Uutinen

Yksilöllisten opintopolkujen laadun kehittämiseen tarjolla uutta tukimateriaalia

Koulutus ja tutkinnot Ammatillinen koulutus Johtaminen ja hallinto Laatu ja kehittäminen
Opetushallitus ja ammatillisen koulutuksen järjestäjät ovat koonneet tuki- ja ohjausmateriaalia, jolla edistetään laadukasta yksilöllisten opintopolkujen toteutumista. Materiaalit tuotettiin laadunhallinnan koordinaatiopisteen projektissa, jota rahoittaa Euroopan komissio. Vasta julkaistut materiaalit on suunnattu ammatillisille opettajakorkeakouluille sekä ammatillisen koulutuksen toimijoille.
Kuvituskuvassa näkyy jalat ja keltaiset saappaat kalliolla

Opetushallituksen 3.12.2020 järjestämä webinaari yksilöllisten opintopolkujen laadunvarmistuksesta keräsi yhteen 170 laatutyöstä kiinnostunutta. Osallistujat edustivat monipuolisesti eri tahoja ammatillisesta koulutuksesta, opettajakorkeakouluista, työ- ja elinkeinoelämään sekä opetushallintoon.

”Yksilöllisten opintopolkujen rakentaminen on monen toimijan yhteinen ponnistus. Oli hienoa, että webinaarissa kuultiin niin opettajien, työelämän kuin opiskelijoiden näkemyksiä siitä, miten polkua voidaan vahvistaa ja laatua varmistaa”, totesi yli-insinööri Inga Sihvo Opetushallituksesta.

Keskeistä webinaarin antia oli hyvien käytäntöjen jakaminen. Tilaisuudessa julkaistiin myös uutta materiaalia yksilöllisten opintopolkujen laadukkaan toteuttamisen tueksi.

 

Tuki- ja ohjausmateriaalit laadunvarmistukseen

Laadunvarmistuksen tuki- ja ohjausmateriaali on suunnattu ammatillisille opettajakorkeakouluille sekä ammatillisessa koulutuksessa toimiville opetus-, ohjaus- ja tukihenkilöstölle. Materiaalien avulla muodostuu kokonaiskuva ammatillisessa koulutuksessa opiskelevien yksilöllisistä opintopoluista. Materiaalia soveltuukin esimerkiksi henkilöstön perehdyttämiseen tai laadun arvioinnin ja kehittämisen tueksi.

Tuki- ja ohjausmateriaalit on tuotettu ammatillisen koulutuksen järjestäjistä koostuneessa työryhmässä. Aineiston valmisteluun osallistuivat myös opettajakorkeakoulut, Opetushallituksen koordinoima ammatillisen koulutuksen laatuverkosto sekä työelämätoimikunnat.

Kevään 2021 aikana tukimateriaalia on tarkoitus julkaista lisää. Valmisteilla on työelämälle suunnattu video, joka kannustaa toteuttamaan laadukasta opetusta myös työpaikalla.

 

Opetushallitus laadunhallinnan koordinaatiopisteenä

Tuki- ja ohjausmateriaalit tuotettiin laadunhallinnan koordinaatiopisteen toimintaan kytkeytyvässä projektissa. Suomessa laadunhallinnan koordinaatiopisteenä toimii Opetushallitus ja projektin rahoitus saadaan Euroopan komission Erasmus + -ohjelmasta.

Opetushallitus edistää ammatillisen koulutuksen toimijoiden keskinäistä oppimista sekä innostaa laadunvarmistustyöhön. Ammatillisen koulutuksen laatuverkoston ja laadunhallinnan koordinaatiopisteenä toimimisen lisäksi laatutyötä tuetaan valtion avustuksilla, jotka edistävät laatustrategian toimeenpanoa ja Oikeus osata -ohjelmaa.   

 

Lisätietoja

Tuki- ja ohjausmateriaaleista lisätietoa voi pyytää Opetushallituksesta yli-insinööri Inga Sihvolta sähköpostitse inga.sihvo [at] oph.fi tai puhelimella numerosta 029 533 1560