Uutinen

Ilmoita oppilaitoksesi tai luokkasi mukaan Nuorisovaaleihin 19.3. mennessä

Opettajat ja kasvattajat Perusopetus Lukiokoulutus Ammatillinen koulutus Opettajat ja kasvattajat
Nuorisovaaleissa oppilaat ja opiskelijat tutustuvat vaaleihin, puolueisiin ja ehdokkaisiin ja äänestävät samalla tavalla kuin varsinaisissakin kuntavaaleissa. Nuorten valtakunnallinen vaalitulos julkaistaan Ylen Uutisluokan vaalipäivänä Ylen kanavilla ja verkossa.
Nuorisovaalit, ungdomsvalet

Nuorisovaalit on kaikille nuorille suunnattu demokratiakasvatuksellinen vaalitapahtuma, joka järjestetään peruskouluissa, toisen asteen oppilaitoksissa sekä muussa nuorisotoiminnassa aina valtakunnallisten vaalien yhteydessä. Nuorisovaalit on oppimis- ja opetustapahtuma, jossa nuoret äänestävät samoja puolueita ja ehdokkaita kuin varsinaisissakin kuntavaaleissa. Nuoret saavat konkreettisen kokemuksen äänestämisestä päästessään harjoittelemaan vaaleihin osallistumista jo ennen virallisen äänioikeuden saamista. Nuorisovaaleissa mitataan myös ehdokkaiden ja puolueiden kannatusta nuorten keskuudessa, ja Nuorisovaalit onkin erinomainen tapa saada nuorten ääni kuuluviin.

Nuorisovaalien äänestysaika kuntavaaleissa on 29.3.–9.4.2021

Oppilaitokset ja koulut toteuttavat Nuorisovaalit yhdessä nuorten kanssa. Nuorisovaalit järjestetään perinteisenä uurnavaalina, jossa oppilaat ja opiskelijat toimivat itse vaalitoimitsijoina. Oppilaitokset saavat päättää vaalipäivänsä omien aikataulujensa mukaan valtakunnallisen äänestysajan 29.3.–9.4.2021 puitteissa. Nuorisovaalien vaalipiiri määritetään oppilaitoksen kunnan perusteella ja äänioikeus on kaikilla alle 18-vuotiailla nuorilla. Oppilaitoksen oma vaalitulos tulee ilmoittaa valtakunnalliseen ääntenlaskuun viimeistään perjantaina 9.4. klo 23.59 mennessä. Nuorten valtakunnallinen vaalitulos julkaistaan Ylen Uutisluokan vaalipäivänä Ylen kanavilla ja verkossa 14.4.2021.

Etäosallistumisen mahdollisuutta vaaleihin valmistellaan ja etä-äänestystä tarjotaan vaihtoehtona kaikille ilmoittautuneille. Järjestäjälle lähetettävässä oppaassa on myös vinkit vaalien koronaturvalliseen järjestämiseen oppilaitoksella.

Ohjeet ja materiaalit järjestäjän tueksi

Ilmoita oppilaitoksesi tai luokkasi mukaan Nuorisovaaleihin 19.3. mennessä! Ilmoittautuneet oppilaitokset saavat ennen vaaleja sähköpostilla Nuorisovaalien ohjeet, tulostettavat vaalimateriaalit ja linkin äänestystuloksen ilmoittamiseen valtakunnalliseen ääntenlaskuun. Kaikki materiaalit ovat saatavilla suomeksi ja ruotsiksi. Nuorille äänestäjille on avattu myös Nuorten vaalikone. Vaalikonetta voi käyttää myös vaalien käsittelyyn opetuksessa. Hyödynnä viestinnässä aihetunnisteita #nuorisovaalit #ungdomsvalet

Kysy lisää:

Virva Viljanen, osallisuusasiantuntija

Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi

nuorisovaalit(at)alli.fi