Uutinen

Heritage Hubs -hanke voitti EU:n Europa Nostra -kulttuuriperintöpalkinnon

Ohjelmat Kulttuuri Luova Eurooppa
Euroopan komissio ja Europa Nostra julkistivat 25.5.2021 vuoden 2021 EU:n ja Europa Nostran kulttuuriperintöpalkintojen voittajat. Yksi voittajista on suomalaisvetoinen Luova Eurooppa -hanke Heritage Hubs ja sen kehittämä kulttuuriperintökasvatuksen menetelmä, jossa nuoret ovat aktiivisia kulttuuriperintötoimijoita.
Nuoria ja aikuiaia yhdessä ruokapöydän ääressä. Kaksi nuorta poikaa kannattelee yhdessä käsissään leipää ruokapöydän yllä.
Suomalaisten oppilaiden tulkinta serbialaisesta Slava-juhlasta Heritage Hubs -hankkeessa.

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran vetämälle Heritage Hubs -hankkeelle on myönnetty vuoden 2021 EU:n ja Europa Nostran kulttuuriperintöpalkinto kategoriassa koulutus ja tietoisuuden lisääminen. Tunnustus merkittävästä saavutuksesta Euroopan kulttuuriperinnön parissa myönnettiin tänä vuonna kaikkiaan 24 palkinnonsaajalle 18 maasta.

Heritage Hubsissa nuoret tutkivat ja jakoivat omaa ja toisten kulttuuriperintöä 

Vuosina 2018-2020 toteutettu Heritage Hubs -hanke toi yhteen 10-16 -vuotiaita nuoria Suomesta, Serbiasta ja Espanjasta. Hankkeen aikana nuoret tutustuivat, esittelivät ja jakoivat omaa kulttuuriperintöään, tulkitsivat toistensa kulttuuriperintöä kumppanimaihin suuntautuneiden vierailujen aikana ja hyödynsivät hanketta varten suunniteltua digitaalista oppimisalustaa.

Hankkeessa toteutettiin 11 koulupilottia Suomessa, Serbiassa ja Espanjassa. Piloteissa koulutettiin opettajia ja järjestettiin kulttuuriperintötyöpajoja. Työpajoissa oppilaat tutustuivat ensin omaan, itseä lähellä olevaan kulttuuriperintöön. Tämän jälkeen he saivat kokea, tulkita ja esittää kumppanimaista kotoisin olevien oppilaiden kulttuuriperintöä sekä verkon välityksellä että vierailujen aikana.

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran kumppaneita hankkeessa olivat La Fundación San Millán de la Cogolla (FSMC) Espanjasta, Urban Development Centre (UDC) Serbiasta ja VITECO E-learning solutions Italiasta. EU:n Luova Eurooppa -ohjelman lisäksi hanketta rahoittivat Suomessa Opetushallitus ja Svenska Kulturfonden. Heritage Hubs -hanke oli osa eurooppalaista kulttuuriperinnön teemavuotta 2018.

Yleisöäänestyksen ja pääpalkintojen voittajat julkaistaan syksyllä

Europa Nostra -kulttuuriperintöpalkintojen tämänvuotisiin voittajiin voi nyt tutustua verkossa, missä yleisöllä on myös mahdollisuus äänestää omaa suosikkiaan. Yleisöpalkinnon voittaja julistetaan palkintojuhlassa, joka järjestetään tämän vuoden syksyllä.

Palkintojuhlassa julkistetaan lisäksi seitsemän Grand Prix -pääpalkinnon saajaa, joista jokainen saa 10 000 euroa.

Europa Nostra -palkinto on alan korkein eurooppalainen tunnustus

EU:n Europa Nostra -kulttuuriperintöpalkintoja on jaettu vuodesta 2002 lähtien, jolloin Euroopan komissio perusti palkinto-ohjelman. Europa Nostra on huolehtinut sen toteutuksesta alusta lähtien. Se on kulttuuriperintöalan korkein eurooppalainen tunnustus.

Palkinnon tarkoituksena on nostaa esiin hienoja saavutuksia kulttuuriperinnön saralla ja edistää kulttuuriperinnön korjauksen, tutkimuksen, hallinnon, vapaaehtoistoiminnan, koulutuksen sekä viestinnän parhaiden toimintamallien leviämistä. Palkintoa rahoitetaan EU:n Luova Eurooppa -ohjelmasta.