Uutinen

Yhteistyöverkostoja ja inspiraatiota arjen työhön

Ohjelmat Euroguidance Elinikäinen ohjaus Kansainvälistyminen Koulutusvienti Opetus ja ohjaus
Suomen Euroguidance-keskus täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi työssä mukana olleet ammattilaiset kertovat muistojaan ja ajatuksiaan näiden vuosien varrelta. Sanna Heimonen ja Virpi Kärkäs kertovat, miten kansainvälistyminen on näkynyt heidän työssään nuorten ohjauksen ja kansainvälisen nuorisotyön parissa.
Kaksi tyttöä kirjoittamassa.

Sanna Heimonen työskentelee jatkuvan oppimisen asiantuntijana Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa, ja hänen työnkuvaansa kuuluvat muun muassa koulutusvientiin liittyvät asiat.

Sanna Heimonen kuva

”Meillä on Xamkissa paljon kansainvälisiä opiskelijoita, ja kansainvälisyys on meille tärkeä osa strategiaa. Se tuo mahdollisuuksia koulutusvienninkin näkökulmasta ja on merkittävä osa Xamkin liiketoimintaa”, Sanna kertoo. Xamkissa korostuu tällä hetkellä yhteistyö Kiinan kanssa. ”Xamk toimii osaltaan siltana Suomen ja Kiinan välillä muille korkeakouluille ja yrityksille”, Sanna toteaa.

Aiemmassa työssään nuorisopalvelujen koordinaattorina Kouvolan kaupungilla Sanna haki inspiraatiota työn kehittämiseen kansainvälisiltä areenoilta. Hän vastasi muun muassa kaupungin etsivästä nuorisotyöstä, erityisnuorisotyöstä ja Ohjaamo-toiminnasta. ”Norja on kansainvälinen edelläkävijä etsivässä nuorisotyössä, joten lähdimme katsomaan, miten työtä siellä tehdään. Oslon mallia mukaillen käynnistettiin sitten katutyö Kouvolaan”, Sanna kertoo. 

Myös Suomen työstä halutaan oppia maailmalla. Sanna kävi esittelemässä Ohjaamo-toimintaa Venäjällä sekä osallistui ohjauksen kansainväliseen konferenssiin Madridissa. ”Olemme saaneet kansainvälisestä yhteistyöstä paljon uusia pieniä kokonaisuuksia arjen työhön. Esimerkiksi sen, miten meillä on ryhmätoimintoja kehitetty ulkomailta ammennettujen ideoiden pohjalta. Ohjaamo-toiminta taas on esimerkki Suomen edelläkävijyydestä, kun puhutaan monialaisesta ohjauspalvelusta, ja sitä on ollut hienoa esitellä”, Sanna sanoo.

Sanna kertoo, että kansainväliset kokemukset ovat tuoneet hänelle laajempialaista ymmärrystä ohjaukseen ja siihen, miten suomalaisia ohjauspalveluita voidaan kehittää. ”Olen myös saanut verkostoja ja yhteistyökumppaneita, joihin on helppo olla yhteydessä mahdollisissa tulevaisuuden kehittämistarpeissa, tai joiden kanssa voi jatkossakin mahdollisesti toteuttaa yhteisiä hankkeita. Kielitaitoni on kehittynyt, ja on ollut tosi antoisaa tutustua eri kulttuureihin paremmin.”

Ystävyyssuhteita ja elämää suuntaavia oivalluksia

Virpi Kärkäs kuva

Virpi Kärkäs on osallistunut Kouvolan kaupungin nuoriso-ohjaajana viiteen kansainväliseen Erasmus+- ohjelmasta rahoitettuun nuorisovaihtoon. Hän on nähnyt läheltä, millaisia  vaikutuksia kansainvälisillä kokemuksilla nuorten elämään on. Osa niistä voi kantaa pitkällekin, tärkeisiin elämänvalintoihin asti.

Kouvolalaiset ovat käyneet muun muassa Englannissa tutustumassa sikäläiseen toimintaan, ja Kouvolaan on tultu esimerkiksi Italiasta ja Pohjois-Irlannista. Yksi vierailuista toteutettiin kolmen maan välillä. 

 ”Osa nuorista on ollut lähtiessä tosi hiljaisia ja arkoja, ja läheskään kaikki eivät olleet koskaan olleet ulkomailla. On ollut kiva seurata, kuinka nuorten itsevarmuus on kasvanut. Myös englannin taito on parantunut, ja etenkin uskallus puhua.” 

Nuoret ovat saaneet vaihdoista myös pysyviä ystävyyssuhteita. Nuorten välillä on tehty useita henkilökohtaisia vierailuja puolin ja toisin vaihtojen jälkeen.

Joillakin nuorilla kansainväliset kokemukset ovat vaikuttaneet ammatinvalintaan asti. ”Yksi nuorista hakeutui vaihtokokemuksen jälkeen matkailualalle, ja muutama on päätynyt opiskelemaan ohjaustyötä. Nämä ovat olleet tosi hyviä kokemuksia”, Virpi kertoo.

Nuoria pulkkamäessä.
Anjalan nuorisokeskuksessa järjestetyn nuorisovaihdon teemana oli Suomen talvinen luonto.