Uutinen

Yhteisymmärrys EU-budjetista melkein saavutettu - Luovalle Euroopalle luvassa 2,2 miljardia

Ohjelmat Luova Eurooppa Kansainvälistyminen
Alustava sopu tulevasta EU-budjetista saavutettiin marraskuussa, mutta sopimuksen etenemisessä on vielä haasteita. Luovalle Euroopalle ehdotettu rahoitus kasvaa aiemmin esitetystä 600 miljoonaa euroa ja on nyt 2,2 miljardia euroa vuosille 2021-2027.
EU-lippu. Kuva Markus Spiske.

Pitkään jatkuneiden neuvottelujen jälkeen Euroopan parlamentti hyväksyi EU-maiden johtajien heinäkuussa hyväksymän vuosien 2021-2027 EU-budjetin sekä EU:n elpymisrahaston. Yhteisymmärrys saavutettiin EU-puheenjohtajamaa Saksan johdolla. Sopimus tuo kaivattuja korotuksia sekä Luova Eurooppa-, Erasmus- että Horisontti -ohjelmien budjetteihin.

Vielä lopulliseen ratkaisuun ei kuitenkaan ole päästy, sillä Puola ja Unkari ovat toistaiseksi estäneet sopimuksen etenemisen.

Luovan Euroopan budjetti on noussut tässä sopimuksessa aiemmin esitetystä 1,64 miljardista 2,2 miljardiin euroon. Tämä on korkein ohjelmalle neuvottelujen aikana ehdotettu budjetti. Lisäystä aiempaan on 600 miljoonaa euroa.

Lisätietoja uuden Luova Eurooppa -ohjelman ensimmäisten rahoitushakujen aikataulusta saadaan sen jälkeen kun budjetti ja Luova Eurooppa -ohjelmaesitys on hyväksytty.