessa nuorisotyön ammattilaiset saavat parempia valmiuksia tarjota yrittäjyyskasvatusta muita heikommassa asemassa oleville nuorille.

Nuorten Miesten Kristillisten Yhdistysten Liitto sai ainoana rahoitusta innovaatioita tukevalle strategiselle kumppanuushankkeelleen.  Kaksivuotisessa hankkeessa koulutetaan kreikkalaisia, libanonilaisia ja suomalaisia nuorisotyöntekijöitä edistämään pakolaisnuorten sosiaalista integraatiota ja psyykkistä hyvinvointia.

– Erasmus+ -ohjelma on osoittanut, että eurooppalaiseen yhteiskehittämiseen on myös nuorisotyössä tarvetta ja tilausta, summaa vastaava asiantuntija Terhi Liintola.

– Seuraavan kerran rahaa nuorisoalan strategisille kehittämishankkeille on jaossa 5.2.2020 päättyvässä haussa. Onneksi mahdollisuus kehittämishankkeisiin jatkuu myös vuonna 2021 alkavalla uudella ohjelmakaudella, Liintola iloitsee.