Uutinen

Kun eurooppalainen yleisurheiluväki kokoontui Helsinkiin Erasmus+ Sport -rahalla, yksi kiinnostava keskustelu johti aina uuteen – Järjestäjä yllättyi täysin

Kokemuksia Liikunta ja urheilu Erasmus+ Erasmus+ liikunnalle ja urheilulle – Sport
”On ihan valtavan hyvä fiilis”, Jorma Kemppainen toteaa järjestettyään Erasmus+ Sport -kokouksen Helsingissä. Mukana olevat hankekumppanit kaavailevat jo uutta lasten urheilua kehittävää hanketta.
Ruotsalainen Henrik Eliasson pitää esitystä Erasmus+ Sport -kokouksessa Helsingissä
Henrik Eliasson esitteli Helsingissä, miten Göteborgissa kannustetaan kaikkia mukaan yleisurheiluun.

Lokakuisena torstai-iltana Helsingissä sataa kaatamalla. Tanskalaiset Mikkel Hansen ja Martin Brueckner Johansen pysyvät kuitenkin kuivina Helsingin olympiastadionin kokoustilassa.  

Hansen työskentelee Tanskan yleisurheiluliitossa ja Johansen paikallisessa yleisurheiluseurassa. Kaksikko on saapunut aiemmin päivällä Kööpenhaminasta. Helsingissä he ovat siksi, että kumpainenkin haluaa verkostoitua kansainvälisen yleisurheiluväen kanssa.

Hetken päästä sali alkaa täyttyä. Kokousvieraita saapuu Portugalista, Ruotsista ja eri puolilta Suomea. Kokouksen isäntä Jorma Kemppainen on mielissään siitä, että paikalle on saatu edustajia useasta suomalaisesta yleisurheiluseurasta.  

Kemppainen on Suomen urheiluliiton (SUL) Erasmus+ -projektipäällikkö. SUL on saanut 60 000 euron rahoituksen koordinoimalleen Erasmus+ Sport -hankkeelle, jossa vaihdetaan hyviä käytäntöjä.

SUL:n hankkeessa on mukana yleisurheilutoimijoita neljästä Euroopan maasta. Hankkeella halutaan sitouttaa erityisesti yleisurheilun seuraväkeä vastuulliseen urheilu- ja liikuntatoimintaan. 

 

Tarve kansainvälisille kontakteille 

Lokakuisessa tapaamisessa tarkoitus on keskustella lasten kannustamisesta seuratoiminnassa. Kemppainen tietää, että kokemusten vaihto kansainvälisten kumppaneiden kanssa on erittäin hyödyllistä suomalaisille yleisurheiluseuroille. 

– Seuraihmisillä ei ole ollut kontakteja huippuseuroihin Euroopassa. Lajille on valtavan tärkeää, että on olemassa yhteistyökanavia, Kemppainen kertoo. 

Kansainvälisä vieraita opastetulla kierroksella Helsingin olympiastadionilla.
Yleisurheilutoimijoille on tärkeää päästä tutustumaan muiden toimintatapoihin. 

Myös Hansen ja Johansen korostavat kontaktien merkitystä yleisurheilumaailmassa. Helsinkiin saapunut ruotsalainen yleisurheiluvaikuttaja Mikael Romell puolestaan toteaa, että kansainväliset kohtaamiset mahdollistavat hyvien käytäntöjen vaihtamisen.

– Nähtyäni tämän tapaamisen asialistan, kiinnostuin siitä, mitä lasten kilpailusäännöt poikkeavat toisistaan eri maissa. On myös kiinnostavaa kuulla, mitä yhteistä meillä on Portugalin kanssa, Romell sanoo. 

 

Hyötyä suppeasta asialistasta 

Helsingin kokous on suunniteltu kompaktiksi paketiksi. Torstai-iltana hankekumppanit saavat esitellä omaa toimintaansa. Seuraavana aamuna keskustellaan siitä, miten kilpailuun osallistumisesta voidaan tehdä lapsille mielekäs ja rohkaiseva kokemus. 

