Uutinen

Nuorisovaihdoista ikimuistoisia kokemuksia ja rohkeutta hypätä uuteen

Kokemuksia Nuorisotyö Erasmus+ Erasmus+ nuorisoalalle Eurodesk Kansainvälistyminen Tasa-arvo ja osallisuus
Nina Myllylän nimi on tuttu monelle EU-ohjelmien kansainvälisessä toiminnassa mukana olevalle. Hän on osallistunut Kokkolan Villa Elban kautta lukuisiin nuorisovaihtoihin ja seminaareihin ja toimii lisäksi EuroPeerinä, eli EU-ohjelmiin osallistuneena nuorena, joka haluaa omalla esimerkillään kannustaa muita nuoria rohkeuteen, avoimuuteen ja kansainvälisyyteen.
Nina Myllylä nuorisovaihdossa.

Yhteisöpedagogiaa ja kirkon nuorisotyötä opiskeleva Myllylä luettelee maita, joissa hän on käynyt EU-ohjelmien toiminnan kautta silitellen samalla hänen sylissään istuvaa Toivo-kissaa: löytyy EuroPeer-koulutusta Englannissa, EuroPeer-tapaamista Virossa ja nuorisovaihtoa Sloveniassa. Viimeisin nuorisovaihto tapahtuikin aivan taannoin: ei ole kauaa siitä, kun Myllylä palasi takaisin Suomeen Portugalista.

— Tämän kertaisen tapaamisen teema oli ”different is good”, Myllylä kertoo.

Nuorisovaihdossa pohditaan jotain nuoria kiinnostavaa teemaa, kuten nuorisokulttuuria, kestävää kehitystä tai ihmisoikeuksia. Tapaamisissa eri maiden nuoret suunnittelevat ja ideoivat toimintaa omien mielenkiinnon kohteidensa pohjalta. Myllylä on itse esimerkiksi ollut mukana valokuvauspajassa, jossa ryhmä nuoria tutki vaikuttamismahdollisuuksia valokuvauksen avulla. Toiminta poiki näyttelyt Suomessa, Italiassa ja Sloveniassa. Lisäksi Myllylä on intohimoinen balettitanssija ja hän on toteuttanut nuorisovaihdoissa esimerkiksi flash mobeja, koreografioita ja tanssipajoja. Kysyttäessä, kuinka kauan hän on tanssinut, kokkolalaisella on tyhjentävä vastaus.

— Aina, balettitanssija naurahtaa.

 

Ennakkoluulottomuus kannattaa

Myllylän paras muisto nuorisovaihdoista on vuodelta 2019. Silloinkin kohdemaana oli Portugali ja nuorisovaihdon teema oli kestävä kehitys ja oman hiilijalanjäljen pienentäminen. Siellä oli Myllylän sanoin ihanaa.

— Tutustuttiin erilaisiin tapoihin vähentää hiilijalanjälkeä, kuten oman ruoan kasvattamiseen ja opiskeltiin maaperää, että missä kasvaa mikä parhaiten. Tehtiin itse sellaisia arkisia asioita kuten saippuaa, deodoranttia ja hammastahnaa ekologisesti ja luontoa vahingoittamatta. Siellä oli myös joogaa ja meditaatiota, Myllylä kertoo.

Ei pidä jäädä pelkoon kiinni vaan lähteä vain rohkeasti!

22-vuotias Myllylä tutustui toimintaan Opetushallituksessa työskennelleen serkkunsa kautta vuonna 2011 ja rakastui puuhaan oitis. Hänen elämänsä ensimmäinen ulkomaanmatka oli nuorisovaihto Sloveniaan. Silloin nuorta Myllylää jännitti, sillä kyseessä oli hänen elämänsä ensimmäinen reissu ulkomaille.

— En ollut ikinä käynyt ulkomailla, kun lähdin ensimmäisen kerran vaihtoon. Jännitin lentokenttäterminaalia ja sitä, mitä turvatarkastukseen saa viedä, muistelee Myllylä.

Matka oli jännityksen arvoinen, sillä sittemmin kansainväliseen toimintaan koukuttunut Myllylä kertoo saaneensa ihania muistoja ja paljon uusia ystäviä muista maista. Jopa ihmisiin, joihin ei tule pidettyä tiiviisti yhteyttä voi törmätä esimerkiksi seminaareissa, joissa jatketaan siitä mihin jäätiin. Aivan kuin viime tapaamisesta ei olisi kulunut päivääkään. 

— Kansainväliset vaihdot ovat antaneet kaikki elämän kohokohdat ja parhaimmat muistot ja hetket, hän toteaa.

Myllylällä onkin neuvo nuorisovaihtoon lähteville nuorille.

— Ei pidä jäädä pelkoon kiinni vaan lähteä vain rohkeasti!

Myllylä elää itsekin neuvonsa mukaan. Hänen suosikkinsa, vuoden 2019 matka Portugaliin, ei kuulostanut aluksi houkuttelevalta. Nuorisovaihtomatkasta kerrottiin esimerkiksi, että käytössä ovat ainoastaan ulkosuihkut ja ulkohuussit, ja että tapaamisessa noudatetaan ekologista vegaanista ruokavaliota.

— Minulla oli tosi paljon ennakkoluuloja ja ajattelin, että joo, ei ole varmaan hyvä vaihto ja siellä tulee olemaan ihan kauheaa, mutta haastoin ajatukseni ja hain sinne sillä perusteella, että haastoin omia ennakkoluuloja, Myllylä kertoo.

— Onneksi hain, koska se on paras vaihto missä olen ikinä ollut.

 

Teksti: Saara Lappalainen