Uutinen

Vuoden 2020 Nordplus Junior -hakukierroksella jaettiin 3 miljoonaa euroa

Ohjelmat Ammatillinen koulutus Esiopetus Lukiokoulutus Perusopetus Taiteen perusopetus Varhaiskasvatus Nordplus Junior Nordplus-ohjelma
Nordplus Junior -ohjelma jakoi vuoden 2020 hakukierroksella koulujen yhteishankkeille Pohjolassa ja Baltiassa yhteensä 3 miljoonaa euroa. Hakemuksia vastaanotettiin 132, joista tukea myönnettiin jopa 105 hankkeelle. Suomalaisia ja Ahvenanmaalaisia organisaatioita hankkeissa on 38.
Vatnajökull jäätikön reunaa Höfningn läheltä
Vatnajökull jäätikön reunaa Höfnin lähellä

Nordplus rahoituspäätökset julkaistiin toukokuussa 2020. Yksi rahoitetuista hakijoista on Vaalan lukio, joka pääsee koordinoimaan isoa pohjoismaista opetusyhteistyöhanketta.

–  Kolmevuotinen hanke alkaa 1.8.2020. Ensimmäisen opiskelijavaihdon on tarkoitus kuitenkin toteutua suunnitelman mukaisesti Islannissa jo syyskuun lopulla ja toinen Norjassa keväällä 2021, kertoo hankkeen koordinaattori Riitta Olsbo.

Oppiminen tapahtuu hankkeessa tutkivan oppimisen menetelmin arkeologien, geologien ja muiden asiantuntijoiden opastuksella.

– Hankkeen erityispiirteenä on tiivis yhteistyö UNESCO Global Geoparkien kanssa, Olsbo kuvailee.

Vaalan lukio sijaitsee Rokua UNESCO Global Geoparkin alueella ja kumppanit norjalainen Brønnøysundin lukio Trollfjell UNESCO Global Geoparkin alueella ja islantilainen Austur-Skaftafellssýslun lukio lähellä Katla UNESCO Global Geoparkia ja Vatnajökullin kansallispuistoa. Trollfjell, Rokua ja Katla ovat maailman pohjoisimmat UNESCO Global Geoparkit.

Global Geoparkit ovat maailmanlaajuisesti ainutlaatuisia geologisia alueita, jotka on hyväksytty YK:n opetus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO:n kansainväliseen geotieteiden ja geoparkien ohjelmaan. Geoparkien tehtävänä on vaalia alueidensa arvokasta luonnon ja kulttuurin perintöä ja tehdä sitä tunnetuksi opetuksen, tieteen ja kestävän matkailun kautta. Yhteensä geoparkeja on maailmassa tällä hetkellä 147.

Nordplus Junior -ohjelmassa suosituin yhteistyömuoto on luokkavaihdot

–  Usein opettajat sanovat, että parasta ohjelmassa on mahdollisuus tehdä yhteistyötä saman ikäisten nuorten kanssa yhteisten teemojen parissa. Tämän voi todentaa siitä, että yli 50% rahoitetuista hanketyypeistä on ns. luokkavaihtoja. Toiseksi suosituimpia ovat opettajien tiedonvaihtoa edistävät hankkeet, ns. opettajavaihdot, joita on noin viidennes rahoitetuista hankkeista, toteaa vastaava asiantuntija Nina Eskola.

– Ympäristöaiheiset, Agenda 2030 -tavoitteisiin sekä digitalisaation liittyvät teemat ovat olleet niitä yleisimpiä, mutta myös monia muita laaja-alaista osaamista tukevaa aloitetta on rahoitettu nykyisellä Nordplus-ohjelmakaudella (2018-2022).

Seuraavan kerran rahaa Nordplus Junior -ohjelmasta on mahdollista hakea syksyllä. Valmistelevien vierailujen haku päättyy 1.10.2020. Vierailuilla on tarkoitus valmistella hanketta varsinaiselle hakukierrokselle, joka päättyy 1.2.2021.