Uutinen

#BeActive-lähettiläs Mimosa Jallow paljastaa vapaa-ajan mielipuuhansa ja kertoo, millaista harjoittelun pitää olla – ”Itsellä se on vienyt tosi pitkälle”

Ohjelmat Liikunta ja urheilu Erasmus+ liikunnalle ja urheilulle – Sport
Uinnin Suomen ennätyksistä ja kahdesta EM-mitalista tunnettu Jallow on tavallisesti säästeliäs sosiaalisen median käyttäjä. #BeActive-lähettiläänä hän haluaa kuitenkin jakaa liikunnasta saamaansa iloa mahdollisimman laajasti.
Mimosa Jallow uimalakki päässä uimahallissa

Mimosa Jallow ei ole vielä päättänyt, onko hän valmis lopettamaan uintiuransa. Jyväskyläläinen selkäuimari tietää kuitenkin varmasti, että liikunnan harrastaminen jatkuu uran jälkeenkin. Jallow on koko kilpauintitaipaleensa ajan pyrkinyt liikkumaan monipuolisesti.

– Olen käynyt nyrkkeilemässä ja telinevoimistelemassa. Hiihdän talvisin ja juoksen kesäisin, Jallow luettelee.

Jallow kertoo myös panostavansa hyötyliikuntaan arjessaan. Hän liikkuu paikasta toiseen mahdollisimman usein pyörällä.

– En edes omista autoa.

Tokion olympialaisissa Jallow ui uuden Suomen ennätyksen sadan metrin selkäuinnissa. Huippukunnosta huolimatta uusi #BeActive-lähettiläs ei enää halua keskittyä pelkästään urheiluun.

Vuosi sitten Jallow aloitti Jyväskylässä sairaanhoitajaopinnot. Hän on mielissään siitä, että arjessa on vastapainoa huippu-urheilulle. Ilman opintoja urheilemisesta saattaisi kadota hauskuus, mistä ei puolestaan seuraisi Jallow’n mielestä mitään hyvää.

– Huippu-urheilijankin pitäisi pyrkiä siihen, että tekeminen on hauskaa. Ainakin itsellä se on vienyt tosi pitkälle.

 

Parhaat muistot matkoilta ja leireiltä

Liikkumisesta koituva ilo on yksi 23. syyskuuta alkavan Euroopan urheiluviikon teemoista. #BeActive-lähettiläänä Jallow haluaa nostaa tätä teemaa esille sosiaalisen median kanavissa.

Jallow kertoo tavallisesti käyttävänsä sosiaalista mediaa harkitusti. Kaupallista yhteistyötä hän tekee vain pienen tarkkaan valitun sponsorijoukon kanssa. Jallow halusi kuitenkin ehdottomasti lähteä #BeActive-lähettilääksi, koska hän uskoo pystyvänsä kertomaan liikkumisen ilon merkityksestä.

– Olen semmoinen tyyppi ollut nuorena, että mitä hauskempaa oli, sitä paremmin viihdyin. Jos pakotettiin johonkin, silloin en yleensä tehnyt sitä ollenkaan.

Liikkumisen ilon lisäksi Jallow haluaa korostaa liikunnan yhteisöllisyyttä. Moni hänen uransa parhaista muistoista liittyy ryhmän mukana tehtyihin kilpailumatkoihin ja leirityksiin.

– Niissä yhteisöllisyys on noussut tosi suureen osaan. Mielestäni niillä reissuilla syventyy aina enemmän ystäviin ja kilpakumppaneihin.

Mimosa Jallow poseeraa mitali kaulassa
Mimosa Jallow'n mielestä parhaat tulokset saavutetaan silloin, kun tekeminen on hauskaa.

Jallow toivoo, että aiempaa laajempi joukko ymmärtäisi liikunnan yhteisöllisyyden. Uimahallilla hän näkee säännöllisesti, kuinka liikunta yhdistää eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä.

– Uimahallissa käy kaikenikäistä porukkaa. Kun isovanhemmat käy lastenlastensa kanssa uimassa, siellä näkee sen, miten liikunnassa voi auttaa toinen toisiaan.

 

Yllätyksiä sukulaisille

Jallow on tottunut kiireiseen ja aikataulutettuun arkeen. Sairaanhoitajaopinnoista huolimatta hän jatkaa edelleen myös tavoitteellista harjoittelua. Tänä syksynä uimari aikoo harjoitella altaassa noin kuudesti viikossa, minkä päälle tulee vielä salitreenejä.

Täydeltä kuulostavasta kalenterista huolimatta Jallow ehtii kuitenkin viettää myös vapaa-aikaa. Kahdesta EM-pronssimitalista ja lukuisista Suomen ennätyksistä parhaiten tunnettu uimari paljastaa viihtyvänsä altaan lisäksi myös keittiössä.

– Meidän suvussamme on paljon lapsia. Tykkään tehdä heille kakkuja.

Jallow kokeekin, ettei hän halua enää jatkaa elämää, jossa kaikki pyörii uinnin ympärillä. Hän odottaa mielenkiinnolla alkavaa #BeActive-lähettilään tehtävää. Urheilun ilosanoman jakamisen lisäksi Jallow haluaa laajentaa omia näkemyksiään.

#BeActive-lähettiläitä on eri maissa ympäri Eurooppaa. Jallow toivoo pääsevänsä keskustelemaan muiden lähettiläiden kanssa. Se toisi todennäköisesti paljon uusia ajatuksia hänelle itselleenkin.

Elämän uudet suuntaukset eivät kuitenkaan tarkoita sitä, että Jallow’n uintiura olisi saavuttanut huippunsa. Yksi pitkäaikainen ennätystavoite motivoi harjoituksiin yhä uudelleen.

– Se minuutin ajan alitus on sellainen, minkä haluaisin.

Jallow’n Tokiossa uima sadan metrin selkäuinnin Suomen ennätys on 1.00,06.  Minuutin rajaan olisi vielä kuusi sekunnin sadasosaa.

 

Mimosa Jallow on myös Jyväskylän kaupungin kummiurheilija. Jyväskylän kaupunki koordinoi Erasmus+ Sport -hanketta, jossa rakennetaan Uumajan ja Tarton sekä alueiden urheiluseurojen kanssa kansainvälistä yhteistyöverkostoa. 

 

Teksti: Alberto Politi