Uutinen

Korkeakoulut valmiina sähköisen tutkintotodistuksen liitteen käyttöä varten

Ajankohtaista Europassi Digitaalisuus Koulutuksen kehittäminen Kasvatusalat
Hanke tutkintotodistuksen liitteen sähköistämistä varten (ADDS UP) toteutti kyselyn liittyen Eurooppalaisten korkeakoulujen nykyisiin käytäntöihin sekä tulevaisuuden suunnitelmiin. Kyselyyn vastasi melkein 350 korkeakoulua ympäri Eurooppaa. Alta löytyy kyselyn vastauksien keskeisimmät tulokset.
EU-flag

Tutkintotodistuksen liite on laajalti käytetty 


Vastaajien keskuudessa tutkintotodistuksen liitteen käyttö oli hyvin yleistä:

 • 78.31% vastanneista vahvistivat, että he myöntävät tutkintotodistuksen liitteitä.
 • 21.69% vastanneista kertoivat, että he eivät tällä hetkellä myönnä tutkintotodistuksen liitteitä, mutta he harkitsevat asiaa.
 • 84.16% vastanneista ilmoittivat, että he myöntämät tutkintotodistuksen liitteen automaattisesti opiskelijoiden valmistumisen yhteydessä lisäämällä liitteen tutkinnon muihin asiakirjoihin.

Kyselyn tulokset myös osoittivat, että tutkintotodistuksen liite myönnetään pääosin englanniksi. Muutamat korkeakoulut ilmoittivat, että he myöntävät liitteen maan virallisen kielen lisäksi myös englanniksi. 


Sähköisen tutkintotodistuksen liitteen myöntäminen


Yksi kyselyn keskeisimmistä tavoitteista oli selvittää, että ovatko korkeakoulut halukkaita myöntämään sähköisiä tutkintotodistuksen liitteitä. 
Kyselyyn vastanneista

 • 32.02% myöntävät tällä hetkellä sähköisiä tutkintotodistuksen liitteitä
 • 67.98% eivät myönnä tällä hetkellä sähköisiä tutkintotodistuksen liitteitä
 • 28.46% suunnittelevat sähköisen tutkintotodistuksen liitteen myöntämistä
 • 56.15% saattavat myöntää tulevaisuudessa sähköisen tutkintotodistuksen liitteen

Ne korkeakoulut, jotka myöntävät liitteen jo sähköisesti, ilmoittivat myöntävän sen

 • 41.18% - PDF-tiedostona
 • 32.35% - Secure PDF-tiedostona
 • 16.18% - Verkossa olevan sähköisen osaamistodistuksen yhteydessä
 • 5.88% - Organisaation oman opiskelijarekisterin kautta 
 • 4.41% - Jokin muun järjestelmä avulla

 

Seuraavat askeleet


Seuraavaksi projekti aikoo tarkemmin perehtyä digitalisaatioon ja sen hyödyntämiseen eri korkeakouluissa. Projektin tavoitteena on järjestää mahdollisuuksia vertaisoppimiseen sekä tarjota mahdollisuuksia jakaa kokemuksia ja tietoa kiinnostuneiden organisaatioiden välillä. 


Tutkintotodistuksen liitteen sähköistäminen Suomessa


Suomessa tutkintotodistuksen liite saadaan opiskelijarekisterijärjestelmästä, samalla tavalla kuin tutkintotodistus. Tutkintotodistuksen ja tutkintotodistuksen liitteen sähköistäminen on tärkeä seuraava askel; liitteen sähköistäminen merkitsee vähemmän byrokratiaa, helpompaa tiedonsiirtoa eri osapuolten välillä ja voi johtaa helppokäyttöisempään sekä turvallisempaan tutkintotodistuksen litteeseen. 


Tietoa ADDS UP- projektista


Opetushallitus, johon kuuluu Suomen Europassikeskus, osallistuu kansainväliseen projektiin tutkintotodistuksen liitteen kehittämiseksi sekä sähköistämisen edistämiseksi. Aiding Digital Diploma Supplement Usage and Promotion (ADDS UP) hanketta koordinoi Iso-Britannian NARIC ja hankkeen rahoittaa Erasmus+. Projektiin osallistuvat myös Irlannin Europassikeskus sekä Maltan Kansallinen jatko- ja korkeakoulutuksen komissio. 

Lisätietoja antaa:
Susanna Kärki, europassi [at] oph.fi