Kemppaisen mukaan kokouksen ensisijainen tarkoitus on oppia tuntemaan uusia yhteistyökumppaneita. 

– Suoraan sanottuna tässä oli vähän jännittävä tilanne, kun emme olleet ollenkaan tuttuja keskenämme. 

Helsingin kokouksen jälkeen kumppanit aikovat syventää yhteistyötään tapaamisilla Portugalissa ja Tanskassa. Tulevatkin tapaamiset rahoitetaan Erasmus+ Sportin kautta saadusta 60 000 euron avustuksesta. 

Hansenin mielestä Helsingin kokous luo arvokkaan pohjan yhteistyölle. Ennen kokousta hän kummeksui suppeaa asialistaa. Kokouksessa Hansen kuitenkin oivalsi, että virallisen ohjelman vähyys voi itse asiassa edesauttaa verkostoitumista. 

– Aiemmin vastaavissa tilaisuuksissa olen kokenut, että ohjelma on liian täysi. Nyt meillä oli esimerkiksi illalla paljon aikaa puhua siitä, mikä meitä kiinnostaa. Siinä yksi kiinnostava keskustelu johti koko ajan uuteen, Hansen kertoo. 

 

Rahaa materiaalien kääntämiselle 

Perjantai-iltapäivällä Hansenilla ja Johansenilla on hetki aikaa reflektoida juuri päättyneen kokouksen antia ennen paluulentoa Kööpenhaminaan.  

– Odotin, että täällä keskityttäisiin seuroihin, mutta täällä käsiteltiinkin myös lajiliittotasoa. Sain siis itse asiassa enemmän kuin olin odottanut, Hansen iloitsee.  

Johansen puolestaan kertoo kiinnostuneensa kovasti yhden suomalaisseuran esittämästä nuorten valmentajien koulutusoppaasta. Hänen mukaansa Tanskassa ei vielä ole mitään vastaavaa.  

Erasmus+ Sport -hankkeen budjetista on mahdollista käyttää rahaa myös käännöstöihin. Johansen toivookin pääsevänsä lähitulevaisuudessa tutustumaan kokouksessa esitettyjen suomenkielisten materiaalien käännösversioihin.

Martin Brueckner Johansen, Mikkel Hansen ja Mikael Romell hymyilevät kameralle.
Tanskalaiset Martin Brueckner Johansen (vasemmalla) ja Mikkel Hansen sekä ruotsalainen Mikael Romell kehuvat Erasmus+ Sportin mahdollisuuksia.

Myös kokousta isännöinyt Kemppainen on erittäin tyytyväinen kaksipäiväisen tapaamisen antiin. Jo hankkeen ensimmäisessä tapaamisessa syntyi myös alustava idea uudelle Erasmus+ Sport -hankkeelle. 

– Tämä meni yli odotusten. On ihan valtavan hyvä fiilis. Tässä heräsi jo sellaisia ajatuksia, että syntyisikö lasten kilpailutoimintaan olevaa ohjeistusta, mihin voisi hakea uutta projektia. Tämä tuli minulle ihan yllätyksenä. 

SUL on koordinoimansa hankkeen lisäksi tällä hetkellä myös kumppanina kahdessa muussa Erasmus+ Sport -hankkeessa. Puolan yleisurheiluliiton koordinoimassa hankkeessa tähdätään lasten ja aikuisten fyysisen aktiivisuuden lisäämiseen. Ranskalaisvetoisessa hankkeessa puolestaan kehitetään urheilun vapaaehtoistoimintaa.

Helsingin kokouksen jälkeen Kemppainen pitää jopa todennäköisenä, että SUL lähtee taas itse koordinoimaan uuttaa hanketta lähitulevaisuudessa. 

 

Teksti: Alberto Politi