Tiedote

Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku alkaa: tarjolla 51 000 aloituspaikkaa

Ajankohtaista Korkeakoulutus
Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kevään toinen yhteishaku alkaa keskiviikkona 17.3.2021 klo 8 ja päättyy keskiviikkona 31.3.2021 klo 15. Haettavana on noin 51 000 aloituspaikkaa lähes 1 700 hakukohteessa. Hakemuksen voi täyttää osoitteessa opintopolku.fi.
Opiskelijoita luokassa.

Korkeakoulupaikkaa voi keväisin hakea kahdessa erillisessä yhteishaussa. Ensimmäisessä yhteishaussa haettavina olivat vieraskieliset koulutukset, Taideyliopiston koulutukset sekä Tampereen yliopiston teatterityön koulutus, joihin haki noin 22 500 hakijaa. Nyt alkavassa yhteishaussa haetaan ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen syksyllä alkavaan suomen- ja ruotsinkieliseen koulutukseen. Viime vuosien hakijamäärien perusteella on odotettavissa, että opiskelupaikkaa kevään toisessa yhteishaussa tavoittelee noin 150 000 hakijaa.

Yhteishaun aloituspaikosta valtaosa, noin 42 600, on suunnattu lukion, ammatillisen tutkinnon tai vastaavan ulkomaisen tutkinnon suorittaneille. Lisäksi yhteishaussa on mukana korkeakoulututkinnon suorittaneille tarkoitettuja yliopistojen maisterikoulutuksia sekä ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavia koulutuksia. Näihin on tarjolla yhteensä noin 8 200 aloituspaikkaa. Kaikista aloituspaikoista 52 prosenttia on ammattikorkeakouluissa ja 48 prosenttia yliopistoissa.

Kevään toisessa yhteishaussa voi hakea enintään kuuteen hakukohteeseen. Koulutukset on laitettava hakulomakkeella mieluisuusjärjestykseen.

Todistusvalinnat suoritetaan toukokuussa, valintakokeet pyritään järjestämään paikan päällä

Opiskelijavalinnat pyritään toteuttamaan opetus- ja kulttuuriministeriön vahvistamalla aikataululla. Opetushallitus tiedottaa erikseen, mikäli koronavirustilanne aiheuttaa muutoksia yhteishaun aikatauluihin.

Todistusvalinnalla valittavien opiskelijoiden osuus vaihtelee aloittain ja hakukohteittain. Tyypillisimmin todistuksen perusteella hyväksytään 50-60 prosenttia hakijoista, mutta osuudet vaihtelevat 10 prosentin ja 100 prosentin välillä.  Suurin osa todistusvalinnan aloituspaikoista on varattu ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Kaikista korkeakoulujen aloituspaikoista ensikertalaisille on varattu noin 64 prosenttia. Viime vuonna ensikertalaisille varattiin 65 prosenttia aloituspaikoista.

Valintakokeet pyritään järjestämään todistusvalinnan tulosten julkaisun jälkeen paikan päällä suoritettavina kokeina. Korkeakoulut tiedottavat hakijoille erikseen, mikäli kevään aikana annetaan koronatilanteeseen liittyviä viranomaismääräyksiä, joilla on vaikutusta valintakokeiden järjestämiseen.

Todistusvalinnan tulokset julkaistaan viimeistään 31.5. Koko yhteishaun tulokset valmistuvat viimeistään 9.7.

Lue lisää Opintopolusta

Korkeakoulujen hakijapalvelut neuvovat hakijoita hakemiseen liittyvissä asioissa.

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Merja Väistö, merja.vaisto [at] oph.fi,  p.029 533 1386
Suunnittelija
Topias Kähärä, topias.kahara [at] oph.fi, p. 029 533 1758