Uutinen

Ministeri Kurvinen kannustaa nuoria ottamaan yhteyttä poliitikkoihin

Ohjelmat Nuorisotyö Kansalaistoiminta Erasmus+ Erasmus+ nuorisoalalle Kansainvälistyminen Rahoitus Tasa-arvo ja osallisuus
Kauhavalla nuorisovaihdossa olevat nuoret Suomesta, Ruotsista ja Saksasta tapasivat maanantaina 18.10.2021 tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen. Kurvinen korosti kansainvälisten nuorisovaihtojen tärkeyttä koronasta elpymisessä ja rohkaisi nuoria suoraan vuoropuheluun poliitikkojen kanssa.
VAIN_ESC_Kurvinen_nuorten_vaihdossa
Nuorisovaihdon nuoret ministeri Antti Kurvisen kanssa Suomen Jääkärimuseon edessä.

Leader Aisapari, Folkungaland  Ruotsista, Aktion Zivil Courage Saksasta järjestivät kansainvälisen nuorisovaihdon Erasmus+ -ohjelman nuorisoalalle suunnatulla rahoituksella Kauhavalla lokakuussa 2021. Nuorisovaihtoon osallistui yhteensä 19 nuorta kumppaniorganisaatioista. 

Nuorisovaihdon nimi oli Rural Areas Trough Young People’s Eyes eli Maaseutu nuorten silmin. Vaihdon ohjelmaan kuului tapaaminen kulttuuri- ja tiedeministeri Antti Kurvisen kanssa.

Ministeri Kurvinen harmitteli, että hän ei nuorena ollessaan käyttänyt hyväkseen mahdollisuutta osallistua nuorisovaihtoon.  Hän oli iloinen siitä, että hänen tapaamansa nuoret olivat nyt päässeet tapaamaan toisiaan pitkän koronasta aiheutuneen matkustuskiellon jälkeen.

Korona-aika ei saa synkentää tulevaisuuden odotuksia

Ministeri Kurvinen kertoi huomanneensa, kuinka hankalaa pandemia-aika on ollut nuorille ja kuinka se on synkentänyt nuorten tulevaisuuskuvaa.  Eurooppalaisen nuorisopolitiikan yhteisenä tehtävänä tulee olla luoda nuorille valoisempaa kuvaa tulevaisuudesta ja siihen Erasmus+ -ohjelman nuorisovaihtojen kaltaiset mahdollisuudet ovat hyvä ja tärkeä työkalu.

Suomessa Erasmus+:n tarjoamat mahdollisuudet tunnetaan melko hyvin ministerin mielestä, mutta  hän kehottaisi oman kotimaakuntansa Etelä-Pohjanmaan organisaatioita hakemaan rohkeammin Erasmus+ -rahoitusta nuorisovaihtoihin.

Maaseudulta on hyvä ponnistaa maailmalle

Nuoret olivat kiinnostuneita kuulemaan ministerin omia kokemuksia maaseudulla asumisesta.  He halusivat esimerkiksi tietää, ajatteliko ministeri omassa nuoruudessaan palaavansa opintojen jälkeen maaseudulle.  Nuoren Antti Kurvisen mieli riippui aina tilanteesta. Opiskelemaan piti lähteä kaupunkiin, sillä pienellä paikkakunnilla ei ole korkeakouluja. Nuoruuden unelma oli asua lähellä kaupunkia, mutta ei liian kaukana maaseudusta.

Nuoret kysyivät häneltä myös, miten hänen maaseututaustansa on vaikuttanut hänen uraansa.  Ministeri vastasi, että maaseudulta saadut arvot, yhteisöllisyys ja omasta elinympäristöstä huolenpitäminen ovat hänelle tärkeitä. Nämä arvot näkyvät hänen työssään.

Nuoria kiinnostivat ministerin tavoitteet nuorisopolitiikassa. Päätavoitteikseen ministeri kertoi Harrastamisen Suomen mallin sekä tulevassa SOTE-uudistuksessa nuorten äänen mukaan ottamisen aluevaaleissa.  Harrastustamisen Suomen mallissa tarkoitetaan toimintamallia, jossa kaikille lapsille ja nuorille taataan maksuton harrastusmahdollisuus.

Poliitikot haluavat keskustella nuorten kanssa

Lopuksi ministeri kehotti ja kannusti nuoria olemaan yhteydessä poliitikkoihin aina paikalliselta tasolta Euroopan unioniin asti. Poliitikot toivovat enemmän vuoropuhelua nuorten kanssa.  Heitä on helppo lähestyä – Kurvisen mukaan "he ovat mukavaa sakkia ja heidät tavoittaa myös sosiaalisessa mediassa".

Pääviesti, jonka nuoret ottivat mukaan tapaamisesta oli, että maaseudulta on hyvä ponnistaa kaikenlaisiin työtehtäviin, vaikka ministeriksi saakka. Digitaaliset yhteydet ja monipaikkaisuus tarjoavat uusia mahdollisuuksia nuorten tulevaisuuden suunnitelmiin.

Tapaaminen innoitti nuoria tuomaan omia mielipiteitään enemmän esille paikalliseen kehittämiseen.

 

Teksti:  Heli Talvitie ja Ellinoora Takala