Uutinen

Michaela Moua inhoaa kysymyksiä rasistisesta kohtelusta – Entinen huippukoripalloilija kertoo, mistä rasismin kitkentä pitää oikeasti aloittaa

Ohjelmat Kulttuuri Nuorisotyö Liikunta ja urheilu Kansalaistoiminta Erasmus+ Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Erasmus+ nuorisoalalle Erasmus+ liikunnalle ja urheilulle – Sport EU:n nuoriso-ohjelmat Euroopan solidaarisuusjoukot
Pitkälti toista sataa maaottelua Suomen koripallomaajoukkueessa pelannut Michaela Moua kamppailee rasismia vastaan Brysselissä. Erasmus+ -rahoituksella suomalaisetkin organisaatiot voivat osallistua kamppailuun.
Kasvokuva Michaela Mouasta

Michaela Moua tekee uraauurtavaa työtä. Euroopan komission ensimmäisenä rasismin torjunnan koordinaattorina hänellä on mahdollisuus luoda vahvat rakenteet komission antirasistiselle työlle.

Moua puhuu työstään silmin nähden innostuneesti. Hänellä on aito mahdollisuus vaikuttaa rasismintorjuntaan sekä komission sisällä että ulkopuolella. Brysselissä työskentelevän Mouan kalenteri täyttyy tapaamisista niin jäsenvaltioiden, kansainvälisten organisaatioiden kuin kansalaisjärjestöjenkin edustajien kanssa.

Viime maaliskuussa Moua sai haastavan rekrytointiprosessin jälkeen kuulla, että hänet on valittu EU:n ensimmäiseksi rasismintorjunnan koordinaattoriksi. Vastavalittu koordinaattori pohti, onko uusi työ sittenkin liian haastava hänelle.

– Ensimmäisten parin viikon jälkeen ajattelin, että nyt on ehkä tehty väärä valinta, Moua muistelee jouduttuaan komission pyöritykseen.

Vaajat puoli vuotta myöhemmin Moua on sinut työnsä kanssa, vaikka opittavaa riittääkin edelleen. Myös Mouan 8-vuotias tytär on sopeutunut Brysseliin hyvin.

– Hän jopa sanoi tuossa pari viikkoa sitten, että on aika kiva, että muutimme tänne. Lähdin heti hakemaan puhelinta, että saisin sen nauhalle, Moua naurahtaa.

Arjen asettumisesta huolimatta työ komissiossa on vaativaa. Jaksamisessa auttaa se, että Moua pitää työtään aidosti merkityksellisenä.

Moualla on erinomainen mahdollisuus muuttaa rakenteita ja vaikuttaa ihmisten ajatusmalleihin. Esimerkiksi sanan antirasismi koko merkitys avautuu monelle vasta Mouan tarjoaman selityksen jälkeen.

– Se on tällä hetkellä aika trendikäs sana, mutta usein vailla ymmärrystä. Näen, että se tarkoittaa syrjivien rakenteiden tunnistamista ja purkamista sekä epämukavuusalueelle uskaltautumista.

 

”Kun mustat miehet laukovat ohi”

Lokakuun puolivälissä Moua vieraili Opetushallituksen järjestämässä Erasmus+ ja Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmien uuden ohjelmakauden lanseeraustilaisuudessa. Erasmus+ -ohjelmien keskeisinä painopisteinä ovat osallisuus ja moninaisuus. 

Mouan mielestä antirasistista työtä pitäisikin tehdä lisäämällä osallisuutta ja moninaisuutta yhteiskunnan rakenteissa. Se olisi paljon tärkeämpää kuin puhua yksittäisiin ihmisiin kohdistuvasta rasismista.

– En pidä siitä, että usein rodullistettuja pyydetään jakamaan rasismiin liittyviä traumakokemuksiaan. Se ei vie asioita eteenpäin. Tutkimukset ovat jo osoittaneet, että rasismia on. Keskustelu pitäisi käydä siitä, miten asia korjataan.

Syrjiviä rakenteita on kaikkialla yhteiskunnassa. Entisenä ammattikoripalloilijana Moua tietää, että esimerkiksi urheilun ajatellaan usein osallistavan kaikkia. Syrjintää ja rasismia esiintyy kuitenkin myös siellä.

– Usein on ajatus, että tämä meidän urheilulajimme tuo kaikki ihmiset yhteen ja sitten kaikki on yhtä iloista perhettä. Kun nuoret mustat miehet laukovat rangaistuslaukaukset ohi, se räjähtää käsiin, Moua sanoo viitaten jalkapallon EM-kisojen yhteydessä ilmenneeseen rasismiin.  

 

Vapaalla vohvelikojulle

Erasmus+ -ohjelma tarjoaa erilaisille organisaatioille rahoitusta muun muassa antirasistiseen työhön. Esimerkiksi Mouan hyvin tuntemat urheiluorganisaatiot voivat saada hankerahoitusta Erasmus+ Sportin kautta. 

Mouan mielestä antirasistisen työn voi aloittaa hyvin pienistä toimenpiteistä ja hankkeista.

– Vaikka urheiluseurat voisivat lähteä siitä, että minkä näköinen meidän hallituksemme on. Miten siellä erilaiset vähemmistöt näkyvät? Jos vaikka hallitus on tosi miesvaltainen, niin miksi ei ole monimuotoisuutta?

Vaikka rasismia esiintyy laajasti, Moua iloitsee kuitenkin siitä, että isojakin muutoksia on jo saatu aikaa. Esimerkiksi rasismin torjunnan koordinaattorin toimenkuva perustettiin kansainvälisen Black Lives Matter -liikkeen synnyn jälkimainingeissa.

Moua jatkaa tehtävässään vielä vuoteen 2025 saakka. Moua toivoo, että hänen seuraajansa saa eurooppalaisen antirasistisen työn tukipilarit, joiden varassa työtä voi kehittää eteenpäin.

Moua myöntää, että ajoittain työ vaatii lähes kaikki voimavarat. Hän pitää kuitenkin huolta siitä, että aikaa jää myös tyttärelle.

– Belgialaista vohvelia aina silloin tällöin väleihin mahtuu.

Yhtä arjen puutetta Brysselin vohvelikojutkaan eivät kuitenkaan pysty paikkaamaan.

– Täältä ei saa kunnon salmiakkia. Se on vääryys, suuri vääryys.
 

Teksti: Alberto Politi