Tiedote

Kevään ensimmäisessä yhteishaussa korkeakouluihin yli 23 000 hakijaa

Ajankohtaista Korkeakoulutus Opiskelijavalinnat
Korkeakoulujen kevään ensimmäiseen yhteishakuun osallistui ennätysmäärä hakijoita: heitä oli noin 3000 enemmän kuin viime kevään vastaavassa haussa. Myös aloituspaikkoja oli tarjolla enemmän. Haettavina olivat korkeakoulujen vieraskieliset koulutukset, Taideyliopiston koulutukset sekä Tampereen yliopiston teatterityön koulutus.
Kaksi naisopiskelijaa mobiililaitteen kanssa

Kevään 2021 ensimmäinen yhteishaku korkeakouluihin päättyi keskiviikkona 20.1. Haettavana oli noin 5 600 aloituspaikkaa noin 270 koulutuksessa. Se on enemmän kuin vuosi sitten, jolloin tarjolla oli noin 4 700 aloituspaikkaa 260 koulutuksessa. Aloituspaikoista kaksi kolmasosaa on ammattikorkeakouluissa ja loput yliopistoissa.

Kaikkiaan hakijoita oli noin 23 400, joista 4000 haki Taideyliopistoon ja Tampereen yliopiston teatterityön koulutukseen. Hakijoista noin 14 500 oli muualta kuin Suomesta. Heistä valtaosa eli 12 500 oli muita kuin EU/ETA-alueen kansalaisia.

Alojen välillä on suuria eroja kilpailussa aloituspaikoista

Määrällisesti eniten hakijoita houkuttelivat kauppa-, hallinto- ja oikeustieteet, tietojenkäsittely ja tietoliikenne sekä taiteet ja kulttuurialat.

Korkeakouluissa kovin kilpailu aloituspaikoista käydään taiteissa ja kulttuurialoilla (13,7 hakijaa/aloituspaikka), yhteiskunnallisilla aloilla (8 hakijaa/aloituspaikka) ja terveys- ja hyvinvointialoilla (6,6 hakijaa/aloituspaikka). 

Vähiten hakijoita suhteessa aloituspaikkoihin on humanistisilla aloilla (3,4) ja luonnontieteellisillä aloilla (3,3).

Valintojen tulokset julkistetaan viimeistään kesäkuun alussa

Seuraavaksi korkeakoulut tarkistavat hakemuksia ja järjestävät valintakokeita. Kevään ensimmäisen yhteishaun valintojen tuloksia julkaistaan tammi-helmikuun vaihteesta alkaen. Kaikki tulokset julkaistaan viimeistään 4. kesäkuuta.

Valintojen tilannetta voi seurata Oma opintopolku -palvelussa. Opiskelijaksi hyväksytyt saavat automaattisesti tiedon valinnasta sähköpostilla.

Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku maaliskuun lopulla

Korkeakoulujen toinen yhteishaku on 17.3.–31.3.2021. Silloin haetaan yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin.

Lisätiedot

  • Suunnittelija Risto Hanhinen, risto.hanhinen[at]oph.fi, p. 029 533 1615
  • Erityisasiantuntija Merja Väistö, merja.vaisto[at]oph.fi,  p.029 533 1386
  • Lisää tilastoja opetushallinnon Vipunen -tilastopalvelusta (valitse suodattimeksi koulutuksen alkamisvuosi 2021 ja yhteishaun hakuajaksi haku 1/hakuaika 1).