Uutinen

Kansainvälisellä opintolinjalla opitaan erilaisia tapoja toimia

Ohjelmat Ammatillinen koulutus Euroguidance Kulttuurinen moninaisuus Tasa-arvo ja osallisuus
Perhon englanninkielinen ravintolakoulutus tuo yhteen opiskelijoita monesta maasta. Opinnoissa etenemistä sopeutetaan opiskelijoiden erilaisiin tilanteisiin, ja henkilökohtainen ohjaus on tärkeää. Linja opettaa myös suomenkielisiä opiskelijoita eri kulttuureista.
Kolme opiskelijaa

Perhon Liiketalousopiston englanninkielisissä ravintola- ja catering-alan ryhmissä on opiskelijoita yhteensä 37 eri maasta. Linja sai alkunsa vuonna 2006, kun Perhoon oli alkanut tulla paljon kyselyitä vieraskielisistä opiskelumahdollisuuksista. Kyselijöissä oli esimerkiksi ulkomailta Suomeen puolisonsa takia muuttaneita. Toisia taas Suomi kiinnosti opiskelumaana ilmaisen koulutuksen takia. Kansainväliselle linjalle ajateltiin olevan kysyntää.

Linja onkin alusta asti ollut suosittu. Myös suomenkieliset hakeutuvat opiskelemaan sille. Heille syitä hakea ovat esimerkiksi verkostoitumismahdollisuudet, kansainvälinen ilmapiiri ja kielitaidon kartuttaminen.

– Olemme sopineet, että opiskelijat puhuvat keskenäänkin englantia, ettei kukaan jää ulkopuoliseksi, vaikka ryhmässä olisi useita esimerkiksi suomen- tai espanjankielisiä, kertoo lehtori Akis Staboulis. Hän on ollut opettajana linjalla alusta asti.

Vaikka opetus tapahtuu englanniksi, työelämän kannalta keskeisen sanaston hallitseminen suomeksi on tärkeää. Suomen kielen opetus kuuluu osaksi vieraskielisten opiskelijoiden tutkintoa.

– Täytyy vähintään ymmärtää, että maitopurkissa lukee ”maito”, Akis kertoo.

– Ravintola-alalla englannin kielellä pärjää kuitenkin monissa työpaikoissa, Perhon koulutusalajohtaja Marja Hemmi lisää.

Jokaiselle etsitään sopiva tapa opiskella

Ravintola-ala työllistää Suomessa hyvin, ja monet opiskelijoista jäävät Suomeen töihin valmistumisensa jälkeen.

– Kuitenkin esimerkiksi ero suomalaisesta puolisosta saattaa olla opiskelijalle syy palata kotimaahansa valmistumisen jälkeen, Akis kertoo.

Koska opiskelijat tulevat Perhoon monenlaisista taustoista ja eri elämäntilanteissa, on tärkeää löytää jokaiselle sopiva tapa opiskella.

– Ulkomaiset opiskelijat eivät esimerkiksi yleensä saa opintotukea, joten he tekevät töitä rahoittaakseen opintonsa. Töissä käyvien opiskelijoiden aikatauluja räätälöidään siten, että he opiskelevat hieman hitaammalla tahdilla, eivätkä pala loppuun, Akis avaa.

Opiskelijoille, jotka haluavat edetä nopeammin, voidaan Perhossa tarjota väyläopintojen kautta mahdollisuutta aloittaa englanninkielisen ammattikorkeakoulututkinnon suorittaminen samanaikaisesti. Kun opiskelijat valmistuvat Perhosta, heillä on jo vuoden verran ylemmän korkeakoulututkinnon opintoja suoritettuna. Tämä on mahdollista Haaga-Helian kanssa sovitun yhteistyön ansiosta. Väyläopintoja suorittaa muutamia opiskelijoita vuodessa.

– Olemme saaneet erilaisten vaihtoehtojen tarjoamisesta ja henkilökohtaisesta ohjauksesta paljon hyvää palautetta opiskelijoilta, Marja kertoo.

Koko koulu kansainvälistyy

Opiskelijoita kokin vaatteet päällä

Koska opiskelijat tulevat Perhoon eri puolilta maailmaa, esimerkiksi Suomen talvi ja pimeys saattavat tuntua osasta haastavilta. Opiskelijat ovat myös tottuneet erilaisiin ruokakulttuureihin ja -tapoihin.

– Meille on esimerkiksi tullut opiskelijoita Thaimaasta alueilta, joissa ruokaa tehdään pääosin pannulla. Opiskelijoiden kanssa aloitetaan tällöin uuninkäytön perusteista, Akis kertoo.

Hän haluaa kuitenkin painottaa opiskelijoilleen, että ruoanlaitossa monenlaiset tavat ovat toimivia, eikä yleensä ole yhtä ainutta tapaa tehdä asioita.

Marjan ja Akisin mukaan parasta kansainvälisten ryhmien kanssa onkin juuri se, että ammatillisen osaamisen lisäksi koulussa opitaan uusista kulttuureista. Opiskelijat ovat esimerkiksi järjestäneet eri maiden teemapäiviä ja kokanneet niissä erilaisia ruokia.

– Koko koulu suomenkielisiä linjoja myöten kansainvälistyy ja oppii näiden kautta, Marja iloitsee.

Teksti: Alma Smolander