Yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukioon alkaa 18.2.
Yhteishaussa on tarjolla tänä keväänä noin 80 620 aloituspaikkaa, joista 42 170 ammatillisessa koulutuksessa ja 38 450 lukiokoulutuksessa. Viime keväänä aloituspaikkoja oli 80 930, joista 42 580 ammatillisessa ja 38 350 lukiokoulutuksessa. Ruotsinkielisessä koulutuksessa aloituspaikoista 1 940 on ammatillisessa koulutuksessa ja 2 675 lukioissa.
Ammatillisessa koulutuksessa eniten aloituspaikkoja on tarjolla sosiaali- ja terveysalalla (5 180), liiketalouden ja kaupan alalla (4 380), ajoneuvo- ja kuljetustekniikassa (4 230), sekä arkkitehtuurin ja rakentamisen alalla (4 050). Ammatillisen koulutuksen kaikista aloituspaikoista noin 3 800 on suunnattu lukion suorittaneille.
Yhteishaku on tarkoitettu perusopetuksen päättäville ja ilman tutkintoa oleville hakijoille. Aiemmin ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon suorittaneet voivat hakea ammatilliseen koulutukseen jatkuvassa haussa. Oppilaitokset päättävät itse jatkuvan haun hakuaikatauluista, hakumenettelyistä ja valintaperusteista.
Valintaperusteet ja ohjeet hakemiseen löytyvät Opintopolku-palvelusta.
Pääsy- ja soveltuvuuskokeet järjestetään huhtikuussa
Jos oppilaitos järjestää pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen, hakija saa siihen kutsun. Oppilaitos voi halutessaan myös arvioida hakijan kielitaidon, jos tarpeen. Myös kielitaidon arviointiin lähetetään erillinen kutsu.
Haku erityisoppilaitoksiin 11.3.-1.4.
Heti yhteishaun jälkeen käynnistyy haku vaativan erityisen tuen perusteella järjestettävään ammatilliseen koulutukseen. Haku alkaa 11.3. ja päättyy 1.4. Tämä haku on tarkoitettu niille, jotka tarvitsevat tukea vaikean oppimisvaikeuden, vamman tai sairauden takia.
Erityisoppilaitoksissa on haettavana noin 2 440 aloituspaikkaa, joista noin 1 100 on vaativana erityisenä tukena järjestettäviin ammatillisiin perustutkintoihin. Haettavana on myös noin 760 aloituspaikkaa erityisen tuen perusteella järjestettävään ammatillisen koulutuksen valmentavaa (VALMA)-koulutukseen ja noin 570 työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaan TELMA-koulutukseen. Aloituspaikoista noin 70 on ruotsinkielisessä koulutuksessa.
Oppilaitokset järjestävät haastatteluja hakijoille kevään aikana. Lisätietoja valintaperusteista saa Opintopolusta ja oppilaitoksista.
Valintojen tulokset julkaistaan kesäkuussa
Oppilaitokset julkaisevat sekä yhteishaun että erityisoppilaitosten haun opiskelijavalinnan tulokset aikaisintaan 11.6. Hakija saa opiskelijavalinnan tulokset aina sähköpostiinsa, jos on antanut hakulomakkeella sähköpostiosoitteensa. Opetushallitus lähettää kaikille ilman opiskelupaikkaa jääneille lisäksi kirjeen, jossa kerrotaan valintojen tulokset.
Yhteishaussa vapaaksi jääneitä paikkoja voi hakea jatkuvan haun kautta. Opintopolusta löytyy lisätietoa vapaista opiskelupaikoista.
Opintopolun neuvonta auttaa hakemiseen liittyvissä kysymyksissä
Opintopolun hakuneuvonta auttaa hakemiseen liittyvissä kysymyksissä hakuaikana arkisin klo 9.30–13 ja hakuajan viimeisenä päivänä klo 9.30‒15.00.
Neuvonnan yhteystiedot:
puh. 029 533 1010
neuvonta [at] opintopolku.fi
Lisätietoja
Erityisasiantuntija Katariina Männikkö, puh. 029 533 1320, etunimi.sukunimi [at] oph.fi