Tiedote

21 800 sai korkeakoulupaikan todistusvalinnassa

Ajankohtaista Korkeakoulutus Opiskelijavalinnat
Korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa suoraan todistuksen perusteella hyväksyttiin 21 800 opiskelijaa, joista 84 % oli ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakevia.
Opiskelijoita Helsingin yliopiston kampuksella

Todistusvalinnalla hyväksytyistä 41 % pääsi ensimmäisenä hakutoiveenaan olleeseen koulutukseen. Ammattikorkeakoulusta opiskelupaikan sai 11 950 ja yliopistosta 9 850 hakijaa. Korkeakoulut ovat julkaisseet todistusvalintojen tulokset 31.5. mennessä.

Kaiken kaikkiaan kevään toisessa yhteishaussa toisen asteen tutkinnon suorittaneille on tarjolla noin 42 600 aloituspaikkaa, joista todistusvalinnassa täytettiin 51 %. Lisäksi tarjolla on noin 8 200 aloituspaikkaa yliopistojen maisterikoulutuksissa ja ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavissa koulutuksissa. Viime keväänä todistusvalinnassa hyväksyttyjen osuutta nostettiin joissain hakukohteissa koronatilanteesta johtuen, ja silloin vastaava luku oli noin 55 %. 

Todistusvalinnassa yliopistoon voi päästä ylioppilastutkinnon arvosanoilla ja ammattikorkeakouluun joko ylioppilastutkinnon tai ammatillisen perustutkinnon arvosanoilla. Todistusvalinnassa valtaosa (81 %) hyväksyttiin ylioppilastutkinnon perusteella ja 19 % ammatillisen perustutkinnon perusteella.

Kevään toisessa yhteishaussa haetaan korkeakoulujen syksyllä alkaviin suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin. Todistusvalinnalla valittavien opiskelijoiden osuus vaihtelee aloittain ja hakukohteittain. Tyypillisimmin todistuksen perusteella hyväksytään 50–60 % hakijoista, mutta osuudet vaihtelevat 10 ja 100 %:n välillä. Suurin osa todistusvalinnan aloituspaikoista on varattu ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville.

Valintakokeet seuraava mahdollisuus

Korkeakoulut järjestävät valintakokeita toukokuun lopusta alkaen kesäkuun puoliväliin asti. Suurin osa valintakokeista järjestetään paikan päällä. 

Kaikki yhteishaun valintojen tulokset julkaistaan viimeistään 9.7. ja opiskelupaikka tulee ottaa vastaan 16.7. klo 15 mennessä. 

Lisätietoja

  • Erityisasiantuntija Merja Väistö, merja.vaisto [at] oph.fi, p.029 533 1386
  • Erityisasiantuntija Mikko Eronen, mikko.eronen [at] oph.fi, p.029 533 1485
  • Suunnittelija Topias Kähärä, topias.kahara [at] oph.fi, p. 029 533 1758