Tiedote

Korkeakoulujen syksyn yhteishaussa opiskelupaikka 9 388 opiskelijalle

Ajankohtaista Korkeakoulutus Opettajat ja kasvattajat Opiskelijavalinnat
Korkeakoulujen syksyn yhteishakuun osallistui 34 323 hakijaa, joista opiskelupaikan sai 9 388 eli 27 %. Ammattikorkeakouluun pääsi 9 133 ja yliopistoon 255 hakijaa.
Kaksi miestä selailee kirjoja kirjaston hyllyjen välissä

Korkeakoulujen syksyn yhteishaun valintojen tulokset on julkaistu. Syksyn yhteishaussa tarjolla oli pääasiassa suomenkielistä koulutusta.

Suurin osa syksyn yhteishaun tarjonnasta oli ammattikorkeakoulujen koulutuksia: mukana oli 20 ammattikorkeakoulua ja viisi yliopistoa. Hakukohteista 278 oli ammattikorkeakouluun ja 32 yliopistoon.

Syksyn yhteishaussa suurin osa valittiin valintakokeen perusteella 

Todistusvalinta koskee toisen asteen tutkinnon suorittaneille tarjolla olevia koulutuksia, joihin syksyn yhteishaussa haki 29 639 hakijaa. Heistä opiskelijaksi hyväksyttiin 7 809. Heistä 41 % sai opiskelupaikan todistuksen ja 55 % valintakokeen perusteella. Loput paikat täytettiin muilla valintatavoilla, esimerkiksi avoimen korkeakoulun opintojen perusteella.

Ammattikorkeakouluihin hyväksytyistä todistuksella valittiin 42 % ja valintakokeella 56 %. Yliopistojen toisen asteen tutkinnon suorittaneille tarjolla oleviin koulutuksiin valittiin todistusvalinnalla vain 19 %, mitä selittää muun muassa suuri avoimen väylän valinnan osuus.

Syksyn yhteishaussa opiskelupaikan saaneista 17 % eli 1 579 hakijaa hyväksyttiin yliopistojen maisterikoulutuksiin tai ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin. Hakijoita näihin koulutuksiin oli 5 140.

Hakijoita syksyn yhteishaussa oli noin 3 800 vähemmän kuin viime vuonna.

Yli puolet pääsee ensimmäiselle hakutoiveelleen

Nyt opiskelupaikan saaneista 68 % pääsi ensimmäisenä hakutoiveenaan olevaan koulutukseen. Ammattikorkeakouluihin hakeneista hyväksyttiin 27 % ja yliopistoihin hakeneista 20 %. Keskimäärin hakijat asettivat hakulomakkeella 2,9 hakutoivetta. Korkeakoulujen yhteishaussa voi hakea kuuteen koulutukseen. 

Suurin osa hakijoista ensikertalaisia

Noin 55 % kaikista korkeakoulujen aloituspaikoista oli syksyn yhteishaussa varattu ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Ensikertalaisten osuus hakijoista oli nyt 76 % ja hyväksytyistä 75 %, kun heitä viime vuonna oli 79 % hakijoista ja 76 % hyväksytyistä.

Ammattikorkeakouluihin hyväksytyistä 76 % oli ensikertalaisia ja yliopistoon hyväksytyistä 35 %.

Opiskelupaikan voi saada varasijalta vielä joulukuun puolivälissä

Hakijat saavat tällä viikolla tiedon syksyn yhteishaun lopullisista tuloksista. Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan viimeistään perjantaina 3.12. klo 15. Varasijalta voi tulla hyväksytyksi 14.12. saakka.

Korkeakoulut voivat järjestää lisähakuja yhteishaussa vapaiksi jääneille opiskelupaikoille marras-joulukuussa. Tarjolla olevat koulutukset ovat nähtävissä Opintopolussa ja korkeakoulujen omilla verkkosivuilla sitä mukaa, kun korkeakoulut päättävät lisähaun järjestämisestä.

Korkeakoulujen kevään ensimmäinen yhteishaku järjestetään 5.–19.1.2022 ja toinen 16.–30.3.2022. Ensimmäisessä yhteishaussa haetaan englanninkielisiin ja Taideyliopiston koulutuksiin. Toisessa yhteishaussa haetaan suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin. Koulutuksiin haetaan Opintopolun kautta.

Lisätietoja (sähköpostit etunimi.sukunimi [at] oph.fi (etunimi.sukunimi(at)oph.fi))